Putem spune, fără să greșim că, în ciuda greutățile întâmpinate de autoritățile locale din Comuna Snagov, proiectele sunt totuși duse până la capăt. Întârzierile apărute din cauze obiective nu i-au descurajat pe edili, care se „încăpățânează” să dea viață promisiunilor făcute cetățenilor și proiectelor menite să aducă civilizație și bunăstare locuitorilor uneia dintre cele mai frumoase și pitorești comune ilfovene.

Articol apărut în nr. 407 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Despre cum mai stau lucrurile în comuna Snagov și despre stadiul proiectelor inițiate de Primărie și Consiliul local am purtat un dialog cu primarul localității, Marian Oancea. El ne-a mărturisit că, în toamna acestui an, va avea o mare bucurie: școala din Ghermănești își va deschide, în sfârșit porțile. O mare ușurare pentru edil, având în vedere „epopeea” construirii acestui obiectiv deosebit de important pentru comunitatea snagoveană și pentru copiii din Ghermănești. Așadar, sincopele din ultimii doi ani au dispărut definitiv, iar primarul Oancea așteaptă cu nerăbdare inaugurarea noii unități școlare.

Ministerul Dezvoltării a alocat banii necesari

De 1,7 milioane de lei au mai avut nevoie edilii snagoveni pentru a duce la bun sfârșit lucrările, care au început în 2016. Ei bine, ei au venit, împreună cu alte 4,2 milioane de lei, de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II. Iată ce ne-a spus Marian Oancea: „La școala din Ghermănești contractul de lucrări se află în derulare și sperăm ca la începerea școlii copiii să se mute în clădirea nouă. Se lucrează la finisajele interioare, la instalații, la montarea ușilor și a geamurilor, a grupurilor sanitare. Nu mai rămâne decât ca primăria să asigure dotările, bănci, table, mobilier, tot ce este nevoie într-o școală. Vrem să facem din școala aceasta ceva deosebit, o construcție modernă cu standarde ridicate. Deja l-am invitat pe dl. prefect de Ilfov, Marius Cristian Ghincea și pe dl. secretar general al Ministerului Educației, Daniel Ghican, care locuiește în comuna noastră, să ne onoreze cu prezența domniilor lor la inaugurarea acestei unități școlare, care ne dorim să fie cea mai frumoasă din județ. Școala va avea 8 săli de clasă și 3 laboratoare. Consider că va fi o mare realizare, pentru că am reușit să învingem toate greutățile pe care le-am înfruntat în ultimii doi ani, cum a fost lipsa finanțării timp de un an, dar, cu ajutorul Ministerului Dezvoltării, am primit banii necesari să o finalizăm.”

În ceea ce privește vechea clădire a școlii, primarul susține că intenționează să organizeze o dezbatere publică cu privire la soarta ei, dar acesta este de părere că cea mai bună soluție ar fi demolarea clădirii, deoarece nu mai prezintă siguranță. Vechea școală a fost construită „pe bucăți” spune edilul, iar structura de rezistență este deteriorată, potrivit expertizei tehnice care a stat la baza aprobării construirii unei noi clădiri.

Canalizare, asfaltare, reabilitare termică

În această perioadă, în comuna Snagov se lucrează la proiectele aprobate la finanțare prin PNDL II. „Mai exact, vorbim de canalizare pe străzile Vaslui, Griviței, Plopilor, Panseluțelor. Acestui proiect i se adaugă cel care privește reabilitarea și modernizarea străzilor Plopilor, Griviței și Panseluțelor, adică asfaltarea lor. Totodată, voi propune în Consiliul local preluarea administrării rețelei de apă și canal, a stației de apă și a celei de epurare, de către primărie. Banii primiți de la Ministerul Dezvoltării pentru școală canalizare și asfaltarea unor străzi, în sumă de 5,9 milioane de lei, vor degreva bugetul local și, prin urmare, vom efectua o rectificare bugetară și vom realiza alte investiții în comună. În acest sens, pe lista noastră de investiții se află asfaltarea și modernizarea a două străzi din Tâncăbești, deosebit de importante, Anatol Vieru și Țarinei, repararea trotuarului de pe drumul județean din Tâncăbești, iar anul viitor vom amenaja un trotuar nou, în zona dinspre Periș. În Vlădiceasca, tot în urma acestei rectificări, intrăm la asfaltare cu două străzi, George Enescu și Constantin Nottara, iar în Ciofliceni deja am finalizat licitația și urmează să desemnăm câștigătorul dintre cele două societăți înscrise care va asfalta strada Alexandru Ioan Cuza și o porțiune de pe str. Ștefan cel Mare. Tot pentru Ciofliceni, am pus bani deoparte pentru o «Casă de Oaspeți», cum numesc eu un teren de 2.000 mp cu ieșire la lac, de care vor beneficia, deopotrivă, atât locuitorii de aici, dar și cei din întreaga comună Snagov.

