Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent, pentru Mediafax, că toate concursurile organizate de instituția pe care o conduce în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat sunt fără taxă, potrivit unui ordin din decembrie 2014.

Precizările au fost făcute în contextul în care, zilele trecute, au avut loc o serie de percheziţii la Fundaţia pentru Evaluare în Educaţie, care organiza concursul şcolar cu acelaşi nume, soldate cu reținerea preşedintelui fundaţiei, Ionuț Dumitru, a unui cumnat al acestuia – Cătălin Oprea și a directorului executiv  al fundației, Gabriela Epuraș. Ei au fost acuzaţi că îşi însuşeau taxele de la elevii care participau la concursuri şcolare, prejudiciul produs prin delapidare şi evaziune fiind de peste nouă milioane de lei. În acest sens, Cîmpeanu a precizat ferm că este interzisă perceperea unor taxe pentru astfel de concursuri școlare, fapt întărit de subsecretarul de stat, Liliana Preoteasa, care a arătat că există un ordin al Ministerului Educaţiei, din 2 decembrie 2014, privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor şcolare. În acest act normativ se stipulează clar că este interzisă perceperea oricărei taxe pentru organizarea şi desfăşurarea concursurilor iniţiate de minister, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ.

 

Potrivit ordinului, părinţii îşi vor putea înscrie, în continuare, copiii la concursurile cu taxă, dacă vor, fie individual, fie prin asociaţii. Aceste asociaţii, însă, nu vor avea voie să organizeze concursurile în şcolile de stat, ci în instituţii particulare, centre de evaluare sau universităţi. Acelaşi ordin prevede că Ministerul Educaţiei organizează, la nivel naţional, 49 de concursuri.