Comisia interministerială pentru crearea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) a fost înființată printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu, publicată, săptămâna trecută, în Monitorul Oficial. Această Comisie este un organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică.

Articol apărut în nr. 346 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Comisia este formată din reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Energiei și Ministerului Muncii și Justiției Sociale, desemnați prin ordin de către conducătorii acestor instituții publice, precum și un reprezentant al aparatului de lucru al Guvernului, desemnat de prim-ministru. Comisia este condusă de reprezentantul Ministerului Economiei, care are calitatea de președinte. Obiectivul Comisiei este elaborarea cadrului legal de înființare și funcționare a FSDI.

Comisia va elabora un raport final privind activitatea desfășurată, pe care îl va supune aprobării Guvernului.

Amintim că Executivul a decis, pe 9 februarie, adoptarea unui memorandum privind înființarea acestui Fond.

Potrivit memorandumului, FSDI va avea drept scop dezvoltarea și finanțarea proiectelor de investiții rentabile și sustenabile, fiind un mecanism de finanțare care va identifica și materializa oportunități investiționale cu impact în dezvoltarea economică durabilă și crearea de noi locuri de muncă pe termen lung. Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acționar unic pe toată perioada de funcționare a FSDI.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că obiectivele din programul de guvernare sunt în regulă, dar există o anumită întârziere cu privire la Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Întrebat dacă va exista o evaluare a miniștrilor, Dragnea a arătat că ”va fi o discuție interesantă pentru că, în afară de legea salarizării, vreau să avem o discuție cu Guvernul – să vedem ce mai fac miniștrii, să-i întreb și eu de ce au întârziat atât de mult cu Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, pentru că trebuie niște argumente serioase. În ceea ce privește restul obiectivelor din programul de guvernare, sunt în regulă, sunt rezolvate, sunt în grafic, ceea ce a și făcut ca rezultatele să fie foarte bune și pentru mine asta este o mare satisfacție. Dar pe Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții au o întârziere pe care vreau să o lămurim (…)”, a declarat Dragnea.