Comuna Berceni nu i-a uitat pe eroii neamului
Prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, și subprefecții Costin-Alexandru Ojog și Andrei Scutelnicu, alături de primarul comunei Berceni, Gheorghe Covrigea, au participat, pe 2 iunie, la ceremonia militară și religioasă organizată cu prilejul Zilei Eroilor, ca un gest de recunoștință față de eroii care și-au dăruit viața pentru ocrotirea țării și a valorilor strămoșești.
”Ziua Eroilor este sărbătoarea națională a României pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. Această zi specială, în care celebrăm, deopotrivă, Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului, are o puternică încărcătură emoțională pentru poporul român. Cu acest prilej, doresc să aduc un profund omagiu eroilor neamului, în fața cărora mă închin cu mult respect. Prin sacrificiul lor, au lăsat în urmă un model de urmat și o lecție a dăruirii de sine pentru un ideal suprem, acela de a-și sluji patria. Cinstire tuturor eroilor neamului nostru! Hristos S-a înălțat!”, a spus prefectul județului Ilfov, Simona Neculae.
Amintim că, autoritățile statului român au hotărât, prin Decretul-lege 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare națională și să fie celebrată ”cu mare fast religios, școlar, militar și naționalׅ“, în Ziua Înălțării Domnului. Prin Legea 48/30 mai 1995 privind proclamarea Zilei Eroilor, s-a reînnodat tradiția interbelică a sărbătoririi Zilei Eroilor, iar ulterior prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare națională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării Domnului Isus Hristos, potrivit tradiției românești.
Comemorare emoționantă, la Domnești
Eroii rămân modele de urmat pentru tinerele generații
Primăria comunei și Consiliul Local Domnești au organizat, pe 2 iunie, cu prilejul Zilei Eroilor – sărbătoare națională a României instituită pentru a comemora bărbații și femeile, care au murit în timp ce serveau în forțele armate, de-a lungul veacurilor, pe toate câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului – două ceremonii oficiale, care au cuprins scurte momente artistice și depuneri de coroane de flori.
Eroii au fost amintiți de preoți, la cimitirul din curtea Bisericii ”Izvorul Tămăduririi”, unde se află ”parcela cu cruci – morminte cenotaf 1916-1918, în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial” (pe Str. Tudor Vladimirescu nr. 16, unde găsim o parcelă dreptunghiulară, în curtea bisericii, pe partea stângă, cu opt cruci văruite, dedicate soldaţilor morţi în Primul Război Mondial. În spatele acestor morminte se află mai multe cruci vechi culcate în poziţie orizontală. În faţa mormintelor se află o cruce obelisc placată cu marmură, iar pe placa principală se poate citi: „În memoria eroilor căzuţi pe frontul antifascist 1944-1945 com. Domneşti”, după care urmează numele celor decedaţi) și la Troița – monument din vatra satului.
Elevii Școlii Gimnaziale din localitate au pregătit scurte momente artistice, evocând cu emoție memoria eroilor neamului.
Articole apărute în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 603