Prin dragostea părintelui Marius Cătălin Georgescu, biserica a devenit o veritabilă comoară a arhitecturii și culturii, o emblemă vie în inima localității Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfințit biserica și le-a dăruit sătenilor un tezaur duhovnicesc, o adevărată sursă de îndrumare care strălucește ca o perlă, simbol al iubirii divine și al unității omului cu Dumnezeu\ În comuna Petrăchioaia, minunile nu sunt doar simple povești. Ele se întâmplă cu adevărat, schimbând vieți și înnobilând suflete, chiar și în zilele noastre. Restaurată și împodobită parcă printr-un miracol divin, biserica de la Stoienoaia a primit un nou veșmânt, cel al sfințirii.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 753, ediția print
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de un ales sobor de preoți, printre care și Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, a binecuvântat și sfințit, duminică, 11 mai, biserica din Stoienoaia. La rânduielile bisericești au participat, cu mare bucurie, Mihai Dobre, primarul comunei Petrăchioaia, recunoscut pentru dragostea față de biserică și cetățenii săi, alături de invitați de seamă, printre care Gabriel Dumănică, primarul comunei Afumați, Irinel Scrioșteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Sorin Mierlă, cunoscut pentru implicarea în aducerea moaștelor Sfintei Împărătese Elena pentru prima dată în România. Sfințirea a fost una plină de candoare și bucurie divină, completată la strană de Grupul Tronos al Patriarhiei Române. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis mulțumirile și recunoștința Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru jertfa
credincioșilor. În semn de apreciere, părintele paroh a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, iar primarul Mihai Dobre a primit Ordinul ”Sfinții Martiri Brâncoveni”. Alături de aceștia, Consiliul și Comitetul parohial au fost primit distincții pentru sprijinul adus renovării bisericii.
Renovarea, plină de eforturi și iubire
”Suntem bucuroși pentru acest moment. Vă mărturisesc că împreună cu Părintele Protoiereu am fost de multe ori aici, în ultimii ani, și am văzut lucrările în diferite faze. Am remarcat întotdeauna o ordine specială și pentru acest lucru îl apreciez pe părintele paroh și mă bucur de această realizare a lui. Biserica aceasta are o anumită vechime. Dar, iată, astăzi, prin rânduiala lui Dumnezeu s-a învrednicit de primirea darului Duhului Sfânt peste importantele lucrări care s-au făcut aici. În cadrul Sfintei Liturghii pe care o vom săvârși acum, îi vom mulțumi Bunului Dumnezeu pentru acest mare dar, o biserică reînnoită, dar oferit localității dumneavoastră”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
”Este un moment de mare bucurie duhovnicească, care încununează eforturile parohiei Stoienoaia din ultimii ani. Parohia a fost înființată în 2009-2010, iar părintele Marius Cătălin Georgescu, numit în 2011, a demarat imediat lucrările de restaurare ale bisericii monument istoric. După obținerea avizelor necesare, în 2018 s-au finalizat lucrările de consolidare și
restaurare a bisericii, inclusiv refacerea picturii interioare. Deși parohia este mică și cu o situație financiară modestă, dragostea și eforturile credincioșilor, alături de sprijinul Primăriei și Consiliului Local, au făcut posibilă finalizarea acestei lucrări importante”, a spus Părintele Cristian Burcea, Protopopul protopopiatului Ilfov Nord.
Recunoștință și distincții
Într-o atmosferă de bucurie duhovnicească, părintele paroh le-a mulțumit tuturor celor ce i-au fost aproape pe lungul drum al înnoirii și înfrumusețării bisericii, iar credincioșii, cu evlavie, au trecut prin Sfântul Altar, primind miruirea și iconițele reprezentative, semne sfinte ale unei zile de neuitat. ”Nu m-am simțit niciodată singur în lucrarea aceasta, datorită sprijinului vostru. Am simțit ajutorul lui Dumnezeu și ocrotirea Maicii Domnului pe parcursul celor 13 ani de slujire. Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea și sprijinul constant. De asemenea, îi mulțumim Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru că a poposit în mijlocul nostru, după mulți ani fără o slujbă arhierească. Îi mulțumim și Părintelui Protopop pentru ajutorul său, iar domnului primar Mihai Dobre pentru susținerea necondiționată în realizarea acestor lucrări. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la finalizarea acestora”, a spus părintele paroh, Marius Cătălin Georgescu.
Povestea unei biserici monument istoric
Amplasată într-o grădină splendidă, plină de verdeață și flori, biserica de la Stoienoaia este ideală pentru ceremonii religioase mai restrânse. Este un loc încărcat de istorie care, în ciuda vremii și vremurilor, a avut puterea să renască din propria cenușă. Are un aspect arhitectonic minunat care oferă o oază de liniște perfectă. Aceasta impresionează printr-o catapeteasmă superbă, cu icoane elegante, prețioase, și picturi realizate cu măestrie și finețe artistică. Biserica a fost construită în urmă cu 215 ani, având hramul Nașterea Maicii Domnului. De-a lungul timpului, aceasta a trecut prin mai multe etape de restaurare, cea mai importantă desfășurându-se între anii 1925 și 1927, când biserica a fost sfințită de Părintele Miron Cristea, primul Patriarh al României. Din anul 2016, sub îndrumarea părintelui paroh Marius Cătălin Georgescu și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, al Consiliului Județean Ilfov, al Primăriei comunei Petrăchioaia, al credincioșilor și al altor binefăcători, sfântul lăcaș a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Lucrările au inclus consolidarea structurii de zidărie, refacerea tencuielilor interioare, pictarea pereților
în tehnica frescă, realizarea icoanei hramului pe fațada bisericii, împodobirea catapetesmei cu icoane noi, recondiționarea plăcii de piatră de pe Sfânta Masă, înlocuirea pardoselii cu granit și dotarea bisericii cu mobilier nou, din stejar masiv.
Preoții sunt stâlpii care unesc oamenii cu Dumnezeu
”Preoții sunt slujitori ai altarului, dar și adevărați păstrători ai sufletului comunității. Ei sunt alături de oameni în toate momentele vieții, la bine și la rău, la ușor și la greu, oferind sprijin, încurajare și lumină acolo unde este nevoie. Le prețuim această misiune
și le răspundem cu dragoste și respect, fiind alături de ei tât cu gândul, cât și cu sufletul. Suntem prezenți la evenimentele importante ale vieții parohiale și sprijinim financiar lăcașele de cult, în măsura posibilităților. Credem cu tărie că Biserica este temelia identității noastre, iar preoții sunt verigile care țin vie legătura dintre oameni și Dumnezeu, dintre tradiție și prezent. Împreună, putem clădi o comunitate unită, demnă și înțeleaptă, împlinită, armonioasă”, ne-a declarat primarul Mihai Dobre.
