Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a precizat, joi, că se vor efectua controale la Inspectoratele de Poliţie Judeţene din toata ţara pentru o perioadă de două săptămâni. În acest context, a subliniat că trebuie „să rupem pisica în două”. Și șeful IPJ Ilfov,  Emanuel Marin Nica este în vizor, după scandalul iscat de uciderea japo-nezei Yurika Masuno. Totul pare însă doar o spălare a imaginii Ministerului de Interne, asta pentru că nu ne dăm seama cu ce a greșit Nica, de exemplu, în cazul omoru-lui de la Corbeanca. Trebuia să fie clarvăzător și să oprească crima?

“Vom efectua controale pentru o perioadă de două săptămâni. Trebuie să rupem pisica în două. Golăneala nu e doar la Olt. Trebuie să protejăm imaginea instituţiei şi vom lua măsuri”, a spus  Stroe.

Pe de altă parte, ministrul a atras atenţia presei că nu trebuie înţeles că sunt probleme la nivelul întregului Inspectorat General al Poliţiei Române, ci doar în câteva cazuri.

Toate inspectoratele judeţene din ţară vor fi controlate în această perioadă, ca să fie identificate şi sancţionate practicile discriminatorii care le privesc pe angajate şi “alte aspecte neconforme”, conform unei dispoziţii a ministrului de Interne, Radu Stroe.

“Din dispoziţia ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe, echipe de specialişti din cadrul Aparatului central al MAI şi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române se vor deplasa la mai multe inspectorate de poliţie judeţene pentru realizarea unor verificări cu privire la respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională”, se arată într-un comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Din aceste echipe de verificare vor face parte sociologi, psihologi, dar şi ofiţeri specializați din structurile de control. “Cu ocazia acestor misiuni vor fi identificate si-tuaţiile care reprezintă atitudini neconforme reglementărilor în vigoare în relaţia şef-subordonat, practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte care pri-vesc climatul organizaţional în interiorul acestor unităţi”, se mai spune în comunicat.

În ceea ce privește IPJ Ilfov, la sfârșitul anu­lui trecut, se finalizau cercetările prealabile a membrilor conducerii I.P.J. Ilfov – inspectorul șef și cei doi adjuncți – și se dispunea sesizarea Consiliului Superior de Disciplină al Inspectoratului General al Poliției Române după uciderea japonezei Yurika Masuno de către Vlad Nicolae, în 15 august, într-o pădure de lângă Corbeanca. 

Primul cap care a căzut a fost cel al adjunctului lui Nica, Ionel Lefter, acesta din urmă fiind demis miercurea trecută și sancționat cu mustrare scrisă. Ulterior el a fost numit adjunct al poliției orașului Otopeni. La numai o zi, i-a urmat șeful său, Emanuel Nica care, după demitere, a fost pus la dispoziția IGPR.