Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea

 

Senatorul Traian Băsescu, președintele PMP, susține că membrii coaliției de guvernare au fost ”incapabili” să gestioneze succesul electoral și că actualul Guvern este ”mai instabil” decât Guvernul tehnocrat.

coaliție 1
Traian Băsescu

Articol apărut în nr. 346 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Mi se pare că s-au amăgit toți că a guverna înseamnă strict a anunța: mărim salarii, mărim ajutoare sociale, mărim nu știu ce. Or, nu asta înseamnă a guverna, pe de-o parte. Pe de altă parte, mie acest Guvern mi se pare mai instabil decât Guvernul tehnocrat. Uitați-vă: dispute în interiorul PSD, Ponta și cei din spatele lui cu Dragnea; dincolo, Tăriceanu cu Constantin la ALDE. E ceva, așa, neclar. Realitatea este că au fost incapabili să gestioneze succesul electoral. În loc să fi avut un Guvern care vine, o dată pe săptămână, un premier cu miniștrii lângă el, facem asta, facem asta, nu aflăm nimic. Ne ducem în zona de fonduri europene, nu au făcut nimic mai mult decât Guvernul tehnocrat, deja au câteva luni bune de când guvernează”, a afirmat Traian Băsescu, la un post de televiziune, întrebat ce opinie are despre activitatea actualei guvernări de până acum.

”Cam zero”, gradul de absorbție și o ”căciulă prea mare”

Președintele PMP a previzionat că anul acesta gradul de absorbție al fondurilor europene va fi ”cam zero”, întrucât, pe cele 10 programe operaționale sunt autorizate doar două autorități de management. Băsescu a subliniat, legat de acest aspect, că pentru exercițiul bugetar 2014-2020 autorizarea nu se mai face de la Bruxelles, ci de către fiecare stat membru al UE în parte printr-o instituție, în cazul României fiind vorba de Curtea de Conturi, prin Secția de Audit.

Despre prestația de până acum a lui Sorin Grindeanu ca premier, președintele PMP a spus: ”N-aș vrea să se creadă că sunt în Opoziție și nu-mi place nimic, e prea mare căciula pentru dânsul, pentru experiența și anvergura lui ca politician”. ”E uriașă, i-a căzut pe ochi, e pe vârful nasului, nu are cum. Mă uit la ieșiri infantile, după ce zice Dragnea, se corectează. (…) Nu, în România îți trebuie un premier ”tare””, a mai spus Băsescu.

Nici Dragnea nu e o variantă

Fiind întrebat dacă Liviu Dragnea ar putea fi un astfel de prim-ministru, fostul președinte al țării a răspuns: ”N-aș spune că e cel mai tare, poate mai caută prin PSD, pe acolo”. Băsescu a adăugat că nu știe cine ar putea fi din PSD cea mai ”tare” variantă de premier. ”Nu știu, dar nici cu Dragnea nu merge, nu merge pentru că are o problemă cu o condamnare”, a mai spus el.

Președintele PMP s-a arătat sceptic și cu privire la varianta ca Liviu Dragnea să devină, la un moment dat, o opțiune ca premier în cazul în care CCR va decide că persoanele care au suferit condamnări penale pot fi membri ai Guvernului.

Nu cred, deși văd că tot amână decizia, nu cred că vom avea o Curte Constituțională care să se compromită spunând da, dacă ai fost condamnat poți să fi membru al Guvernului. Noi avem o interdicție de principiu pentru membrii Guvernului. Aici nu putem veni să spunem: ”păi nu, că după ce a fost condamnat, e un om liber”. Nu, statul român a introdus câteva restricții”, a mai explicat Traian Băsescu.