Judecătoria Sectorului 2 a anulat un act adiţional, semnat de către clienţi ai băncii Volksbank, prin care se modifica denumirea “comisionului de risc”, în “comision de administrare”, iar dobânda fixă devenea variabilă.

Prin hotărârea judecătorească, care este definitivă şi executorie, Volksbank este obligată să nu mai aplice acest act adiţional şi să returneze toate sumele încasate cu titlu de comision de risc şi administrare, de la data semnării şi până în prezent. La aceste sume, se adaugă dobânda legală.

În plus, banca trebuie să perceapă, pe întreaga perioadă a derulării convenţiei, dobânda fixă iniţială, fără a se ţine cont de actul adiţional ulterior, şi să plătească daune morale pentru prejudiciile aduse clientului, în cuantum de 2.284 lei.

Instanţele de judecată au “constatat nulitatea absolută a actului adiţional”.

“Analizând condiţiile în care a fost semnat actul adiţional, completul de judecată a admis în totalitate cererile clienţilor, apreciind ca fiind corectă solicitarea lor ca acesta să fie declarat nul „pentru cauza ilicită”. Cu alte cuvinte, actul adiţional a fost implementat tocmai pentru a nu se apl ca prevederile OUG 50/2010”, a explicat avocatul Avram Codruţ, care i-a reprezentat pe clienţii băncii.  Potrivit acestuia, hotărârea reprezintă un precedent extrem de important, având în vedere multitudinea de acte adiţionale semnate la sfârşitul anului 2010 şi începutul anului 2011.

Decizia urmează unei alte hotărâri a instanţei, pronunţată în aprilie anul acesta, prin care se stopa încasarea comisionului de risc şi de administrare, în cazul unui client al băncii.