Primarul Florin Vasile și străzile din Cernica

Deși nu se bucură de un buget foarte generos, edilii comunei Cernica nu stau cu brațele în sân. Principala lor preocupare este obținerea de fonduri necesare pentru a transforma această așezare într-o localitate modernă, cu o infrastructură bine pusă la punct, care să le ofere locuitorilor de aici condiții civilizate de trai, la standarde europene. Iar realitatea dovedește faptul că această preocupare a dat roade, pe deplin.

Articol apărut în nr. 366 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

cernica

Adevărul este că la conducerea localită­ții se află o echipă cu experiență în administrație, care, de a lungul anilor a schimbat în bine înfățișarea comunei. Primarul Gelu Apostol și viceprimarul Florin Vasile, căci despre ei este vorba, colaborează foarte bine, și acest lucru se vede, cu prisosință, în realizările obținute. Despre ultimele proiecte menite să crească nivelul de civilizație al comunei, aflate în fază de finalizare sau în stadiu de proiectare, ne-a vorbit viceprimarul Florin Vasile.

Asfaltarea străzilor, o prioritate

Așadar, unul dintre proiectele aflat în stadiu de finalizare este cel care privește asfaltarea unor străzi laterale ale comunei. „În momentul acesta suntem în flux. Am asfaltat mai multe străzi în comuna Cernica, în cadrul unui proiect realizat prin asociere cu Consiliul Județean Ilfov. Acesta a avut ca scop refacerea covorului asfaltic pe străzile Dorinței, Floare Albastră, Irisului, Lacul Tei, Luceafărului, George Coșbuc, I.L. Caragiale și Revederii. Vorbim de asfaltarea a peste 3 kilometri de străzi. Valoarea totală a investiției a fost de 3.180.466 lei, din care 2.000.000 lei au reprezentat contribuția CJ Ilfov, iar 1.180. 466 lei au fost fondurile alocate din bugetul local”, spune viceprimarul.

Dar lucrurile nu se opresc aici. După cum ne a precizat edilul, în prezent se lucrează la alte proiecte de modernizare a peste 30 de străzi, din Cernica, Tânganu, Bălăceanca, Poșta și Căldăraru, care vor primi finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală II (PNDL II), dar și dintr-un împrumut bancar accesat de primărie. „Am depus studiile de fezabilitate la Ministerul Dezvoltării, ni s-a aprobat finanțarea, acum suntem la stadiul de proiectare. Cred că cel mai târziu primăvara viitoare vom demara lucrările. Am făcut demersuri pentru elaborarea unui plan de amplasare a indicatoarelor de circulație în toată comuna, pentru sistematizarea traficului rutier, iar după ce Poliția Rutieră îl va aproba, vom începe montarea acestor indicatore. Mai avem de asfaltat străzi în comună. În prezent doar 80 la sută dintre acestea beneficiază de covor asfaltic, dar ne propunem să creștem acest procent, până când vom ajunge la 100%”, spune „vicele” Florin Vasile.

Utilaje pentru gospodăria comunală

Și pentru că omul gospodar își face iarna car și vara sanie, primăria a investit în dotarea compartimentului de gospodărie comunală, drept pentru care a fost achiziționat un autovehicul UNIMOG Mercedes, cu lamă frontală pentru deszăpezire, dotat cu sărăriță, dar și cu un „mulag” pentru tăiat iarba de pe marginea drumurilor. Totodată, a mai fost achiziționat și un tractor nou-nouț, marca ­Deutz, dotat și el cu lamă și sărăriță pentru curățarea străzilor de zăpadă, un utilaj „mulag” de tăiat iarba, precum și o remorcă.

Iată, așadar, cum niște oameni chibzuiți pot realiza o seamă de lucruri bune și cu bani puțini la buget. Iar cel care trece prin această comună ilfoveană se poate convinge, la fața locului, că tot ce am povestit nu sunt doar vorbe goale…

Școala din Tânganu a fost extinsă și a „căpătat” o sală de sport

De asemenea, se află în curs de finalizare un alt proiect cu finanțare în cadrul PNDL I, în satul Tânganu. Este vorba de extinderea școlii gimnaziale nr. 2 din acest sat cu încă două săli de clasă, pe lângă cele șase deja existente, precum și construirea unei săli de educație fizică și sport, cu vestiare, dușuri și centrală termică proprie. În proiect este cuprinsă și renovarea și reabilitarea grupurilor sanitare, precum și a claselor vechi. „La Tânganu învață aproximativ 300 de copii. Era absolut necesar să faceam această extindere. De asemenea, școala nu avea o sală de sport, exista doar un teren acoperit cu tartan. Vă dați seama că era dificil pentru elevi să-și desfășoare orele de educație fizică pe vreme nefavorabilă sau pe timp de iarnă. Toată această in­vestiție va deveni func­țională odată cu începerea noului an școlar. Deja, o parte din mobilierul pentru dotarea sălilor de clasă a fost achiziționat.