Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, a aprobat solicitarea ALDE privind participarea premierului Dacian Cioloş, la Ora dedicată prim-ministrului, în data de 14 martie, la dezbaterea cu tema ”Criteriile în desemnarea noilor prefecţi”.

Deşi ALDE a solicitat ca Dacian Cioloş să participe la şedinţa din data de 7 martie, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis în urma unor consultări cu Executivul ca dezbaterea să aibă loc în data de 14 martie.

ALDE solicită prezenţa lui Dacian Cioloş în Parlament pentru a ne prezenta care au fost criteriile în desemnarea noilor prefecţi. Au promis prefecţi tehnocraţi, dar au numit în funcţii oameni ai PNL“, a declarat copreşedintele partidului, Daniel Cosntantin.

Și liderul PSD, Liviu Dragnea declara, recent, că premierul Dacian Cioloş va trebui să dea explicaţii publice în problema numirii prefecţilor, după ce în mai multe cazuri s-a dovedit că aceştia ar fi apropiaţi de PNL sau asumaţi public de liberali.

”Atunci (n.r. – la negocierie cu Cioloş înainte de învestire) s-a discutat să nu se procedeze la schimbarea tuturor prefecţilor într-o seară, aşa cum era procedura deja patentată a PDL. Ceea ce a spus premierul atunci şi orice premier o spune, şi noi dacă am fi rămas la guvernare, probabil că o parte dintre prefecţi ar fi fost schimbaţi pe diverse motive, mai mult sau mai puţin publice. Faptul că au schimbat nouă sau 11 prefecţi… nu este o problemă. Problema este că au ieşit la iveală câteva situaţii în care prefecţii numiţi sunt ori foşti membri PNL, ori asumaţi public de către PNL, ceea ce îi creează o problemă premierului la care trebuie să răspundă rapid‘‘, spunea Dragnea.

 

Disponibilizarea prefecţilor, continuă

Procesul de disponibilizare a prefecţilor continuă chiar dacă săptămâna trecută, Guvernul nu a făcut schimbări, a anunțat purtătorul de cuvânt al instituției, Dan Suciu, adăugând faptul că, Executivul caută şi evaluează în prezent persoane care au capacitatea de a deţine funcţia de prefect.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a decis încetarea mandatului şi numirea în funcţie pentru mai multe posturi de prefect şi două de subprefect. Astfel, au fost înlocuiți din funcție prefectul judeţului Alba, prefectul de Argeş, al judeţului Bistriţa-Năsăud, prefectul de Botoşani, de Brăila, Dâmboviţa, Gorj, Satu-Mare și Vaslui. La Iași, Grigoraş Marian a fost numit temporar în funcţia de prefect al judeţului, postul fiind vacant de la începutul acestui an.

 

D wan Suciu anunţa atunci că, Executivul a făcut ”o trecere în revistă a activităţii prefecţilor şi o analiză a comportamentului, atât în ceea ce priveşte capacitatea de a reacţiona, cât şi dorinţa de a nu se implica politic în campania electorală”. Purtătorul de cuvânt al Executivului explica și faptul că, noii prefecţi vor fi numiţi fără concurs, deoarece timpul e scurt.