Și, tot cu finanțare de la bugetul local, vom asfalta în Snagov străzile Albăstrelelor, Ricinului, o porțiune din Brândușelor și Salcâmului – în măsura în care vom rezolva problema suprapunerilor cadastrale.

Și, nu în ultimul rând avem în vedere și reabilitarea termică a câtorva blocuri din Snagov și Ghermănești. În ultimii doi ani, au mai fost reabilitate termic câteva blocuri, P18, P27, A1 și A6, în Ghermănești  și în D1, D2, D3, P28 și PR1, în Snagov. Anul acesta vor intra la anvelopare, la Snagov, blocurile  PR2, B1, B2 și B3, iar în Ghermănești,  blocurile P17 și P19”, ne-a precizat primarul.

La Tâncăbești, în dialog cu oamenii

În satul aflat la intrarea în comuna Snagov, Tâncăbești, se lucrează la renovarea și reabilitarea dispensarului din Tâncăbești. Aici a fost deschis și un cabinet stomatologic, pe lângă cabinetele medicilor de familie. În acest moment se lucrează la refacerea gardului și a exteriorului dispensarului, care va deveni unul dintre cele mai moderne și frumoase dispensare dintre cele trei dispensare din comuna Snagov, așa cum afirmă Marian Oancea. „Pentru noi, sănătatea este pe primul plan”, susține acesta. Și pentru a ne convinge că nu exagerează, ne invită la fața locului.

Iar vizita la dispensarul din Tâncăbești a fost un bun prilej pentru edil să afle problemele cu care se confruntă locuitorii acestei așezări. Astfel, în sala de așteptare a dispensarului, s-a înfiripat un dialog între cei care așteptau să intre la medic și primarul Marian Oancea. Cu acest prilej, acesta a aflat că nevoile locuitorilor din Tâncăbești sunt multe, pornind de la canalizare, asfaltarea străzilor sau transport. Cu multă răbdare, primarul le-a explicat că la nivelul primăriei aceste probleme sunt binecunoscute și că sunt în atenția administrației locale, urmând a fi rezolvate pe măsură ce va exista finanțarea necesară. „Știu, sunteți nerăbdători și vă înțeleg. Să știți că eu zic întotdeauna că am 5 copii și-i iubesc pe toți în egală măsură! Ei sunt cele 5 localități ale comu­-
nei, Snagov, Ghermănești, Cio­fliceni, Vlădiceasca și Tân­căbești, iar eu nu fac diferențe între aceste localități. În măsura în care bugetul ne va permite, vom rezolva toate aceste probleme”, i-a asigurat primarul. El a promis, totodată, că va rezolva și problema apărută ca urmare a faptului că transportatorul de maxi-taxi a renunțat la traseul din Tâncăbești deoarece, potrivit acestuia, este nerentabil. „Anul acesta în comuna noastră vor circula și autobuzele RATB, din 20 în 20 de minute. Iar în privința problemei dumneavoastră, avem în vedere să cumpărăm un microbuz care să asigure transportul aici, în Tâncăbești, la nivel local”, le-a explicat primarul cetățenilor.

Mihaela Irimia este medic de familie și își desfășoară activitatea în dispensarul Tâncăbești. Cabinetul său a fost renovat de curând și stră­lucește de curățenie. „Acum cabinetul arată foar­te bine, primim laude de peste tot. Nu se poate compara cu ce a fost înainte!”, spune, mulțumită, dr. Mihaela Irimia.