Producția are lansarea, mâine, în România

Coaliţia pentru Familie a scris un comentariu pe Facebook împotriva filmului Disney „Frumoasa şi Bestia“ în care apreciază decizia ţărilor care au interzis filmul şi îndeamnă oamenii să sesizeze Centrul Naţional al Cinematografiei.

„Disney a retras filmul „Frumoasa şi Bestia” din Malaezia după ce scena homosexuală a fost cenzurată. Situaţia este deosebit de delicată având în vedere că unele şcoli ar putea folosi filmul ca material didactic pentru ilustrarea poveştii Fraţilor Grimm. Rusia a interzis filmul pentru copiii cu vârsta sub 16 ani. În România filmul a fost autorizat cu AG (audienţă generală) de către Centrul Naţional al Cinematografiei. Puteţi scrie centrului pe adresa: contact@cnc.gov.ro“, spun, potrivit Mediafax, cei de la Coaliția pentru Familie.

Scena care a stârnit controverse în Malaysia şi în Rusia, îl prezintă pe personajul LeFou, care este „confuz asupra sexualităţii sale“, după cum spune regizorul filmului Bill Condon, dansând cu un alt bărbat.
Filmul a stârnit numeroase comentarii, fiind singura productie care contine „primul moment exclusiv gay” din istoria grupului Disney.

În Malaezia, ţara în care homosexualitatea este condamnata prin lege, lansarea productiei Disney a fost amânată, autorităţile malaeziene cerând Disney să renunţe la „momentul gay”.

În Rusia filmul a fost inclus intr-o categorie de pelicule ce nu pot fi vizionate de spectatorii in varsta de pana la 16 ani, dupa apelul lansat de un deputat rus ultraconservator. Manifestarile de susţinere a comunitatii gay sunt interzise in Rusia, unde homosexualitatea a fost considerată o infractiune până în 1993 şi o maladie mintala până în 1999, şi în care homofobia se exprima adeseori in mod deschis.