Au trecut câteva luni de la preluarea mandatului de către noua echipă de conducere a Instituției Prefectului Județului Ilfov, așa că, ne-am propus realizarea unui articol în care să prezentăm câteva dintre elementele de noutate pe care le-am regăsit în activitatea Prefecturii condusă de Mihai Sandu Niță, în calitate de prefect al județului Ilfov, și Vincențiu Voicu, subprefect.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 462
Vom începe cu deblocarea activității Comisiei Județene de Fond Funciar, care nu mai funcționa din vara anului trecut. Concret, pentru a simplifica maniera de interpretare a Regulamentului pe baza căruia aceasta funcționa, existent la nivelul Prefecturii, și pentru rezolvarea mai rapidă a unor documentații care trenează de perioade prea mari de timp, la propunerea subprefectului Vincențiu Voicu, au fost aduse o serie de modificări, completări. Noua formă a Regulamentului a fost aprobată pe 23 iulie a.c., dar nu înainte ca toți primarii și secretarii unităților administrativ teritoriale din Ilfov să fi fost invitați, pe rând, în patru serii de câte 10 localități, la sediul Prefecturii, la ședințe de instruire și îndrumare asupra activității Comisiei și asupra noilor dispoziții. Evident, fiecare UAT a venit și cu problematica specifică legată de fondul funciar, iar ca elemente comune s-au identificat necesitatea finalizării izlazului prin emiterea Ordinului de Prefect; rezolvarea proceselor verbale de grănițuire între localități; necesitatea estimării unui buget necesar pentru emiterea titlurilor de proprietate conform Legii 165/2013 sau punerea în aplicare a sentințelor civile, cu accent pe cele cele care stabilesc despăgubiri.
”Am făcut o inventariere a tuturor documentațiilor pe fond funciar care se află în Prefectură și am venit cu propunerea returnării către UAT-uri a tot ce este incomplet. Am stabilit că acestea au la dispoziție 30 de zile să vină cu documentele solicitate sau să le actualizeze pe cele care sunt vechi. Am reintrodus, de asemenea, funcția de coordonator al Colectivului de lucru și suntem deciși ca acest Colectiv să funcționeze așa cum trebuie”, ne-a declarat Vincențiu Voicu, subprefectul județului Ilfov. Oficialul s-a referit și la simplificarea și completarea cu elemente care lipseau a Regulamentului pentru emiterea Ordinului de Prefect, dar și la problema care persistă, în continuare, la nivelul instituției – aceea a lipsei de personal. Chiar dacă, în ultima perioadă s-a reușit aducerea câtorva angajați competenți, schema de personal este încă neacoperită, resursa umană fiind greu de atras din cauza salariilor mai mici decât în, spre exemplu, primării, în condițiile unui volum de muncă mai mare, mai complex și cu mai multe responsabilități. Și, ca să nu mai vorbim aici, de nivelul destul de precar al dotărilor de la nivelul Prefecturii Ilfov. De aceea, spre exemplu, noua echipă de conducere a instituției a decis înlocuirea tichetelor de carburant, folosite până de curând în Prefectură, cu un sistem special de carduri sau angajarea unei firme care să se ocupe de tot ce înseamnă servicii de întreținere, reparații multifuncționale, calculatoare, echipamente de rețelistică.
Ploile abundente au produs pagube în agricultură și în gospodării
Instituția Prefectului Județului Ilfov asigură Secretariatul tehnic al Grupului de lucru tehnic nr. 8 pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteo extreme. În acest context, au fost elaborate, până la mijlocul lunii iulie, 6 rapoarte operative pentru pagubele din agricultură ca urmare a căderilor de grindină și ploilor abundente de la începutul acestei veri. Pentru că au fost probleme în Popești – Leordeni, Glina, Cernica, 1 Decembrie și Afumați. Documentele au fost transmise Direcției pentru Agricultură, urmând a fi înaintate și evaluate de către Ministerul Agriculturii. Reunit pe 11 iulie 2019, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Ilfov, a decis, de asemenea, că, în urma precipitațiilor căzute în perioada mai – iunie 2019, gradul de afectare a locuințelor și bunurilor, comunicate prin documentațiile înaintate de primăriile Dobroești, Ciorogârla, Tunari și Pantelimon se stabilește sub 50%, excepție făcând o singură locuință de pe str. Cartonari, din Ciorogârla, unde gradul de afectare se stabilește, conform HG 365/2019, între 50 și 90%. S-a mai hotărât alocarea din bugetul Consiliului Județean Ilfov a 10.257,99 lei, sumă aferentă contravalorii combustibilului consumat cu ocazia intervențiilor operative efectuate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Ciorogârla, în perioada 3-7 iunie 2019.