După ce, în cele două convocări anterioare ale consilierilor aleși din comuna Jilava nu a fost întrunit cvorumul de două treimi, iată că vineri, 1 iulie, la școala gimnazială nr. 1 au fost prezenți toți cei 17 consilieri care au întrunit voturile alegătorilor jilăveni.

 

La ora 9.00, la care a fost convocată ședința, în sala de clasă aflată la parterul școlii se aflau reprezentantul Prefecturii, Petruța Constantin, dar și primarul ales, Adrian Mladin, flancat de trei polițiști. În scurt timp, încăperea s-a umplut cu cei 17 consilieri aleși, printre care se găseau și 5 supleanți, care urmau să-i înlocuiască pe cei care renunțaseră la mandat. Spectrul politic al Consiliului local Jilava este unul foarte variat. În urma alegerilor din 5 iunie, din consiliu fac parte 4 consilieri liberali, 5 din parte PSD, 1-ALDE, 1-UNPR, 2-PMP, 2-PPUSL, 1 de la Asociația Partida Romilor „Pro Europa”, și un consilier independent. În aceste condiții, era de așteptat găsirea cu greu a unui consens. Cu toate acestea, prima parte a ședinței a decurs fără probleme.

 

Alegerea viceprimarului, contestată

Validarea și depunerea jurământului de către cei 17 consilieri s-a desfășurat fără incidente. A urmat apoi depunerea jurământului de către Adrian Mladin, primarul ales, aflat, momentan, în stare de arest preventiv. Pentru funcția de viceprimar au fost propuși, în continuare, Adrian Moise (PMP) și Ilie Ionescu (PSD). Opțiunea pentru unul sau celălalt candidat urma să fie exprimată prin bifarea cu un X în căsuța din dreptul numelor acestora. S-a hotărât utilizarea unui singur pix, în acest scop. Însă, surpriză, la numărarea voturilor, s-a constatat că unii votanți folosiseră pixuri verzi sau roșii. Acest lucru a fost suficient să inflameze spiritele. Deși pentru Adrian Moise votaseră 9 dintre 17 consilieri, iar 8 pentru Ilie Ionescu, o parte dintre consilieri au considerat că votul a fost viciat. Unii dintre ei au vrut să se retragă de la ședință. După o scurtă pauză, aceștia au revenit la sentimente mai bune și au acceptat rezultatul votului, iar viceprimarul ales, Adrian Moise, a depus jurământul. Cu toate acestea, consilierul Ninel Fătu, din partea Partidei Romilor a anunțat că va depune o contestație în justiție.

 

În ceea ce privește constituirea comisiilor, acest punct a fost amânat pentru o ședință ulterioară, deși unul dintre reprezentanții PNL, Ion Radu a propus constituirea în ședința aflată în desfășurare.