Pe lângă multe alte probleme de ordin edilitar, cum ar fi calitatea apei potabile, sau a serviciului de transport public, cetățenii din orașul Buftea mai au o problemă: cea a câinilor edilitari care s-au înmulțit fără număr la ceva mai mult de un an după ce se spune că au fost supuși unei sterilizări în masă.

 

În România aproape că nu este localitate mai răsărită unde maidanezii, numiți duios de autorități câini comunitari, să domine fundalul sonor noaptea și să aibă în pază și apărare străzile pe timp de zi. Însă ceea ce se peterece în orașul Buftea întrece orice închipuire: la un an și trei luni de când se spune că au fost crotaliați”, maidanezii lui Stoica par mai vioi ca niciodată și se împuiază de parcă ar fi luat viagra și nu ar fi fost jugăniți. Ne-am interesat de situația maidanezilor din Buftea după ce un cetățean ne-a sunat la redacție reclamând cazul fiicei sale, mușcată de o cățelușă care fătase în scara blocului în care locuiește familia respectivă. “Măi, să fie”, ne-am spus un pic neîncrezători la început, “parcă primarul a avut un program de sterilizare a maidanezilor”. Oficial chiar așa și este. În data de 07.05.2010 Stoica semnează ca primarul un contract cu vestita Întreprindere Individuală Pleșca N.Gheorghe, cu sediul hăt-aproape, în satul Dâlga, comuna Dor Mărunt, județul Călărași. Obiectul contractului, unul care parcă a fost scornit de Stoica însuși: “Servicii de gestionare a câinilor fără stăpân”. Și continuă detaliat: “Capturarea câinilor comunitari; Examinarea, diagnosticarea și tratarea câinilor de către medicul veterinar; Sterilizarea câinilor; Cazarea și hrana pentru câini aflați în convalescență va fi asigurată în adăpost, la fel ca și pentru cei aflați în stare de semilibertate.

 

Ce cățeluși scumpi!

 

Ca la orice contract, beneficiarul, în cazul de față primăria unde încă tronează Stoica, are o singură obligație și anume aceea de a plăti întocmai și la timp. Contractul, per total, s-a ridicat la frumușica sumă de 270.000 de lei, cu tot cu TVA. Detaliat, operațiunea în sine sună așa: capturare câine=37 de euro, transport potaie=5 euro (la clasa a doua, că este criză), examen clinic și deparazitare=5 euro, vaccinare=10 euro, sterilizare și tratament=50 de euro, crotaliat=10 euro, întreținere cățel=5 euro. Una peste alta, câinele electronic din Buftea, mai curat, mai plimbat, mai sterilizat a costat în scripte 122 euro, undeva spre 510 lei. La un calcul simplu rezultă că ar fi fost plimbați la Dâlga și scărpinați sub coadă 53o de maidanezi originari din Buftea. Contractul cu Pleșca a încetat la data de 31.12.2010, însă efectele nu s-au revăzut pe stradă niciodată. Și atunci, ca și acum, oamenii din oraș acuză primăria că nu face nimic pentru a înființa un adăpost pentru câinii comunitari. Sau, și mai simplu, să apeleze la organizațiile de protecție a animalelor care au prostul obicei să castreze potăile pe gratis, ceea ce normal că nu asigură taxa de para-ndărăt.

 

Trei boxe la 500 de maidanezi

 

Stoica nu este singurul primar care a apelat la magicianul Pleșca N. Gheorghe din Dâlga-Măcăi. Și primarul din municipiul Călărași a beneficiat de aceeași plăcută experiență. Culmea, sterilizarea câinilor din Călărași a fost o idee mai scumpă decât a celor din Buftea, undeva la 750 de lei per cățel rămas fără podoabe. Efectul a fost însă același: și la Călărași, ca și la Buftea, maidanezii zburdă veseli pe străzi de parcă nici măcar nu ar fi fost amenințați cu jugănirea. Partea cu adevărat frumoasă a lucrurilor o constituie așezământul din Dâlga care are în componență două “spații medicale” și doar trei boxe! Vă dați sema cât s-a chinuit bietul jugănitor să care câinii, probabil, cu mașinuța personală, câte trei, câte trei? Ce Cruella Demon?!? Pleșca pare bun de cartea recordurilor dacă în numai câteva luni a reușit să castreze 530 de maidanezi bufteni în condițiile în care “spațiul de cazare” era limitat la trei amărâte de boxe. Acestea sunt însă afacerile tipice ale primarului din Buftea, omul care ar călca peste oricine și peste orice, numai bani să iasă. Ca un făcut, pe hingherul din Dâlga l-or fi ajuns blestemele necuvântătoarelor căci într-o bună seară l-au călcat tâlharii, care l-au sărăcit de 7.000 de euro și i-au speriat puțin nevasta.