@ A venit rândul localităților Bragadiru și Clinceni la semnarea contractului de execuţie pentru reabilitarea și extinderea reţelei de alimentare cu apă, canalizare și staţii de pompare a apei uzate @ Proiectul înseamnă încă 71 de km de rețea de distribuție a apei și 98 km de rețea de canalizare
Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură pentru județul Ilfov își continuă implementarea, prin semnarea, pe 21 iulie, la Bragadiru, a Contractului de execuţie lucrări R-06 „Reabilitare și extindere reţele alimentare cu apă, reţele de canalizare, staţii de pompare apă uzată în Bragadiru și Clinceni”. La eveniment au participat și președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, primarul orașului Bragadiru, Gabriel Lupulescu, precum și primarul comunei Clinceni, Adrian Budeanu.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 559, ediția print
Contractul include realizarea unor lucrări la infrastructura publică de alimentare cu apă şi de canalizare din localitățile Bragadiru și Clinceni. Prin semnarea Contractului de execuţie lucrări R-06 „Reabilitare și extindere reţele alimentare cu apă, reţele de canalizare, staţii de pompare apă uzată în Bragadiru și Clinceni”, în total, pentru orașul Bragadiru și comuna Clinceni, proiectul va oferi comunității o extindere a rețelei de distribuție a apei de 71.193 km și o extindere rețelei de canalizare cu 98.134 km, cât și 41 de noi stații de pompare.
Acest contract face parte din Proiectul Regional de Apă-Canal, care a fost aprobat la începutul anului 2021. Valoarea eligibilă a acestuia este de 277,96 milioane euro, (fără TVA) – bani pentru ilfoveni – din care un procent de 94% va fi acoperit sub formă de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM). La finalizarea lui, adică peste 4 ani, cei peste 230.000 de ilfoveni vor beneficia de apă curată și de servicii de canalizare la cele mai înalte standarde.
Un proiect vital pentru dezvoltarea orașului Bragadiru
Contractul de lucrări cuprinde execuția construcțiilor civile, a instalațiilor mecanice, electrice și de automatizare, inclusiv furnizarea și montarea echipamentelor aferente, în scopul reabilitării şi extinderii reţelelor publice de alimentare cu apă, a reţelelor publice de canalizare şi a staţiilor de pompare apă uzată, în conformitate cu cerinţele, impunerile şi restricţiile specificate în documentația de achiziții. Obiectivul general al măsurii de investiții îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată, spre beneficiul mediului și al populației, în vederea îndeplinirii obligațiilor de conformare a României la Tratatul de Aderare.
”Prima zi ca primar al orașului Bragadiru a debutat cu unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură, vital pentru dezvoltarea orașului nostru. Am semnat astăzi (n.r. – 21 iulie), alături de conducerea Consiliului Județean Ilfov, contractul de execuţie lucrări R-06 „Reabilitare și extindere reţele alimentare cu apă, reţele de canalizare, staţii de pompare apă uzată” în Bragadiru și Clinceni. Acest contract, cu o valoare de 92.731.701,23 lei fără TVA lei, face parte din proiectul derulat de societatea APĂ-CANAL ILFOV S.A, intitulat «Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Ilfov, în perioada 2014 – 2020» și are o durată de execuție a lucrărilor de 34 de luni de la data ordinului de începere și 36 de luni perioadă de notificare a defectelor. În cifre, contractul încheiat pentru locuitorii din Bragadiru: înseamnă: extindere a rețelei de distribuție Bragadiru: 34.966 km; extindere rețea canalizare Bragadiru: 38.194 km; stații noi de pompare apa uzată Bragadiru: 13”, a anunțat noul primar al orașului Bragadiru, Gabriel Lupulescu.
Potrivit primarului, lucrările vor începe în luna septembrie. ”Este un lucru benefic pentru Bragadiru, pentru cetățeni, un lucru bun pentru dezvoltarea orașului. Sper să duc la îndeplinire acest proiect. Sunt proiecte care vin din trecut, dar foarte importante pentru cetățeni și trebuie duse până la capăt. Vom acorda din partea Primăriei Bragadiru tot sprijinul pentru implementare”, a mai spus primarul Gabriel Lupulescu.
La Clinceni, proiectul acoperă toate satele și străzile noi
La rândul său, primarul comunei Clinceni, Adrian Budeanu, a anunțat: ”Astăzi s-a semnat contractul de Execuție Lucrări R-06 ”Reabilitare și Extindere Rețele Alimentare cu Apă, Rețele de Canalizare, Stații de Pompare Apa Uzată”. Pentru comuna Clinceni sunt prevăzute lucrări în valoare de 14.219, 770 euro, din care: 4.282, 024 euro pentru sistemul de alimentare cu apă, prin care se vor realiza 36,233 km de rețea de distribuție, o stație de tratare a apei; 9.937,746 euro pentru sistemul de canalizare, prin care se vor realiza 59,943 km de rețea de canalizare și 28 stații de pompare ape uzate. Investițiile vor cuprinde extinderea rețelelor de apă și canalizare pe întreg teritoriul comunei Clinceni (satele: Clinceni, Ordoreanu, Olteni). Este un proiect de mare importanță pentru comunitatea locală Clinceni. Se adaugă proiectului început de mine în anul 2008, când am derulat un proiect de 13 milioane de euro, prin care am realizat 50 km de apă, 50 km de canalizare. Acum, pe noul proiect, la Clinceni, vom acoperi toate satele componente, cât și străzile noi apărute. Apa menajeră se va deversa în stația de epurare de la Țegheș pentru zona Ordoneanu. Pentru celelalte zone, cum este zona Olteni și o parte din Bragadiru, apa menajeră va fi deversată în stația de la Colectorul 3 în zona Olteni, o stație nouă de epurare apărută prin proiect în zonă, în afară de cea deja existentă. După finalizarea proiectului, putem spune că vom avea o acoperire în proporție de 100%, inclusiv pe străzi nou construite, care în prezent nu au nicio locuință, dar despre care apreciem că vor avea dezvoltare în viitorul apropiat”.
Oficialii implicați în buna desfășurare a proiectului speră ca într-un termen cât mai rezonabil, cel mult trei săptămâni, să se dea ordinul de începere, având în vedere că există autorizație de construire. Practic, prin acest proiect a fost regândit întreg sistemul de canalizare, pentru că în ambele localități sunt foarte multe zone care se dezvoltă, dezvoltatorii imobiliari solicită servicii și doresc să investească, iar autoritățile speră să răspundă astfel nevoilor cetățenilor și dezvoltărilor strategice ale UAT-urilor.