Noul an școlar la Buftea a început sub „zodia” grijii pe care o poartă primarul orașului unităților de învățământ. Pe tot parcursul vacanței Gheorghe Pistol a depus toate eforturile pentru ca, în această toamnă, școlile, liceele și grădinițele buftene să ofere cele mai bune condiții celor care vor studia aici.

Pe edilul urbei ilfovene l-am întâlnit la inaugurarea anului școlar la Școala cu clasele I-VII nr. 3 din Flămânzeni. Pentru el este deja un obicei să nu rateze nicio festivitate legată de de școală sau educație. Ne-a mărturisit că a fost prezent la astfel de cermonii la toate cele patru școli din oraș, precum și la cele două licee. La Flămânzeni, pe lângă primar, au mai participat la startul noului an de învățământ și un sobor de preoți, care i-au binecuvântat pe cei prezenți, precum și reprezentanți ai poliției locale și județene. În atmosfera în care plutea emoția celor care urmau să pășească pragul școlii pentru prima oară, a luat cuvântul Doinița Marin, directorul-adjunct al lăcașului de învățământ.

After-school la școala din Flămânzeni

Cu glasul ușor tremurând de emoție, dascălul a urat bun venit tuturor celor prezenți. „Deschidem astăzi un nou an şcolar, cu bucuria de a fi împreună, elevi, profesori părinţi, autorităţi locale, cei ce reprezintă principalii actori implicaţi în actul educaţional. Dragi copii, stimaţi părinţi şi invitaţi, emoţii avem în fiecare an, cu atât mai mult în acest an şcolar în care văd că s-au mărit rândurile noastre. Spuneam că avem emoţii şi totodată o bucurie deoarece, anul acesta, cum aţi cerut dumneavoastră de vreo doi ani de zile, iată avem deja aprobarea pentru ­after-school. În două-trei zile, în funcţie de numărul de cereri pe care le vom avea vom da drumul la after-school. În această vară, la fel ca şi anul trecut, dl primar a fost alături de noi, s-a igienizat şcoala în totalitate, după cum aţi observat, au fost schimbate porţile, astfel încât copii noştri să fie în siguranţă. Toţi copiii din acest an vor învăţa în această clădire nu în anexă”, a spus directorul adjunct. Doinița Marin a ținut să-i mulțumească, în mod deosebit primarului Gheorghe Pistol pentru eforturile depuse pentru renovarea și reabilitarea școlii: „Domnule primar, vă mulţumim pentru răbdarea de care aţi dat dovadă o vară întreagă când aţi suportat zecile de apeluri telefonice prin care vă solicitam diverse lucruri. Vă mulţumim că aţi făcut investiţii enorme, şi că aţi fost mereu alături de copii”, au fost cuvintele directorului-adjunct.

Doresc ca şcoala să ofere tuturor copiiilor şanse egale

Invitat să ia cuvântul, primarul din Buftea le-a urat, la rândul său, bun venit elevilor, părinților și cadrelor didactice: „După cum vedeţi, şcoala ne întâmpină în condiţii deosebite anul acesta. Ştim cu toţii că buna educaţie nu stă într-o clădire frumoasă, bine dotată, bine zugrăvită. Buna educaţie înseamnă eforturi şi datoria pe care ne-am asumat-o cu toţii, autoritate locală, cadre didactice şi părinţi. Dragi elevi, ne-am dori să consideraţi şcoala ca o a doua dumneavoastră casă, ca urmare, să-i respectaţi pe oamenii ei, fie învăţători, fie profesori, fie, personal administrativ, s-o modelaţi şi s-o aranjaţi după sufletul vostru. Şcoala în care învăţaţi este un lăcaş de prestigiu, care, de-a lungul timpului, ne-a adus multe rezultate bune şi şi-a câștigat un loc fruntaş în învăţământul ilfovean. Sper ca şi anul acesta să aveţi rezultatele remarcabile de până acum, iar cei nou veniţi să împărtăşească aceeaşi pasiune a colegilor lor, aceea de a învăţa. Dragi elevi, vreau să vă spun că, indiferent cât de mult vă vor sprijini părinţii voştri, vine o vreme când locul de muncă primit sau locul dvs. în societate depinde de modul în care a-ţi acumulat cunoştinţele în ­aceşti ani de şcoală, când, practic, v-aţi pregătit pentru viaţă. De aceea, dragi părinţi vă rog să fiţi alături de şcoală, de doamna directoare şi să priviţi spre şcoală cu prietenie. Doresc ca şcoala să ofere tuturor copiiilor şanse egale, indiferent de categoria socială din care provin.” 

Școala și biserica deslușesc tainele existenței umane

În continuare, Gheorghe Pistol a ținut să le mulțumească dascălilor șco­lii pentru modul în care și-au desfășurat activitatea: „Sunt alături de pro­fesori, sunt alături de învăţători, sunt alături de voi, dragi copii, așa cum am fost mereu când am fost învestit în funcţia de primar. Vreau să aduc cuvinte de mulţumire doamnei directoare pentru modul în care a coordonat această unitate de învăţământ, pentru modul în care a condus corpul de cadre didactice şi nedidactice şi mă bazez în continuare pe sprijinul dânsei. Vreau să mulţumim preoţilor care au fost prezenţi permanent la deschiderea anului şcolar. Practic, şcoala şi biserica sunt două elemente care converg spre taina existenţei umane. Vreau să vă urez un an bun, dragi elevi şi mult succes pe parcursul anului şcolar. Nu în cele din urmă, vreau să mulţumesc poliţiei că este alături de noi şi, ori de câte ori este nevoie, ne sprijină în asigurarea liniştii”, a adăugat Gheorghe Pistol.

La rândul său, reprezentantul poliției Buftea, agentul șef Ion Constantin, s-a adresat audienței urându-le din partea Po­liției Române numai gânduri bune și succes tuturor elevilor care încep un an nou de învățământ, dar și profesorilor și părinților. „În această zi suntem alături de dvs în calitate dublă, de poliţişti, dar şi de părinţi. Siguranţa în şcoli constituie o prioritate pentru poliţia română”, a spus Ion Constantin.

Bomboane pentru „boboci”

După terminarea discursurilor primii care au fost invitați să treacă pragul școlii au fost prichindeii din clasa pregătitoare, urmați de elevii din clasa întâi. Ei au trecut pe sub o boltă din buchete de flori, formată de „veteranii” din clasele mai mari. Printre ei s-a aflat și primarul Gheor­ghe Pistol. Cei ­mici au primit din partea primăriei bomboane de ciocolată, care să le mai îndulcească emoțiile primei zile de școală. În clasele, care miroseau frumos a zugrăveală proaspătă, îi așteptau abecedarele noi, frumos colorate. Părinții i-au însoțit și ei pe copii pentru a-i fotografia în bănci, în prima zi de școală. O amintire unică în viață. La rândul său, primarul a vizitat pe rând sălile de clasă pentru a le ura elevilor succes și pentru a-i îndemna să învețe cât mai bine, astfel ca, în școala lor, la sfârșit de an, să se numere cât mai multe coronițe de premiul I. Într-adevăr, la Flămânzeni copii nu vor uita această zi frumoasă de toamnă, în care au aflat că alături de ei mai au un părinte. Primarul Gheorghe Pistol.