În prezența reprezentantului Direcției de Cultură a județului Ilfov, Alexandrina Niță, la Căminul Cultural din Chitila a avut loc, zilele trecute, un eveniment menit să marcheze declararea anului 2014 – Anul Brâncoveanu – printr-un proiect inițiat de către Fundația ”Prețuiește Clipa”, cu sprijinul Școlii nr. 1 Ion Vișoiu, al Primăriei și al Media 10 Afterschool Chitila.

Concret, elevii din clasele V-VIII s-au ”bătut” în cunoștințe la concursul de istorie, cu tematică, evident, legată de Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești între anii 1654-1714, dar și la cel de desen, având aceeași temă, sau la cel de recitare poezie patriotică, pe acompaniament de nai. Premiile oferite au constat în cărți și dulciuri, iar toți copiii prezenți în sală au participat la o tombolă în urma căreia, 20 dintre ei vor pleca într-o excursie la o renumită ctitorie brâncovenească, ce urmează a fi aleasă.

Juriul, atent și exigent, a fost format din profesorii Cristina Marin, Anca Palamar, Rădița Mincu, Fedora Mavrichie și Alina Nedea, elevele clasei a 

VIII-a – Iustina Nadane și Sorina Stoian și preotul Mihai Voicu și a fost prezidat de Georgeta Nenciu, președintele Fundației ”Prețuiește Clipa”. Pentru concursul de istorie au fost formate 10 echipe, pentru clasele V-VI și VII-VIII, iar întrebările au fost legate de domnia lui Constantin Brâncoveanu, de martiriu cestuia și de ce a însemnat perioada domniei marelui domn al Țării Românești pentru istoria și cultura țării noastre. Răspunsurile corecte au adus la baraj, câte două echipe pentru fiecare categorie de vârstă. Întrebările care au dus la departajarea câștigătorilor au fost adresate de către viceprimarul din Chitila, Andrei Costel și de directorul Școlii Ion Vișoiu. Astfel, au câștigat, pentru clasele V-VI – echipa formată din elevii Andrei Nadane, Bianca Istru, Robert Simion și Adelina Bleajă și, pentru clasele VII-VIII- echipa formată din Maria Chichioacă, Dragoș Manea, Alexandra Lăuneanu și Sebastian Popa.

În paralel cu desfășurarea concursului de istorie, câțiva elevi au recitat, la microfon, poezii patriotice, acompaniați, în surdină, de două colege care au cântat la nai – Andreea Rusu și Delia Păun. Și la această secțiune s-a oferit câte un premiu întâi, pentru clasele V-VI, respectiv VII-VIII și, au fost înmânate celor mai buni recitatori – Adrian Dumitrescu și Lucian Gheorge.

Concursul de desen s-a desfășurat într-o sală din apropiere, iar planșele care-l înfățișau pe domnitorul Constantin Brâncoveanu au fost extrem de apreciate de public. Premiul întâi pentru clasele V-VI a fost câștigat de Virginica Mincov, iar pentru clasele VII-VIII, de Diana Marina.

Un moment extrem de plăcut a fost și recitalul Ansamblului ”Dorulețul” al Școlii nr.1 Ion Vișoiu din Chitila.