Final în Liga I la fotbal, ambele echipe ilfovene reușind să se salveze de la retrogradare: Concordia Chiajna, pregătită de Marius Șumudică, a acumulat 39 de puncte și s-a situat pe locul 14, iar Viitorul Voluntari, sub comanda lui Bogdan Vintilă (foto) a strâns 40 de puncte și a urcat pe 12!

Dacă echipele din Ilfov au reușit să se păstreze în Liga I, asta nu înseamnă decât că sunt gata pentru marea bătălie care se va da în sezonul următor, atunci când campionatul nostru va fi zguduit din temelii grație noului sistem de organizare: o primă ligă cu 14 echipe, un eșalon doi cu 20 de echipe și o divizie a treia cu patru serii de 18 echipe.

Proiectul, votat de Liga Profesionistă, stă doar sub semnul aprobării sale de către Comitetul Executiv al FRF, pe 28 mai. Dacă și acest for îl va aproba, va începe „revoluția”.

Cum s-a ajuns aici?

Membrii Adunării Generale a LPF au votat, în unanimitate, propunerea schimbării sistemului competiţional al Ligii I, din sezonul 2015-2016, într-unul cu 14 echipe și cu sistem play-off și play-out. 

Președintele Consiliului de Administraţie al FC Steaua, Valeriu Argăseală, a declarat la finalul Adunării Generale Extraordinare că Liga I va crește valoric ca urmare a schimbării sistemului competiţional. «Cu 14 echipe, Liga I va arăta mai bine. E o concentrare a valorilor, un număr mai mare de meciuri decât în prezent și bani mai mulţi din televizare», a spus el. Argăseală a explicat că, la finalul ediţiei 2014-2015, vor retrograda șase echipe, iar după trecerea la noul sistem, din sezonul 2015-2016, două. Play-off-ul se va disputa între echipele clasate la finalul sezonului regulat pe locurile 1-6, iar play-out-ul între formaţiile clasate pe locurile 7-14.

LPF va propune Comitetului Executiv al FRF și schimbarea sistemelor competiţionale din eșaloanele inferioare: Liga a II-a cu o serie de 20 de echipe din care promovează 2 și retrogradează 4, iar Liga a III-a cu patru serii a câte 18 echipe din care promovează 4 și retrogradează 16.

În acest moment, Liga I se desfășoară după sistemul campionat cu 18 echipe. Liga a II-a are în prezent două serii a câte 12 echipe, iar Liga a III-a are șase serii a câte 12 echipe.

Rezultatele ultimei etape a Ligii I:

FC Vaslui-Astra Giurgiu 1-4, U Cluj-Pandurii Tg Jiu 0-3, Corona Brașov-Petrolul Ploiești 0-3, Steaua-Oţelul Galaţi 2-2, FC Botoșani-Dinamo 1-2, Gaz Metan Mediaș-FC Brașov 1-1, Poli Timișoara-Concordia Chiajna 1-0, Viitorul Voluntari-Ceahlăul Piatra Neamţ 1-0, Săgeata Năvodari-CFR Cluj 2-1.

 Retrogradează Poli Timișoara, Săgeata Năvodari și Corona Brașov. FC Vaslui nu a primit licenţa pentru sezonul 2014-2015 și ar urma să fie a patra retrogradată. În cazul în care vasluienii vor obţine licenţa la TAS, în Liga a II-a va retrograda FC Brașov, ocupanta locul 15.