Părinţi, liniştiţi-vă! Copilul dumneavoastră, diagnosticat cu sindromul Down, nu va rămâne fără asistent personal şi nici fără indemnizaţia de 1.000 de lei.

Prima victorie a copiilor cu sindrom Down! Executivul va abroga Ordinul 1306/1883/2016 care prevede ca micuţii cu asemenea nevoi speciale să nu mai aibă dreptul la indemnizaţie şi însoţitori, începând cu data de 1 martie.   

  • Trataţi şi îngrijiţi după vechiul ordin

„Am luat această decizie împreună cu doamna ministru Olguţa Vasilescu, pentru a corecta greşeala foştilor miniştri tehnocraţi şi pentru a evita situaţia ca, de la 1 martie, copiii cu sindrom Down să rămână fără asistenţi personali sau însoţitori. (…) Vrem o legislaţie care să nu producă tulburări şi care să nu producă disfuncţionalităţi în tratamentul şi îngrijirea acestor pacienţi cu nevoi speciale „, a anunţat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pe pagina sa de Facebook.

De altfel, ministrul Sănătăţii şi ministrul Muncii, au semnat deja un ordin comun care anulează intrarea în vigoare a ordinului prin care micuţilor le sunt încălcate drepturile lgale.   

Potrivit ministrului Bodog, până când membrii comisiilor de specialitate vor analiza toate modificările necesare îmbunătăţirii calităţii vieţii copiilor cu nevoie speciale, aceştia vor fi trataţi şi îngrijiţi, după vechiul ordin.   

  • Ei au nevoie de îngrijiri speciale

Sindromul Down este o anomalie cromozomială, apărută în momentul concepţiei fătului. În mod normal, omul are în fiecare celulă câte 23 de perechi de cromozomi, în total 46. Copilul cu o asemenea anomalie, are în plus, în fiecare celulă, o copie sau întregul cromozom 21. Mai exact, în loc de 46 de cromozomi umani, el are 47 de cromozomi. Încă nu se cunosc cauzele apariţiei acestei anomalii, dar se ştie că nu poate fi împiedicată şi nici tratată. Pentru că sindromul produce diverse dizabilităţi şi probleme medicale, copilul are nevoie de îngrijiri speciale. În general, el prezintă retard mental, de la mediu la sever, malformaţii cardiovasculare, tulburări digestive etc.