În ultimele luni, de când la conducerea primăriei se află o echipă nouă, în comuna Tunari constatăm o adevărată efervescență a transpunerii în realitate a proiectelor edilitare menite să creeze în această așezare ilfoveană un standard de civilizație pe măsura cerințelor societății din ziua de azi. Proiecte mai vechi sau mai noi prind viață, așa cum spuneam, cu o efervescență mai puțin întâlnită.
Cei care au grijă de această transformare pozitivă a localității pe care o conduc din vara acestui an sunt primarul Alexandru Neacșu și „vicele” Cristian Niculae. Doi edili cu experiență în administrația locală, având în vedere că cel dintâi a fost viceprimar în timpul ultimului mandat al fostului primar, Grigore Coțe, iar cel de-al doilea a activat ani buni în funcția de consilier local. Ei și-au propus o serie de proiecte pe care doresc să le ducă la bun sfârșit cât mai repede și mai bine, dar și să finalizeze toate obiectivele edilitare demarate în anii anteriori.
Un after-school „de nota 10”, la Dimieni
Unul dintre proiectele inițiate în mandatul fostului primar, Grigore Coțe, și care a fost finalizat în această vară, are conotații sociale și educaționale deosebite pentru copiii din comună. Este vorba de noul after-school care a fost dat în folosință în satul Dimieni, un obiectiv la standarde europene care se detașează prin modernitate și funcționalitate, de alte investiții de același gen, din țară. Primarul Alexandru Necșu ne-a povestit că acest proiect a beneficiat de finanțare din fonduri europene, în cadrul Măsurii 322, prin care a fost accesată suma de 3 milioane de euro. „Din această sumă, 250.000 de euro au fost alocați pentru clădirea after-school-ului. Aici, în afara sălilor de curs, avem o sală de informatică, dotată cu calculatoare performante, sală de ședințe, o bucătărie dotată cu toate cele necesare, o sală de mese, grupuri sanitare etc., iar capacitatea este de circa 60 de locuri. Un lucru bun pe care l-am realizat a fost și obținerea a patru posturi de cadre didactice pentru această unitate de învățământ, de la Ministerul Educației. De asemenea, această investiție are o componentă socială puternică, deoarece familiile cu venituri mici nu vor plăti niciun fel de taxe. În schimb, cei cu venituri corespunzătoare vor avea de plată contravaloarea mesei zilnice, undeva pe la 10-12 lei pe zi”, ne-a precizat primarul Alexandru Neacșu. Locul de joacă amenajat în curtea after-school-ului a fost și el realizat cu forțe proprii. Aparatele de joacă au reprezentat singura investiție care a necesitat finanțare din partea bugetului local, aproximativ 18 mii de euro.
În ziua când am vizitat after-school-ul din Dimieni, aici se aflau circa 23 de copii, din clasa pregătitoare, până la clasa a III-a. Am aflat, însă, că, din noiembrie, va demara un program și pentru elevii cu vârste mai mari. Despre activitățile desfășurate aici, zilnic, ne-a vorbit Mihaela Niculae, expert local pentru problemele romilor. „Copiii vin aici în jur de ora 12.00. Ne relaxăm un pic, ne jucăm, să căpătăm poftă de mâncare, apoi mergem la masă. După aceea, ne facem temele, ne mai jucăm la calculator, apoi mergem acasă”, ne-a spus Mihaela Niculae. Alături, un prichindel, supravegheat de mama lui, se dă în leagăn. Îl cheamă Gabriel. „Cel mai mult la after school îmi place clasa. Și, în al doilea rând îmi plac foarte mult laptopurile și șahul!”, ne-a spus încântat Gabriel.
O zonă de agrement unică în Ilfov
În imediata vecinătate a primăriei, se află un spațiu vast, care este în curs de amenajare și reabilitare. Aici se află deja teatrul de vară și parcul central al comunei, care a fost extins cu 2.800 de mp. În acest moment, parcul se întinde pe aproape 3 hectare. El este prevăzut cu sistem de irigare automatizat, au fost amenajate foișoare și s-au amplasat bănci noi. Totodată, au fost reabilitate spațiile verzi și locurile de joacă pentru copii. „Pe noua suprafață a parcului am băgat 4 camioane de piatră, pe care am greblat-o „la mână” cu oamenii noștri de la gospodăria locală și 31 de camioane de pământ negru. Practic, nu ne-a costat mai nimic. Doar gazonul, poate, pe care l-am cumpărat și l-am sădit singuri. Priviți și acești arbori. Ei au fost scoși de pe șosea, pentru a permite amenajarea trotuarelor, dar nu i-am aruncat. I-am replantat aici, în zona nouă a parcului, precum vedeți. Și dalele acestea, pe care sunt montate coșurile de gunoi, sunt refolosite. Sunt dalele fostelor trotuare”, ne-a povestit viceprimarul. Alături se află un teren multifuncțional de sport, care era în curs de execuție, la data vizitei noastre în comună. Aici vor fi amenajate două terenuri de baschet, unul pentru tenis de câmp și unul pentru fotbal-tenis și un spațiu cu denivelări specifice pentru skate-board și rolleri.
În vecinătatea parcului se mai află și un teren de circa 3.500 mp, care făcea parte din fostul islaz comunal, ocupat ilegal în prezent. Pe acest teren, după ce aceia care au ocupat abuziv această suprafață vor fi fost evacuați, administrația locală intenționează să construiască sediul noii primării și o casă de cultură. „Va fi un spațiu de agrement, cultural artistic și sportiv, cu totul deosebit, cum nu există nicăieri în Ilfov”, ne-a subliniat vicele Cristian Niculae.
Trei poduri pietonale peste canalul din Tunari
În imediata apropiere a parcului, se scurge leneș un canal ale cărui ape vin dinspre Mogoșoaia și se varsă în Balta Pasărea. Pentru a ajunge la casele lor, locuitorii Cartierului 33 trebuiau să facă un drum apreciabil, pentru a ocoli acest canal care străbate Tunariul. Acum, drumul este mult scurtat. În zona acestui cartier, primăria a construit un pod pietonal, care facilitează accesul locuitorilor. Pe lângă acest pod, viceprimarul ne-a anunțat că primăria a prevăzut construirea a încă două asemenea poduri: unul la biserică și unul în cartierul Sidney, care vor scurta semnificativ drumul cetățenilor către aceste zone.