La preluarea postului de director executiv al Casei Judeţene de Pensii Ilfov, în urmă cu trei luni, Pavel Sile a găsit doar 39 de posturi ocupate, din cele 49 prevăzute în schema de personal, un număr total insuficient pentru acoperirea volumului mare de muncă. A reuşit, totuşi, să mai coopteze în echipa sa încă şase oameni, prin transfer, astfel că pot fi aduse la zi lucrările mult rămase în urmă, din timpul fostei conduceri.

Principalele coordonate ale activităţii Casei de Pensii sunt colectarea sumelor din stagiile de cotizare ale fiecărui angajat din Ilfov, şi apoi plata pensiilor din sistemul public de pensii. 

Numărul total de contributori în sistemul pensiilor de stat din judeţul Ilfov este de 156.433, în care intră toţi angajaţii cu contracte de muncă din judeţ, cu normă întreagă sau parţială. De la aceştia se strânge lunar suma de 32.600.000 lei, plus încă 68 milioane contribuţie din partea angajatorilor. Casa de Pensii Ilfov are în plată circa 85.000 de pensionari. Un număr de 11.943 pensii sunt sub 400 lei. Pensia minimă este, conform legii, de 350 lei. Există şi pensii care, după criteriul sumei cu care a cotizat persoana, sunt de 100  lei, însă statul completează, de la buget, această sumă cu diferenţa până la cuantumul de 350 lei. 

Cea mai mare pensie,  8.936 lei

La polul opus, cea mai mare pensie aflată în plată, în judeţul Ilfov, este de 8.963 lei. Pensia medie pe judeţ, pentru cei cu vechime integrală în muncă, a fost, în luna mai, de 953 lei. Pensia medie pentru gradul I de invaliditate a fost de 594 lei, pentru gradul II – 600 lei, iar pentru gradul III de invaliditate, 585 lei. Trebuie specificat faptul că persoanele cu gradul III de invaliditate au dreptul să mai muncească 4 ore pe zi, deoarece această încadrare semnifică faptul că respectiva persoană nu şi-a pierdut total capacitatea de muncă. 

”Noi pierdem ­mulţi bani prin hotărârile jude­cătoreşti privitoare la drep­turile de pensii, care trebuie puse în aplicare”, afirmă Pavel Sile. ”Legislaţia în domeniul pensiilor a fost foarte sinuoasă din 1990 încoace, cu multe modificări ale prevederilor legale. Din acest motiv, s-au ivit multe controverse în ceea ce priveşte modul de calcul al pensiilor, care, în mare parte, au ajuns să fie tranşate în instanţă”.

Stagiul minim de cotizare va ajunge la 15 ani

Acum, stagiul minim de cotizare pentru pensie este de 13 ani şi 7 luni, însă va ajunge să fie de 15 ani, în anul 2035, prin creşterea periodică, cu o anumită valoare, a stagiului minim de cotizare. Stagiul complet de cotizare este 35 de ani. Tot până în 2035, vârsta de pensionare va fi de 65 de ani pentru bărbaţi şi 64 de ani pentru femei. Pentru ca o persoană să se poată pensiona, trebuie să îndeplinească cumulativ condiţia de stagiu de cotizare şi cea de vârstă. 

300 de bilete de tratament pentru fiecare serie, în Ilfov

În ceea ce priveşte biletele de tratament distribuite prin intermediul Casei de Pensii, directorul Pavel Sile ne-a precizat că acestea nu sunt puse doar la dispoziţia pensionarilor, ci au dreptul la ele şi toţi angajaţii care contribuie la sistemul de pensii, indiferent dacă lucrează la stat sau în mediul privat. Un număr de aproximativ 300 bilete la tratament sunt distribuite pe fiecare serie, în judeţul Ilfov. Într-un an, sunt circa 14-15 serii de plecare în staţiuni, începând din luna aprilie până în octombrie. O serie reprezintă 18 zile petrecute de beneficiari în staţiunile de odihnă şi tratament. Pentru a primi un astfel de bilet, solicitantul, după ce obţine o trimitere de la medicul de familie, în care se specifică afecţiunile de care suferă, trebuie să îndeplinească anumite criterii, cum ar fi acela dacă a mai fost cu bilet la tratament în ultimii 3 ani, nivelul pensiei, tipul de pensie, salariul în cazul salariaţilor, şi altele. În urma analizării tuturor criteriilor, persoana obţine un punctaj, în funcţie de care primeşte sau nu respectivul bilet la tratament. În anul 2012, Casa de Pensii Ilfov a avut alocate un număr de 3.235 bilete de tratament. Pentru pensionari, preţul unui bilet, pentru 18 zile de tratament, este jumătate din cuantumul pensiei. Angajaţii care au un salariu sub media salariului brut pe ţară, plătesc jumătate din preţul biletului la tratament, în timp ce angajaţii care au un salariu mai mare decât salariul mediu brut pe ţară, plătesc biletul la preţ întreg.