Curtea de Apel București a dat, în urmă cu o săptămână, sentința în cazul asistentei maternale din Ilfov care a torturat doi copii minori, un băiat și o fată. Aceasta a fost condamnată la 15 ani de închisoare, iar Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Ilfov trebuie să plătească despăgubiri morale de 125.000 de euro.

Fosta asistentă socială Fănica Grădinaru, acuzată de tentativă de omor calificat și rele tratamente aplicate minorului, are de executat o pedeapsă de 15 ani de închisoare, dar și soțul acesteia, complice la tortura copiilor, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. Iar în caz au fost implicate mai multe persoane din cadrul DGASPC Ilfov, acestea fiind acuzate de către instanță, de neglijență, falsuri sau violențe. Astfel, psihologul Maria Popescu a primit, la rândul său, trei ani de închisoare cu suspendare, iar asistenta socială Viorica Pandele a primit aceeași pedeapsă. Și alte două asistente sociale, Marinela Constantinescu și Ana-Daniela Moise, au fost condamnate la trei, respectiv doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce medicul de familie Ana-Cristina Mițișor are de plătit o amendă penală de 5.000 de lei. De asemenea, DGASPC Ilfov și angajații săi trebuie să plătească daune morale de 100.000 de euro pentru unul dintre copii, iar al doilea trebuie să primească 25.000 de euro. Judecătorii au mai decis să pună sechestru pe imobilele acuzaților și ale DGASPC Ilfov până la plata despăgubirilor. În plus, tot DGASPC Ilfov trebuie să plătească și cheltuielile de 29.400 de lei, către Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, unde copiii au fost aduși și tratați. Sentința Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă.

Violență și cruzime, fără margini!

Pentru cine nu-și amintește cazul care a șocat opinia publică, precizăm că, în perioada octombrie 2007-11 decembrie 2009, Fănica Grădinaru, asistent maternal, împreună cu Mitică Grădinaru „au exercitat acte de violenţă și cruzimi asupra părţilor vătămate (minori cu vârstele de 4, respectiv 8 ani). Astfel, aceasta le-a băgat cu capul în vasul de toaletă după care a tras apa, le-a lovit cu capul de diferite obiecte, le-a scufundat în cadă, ţinându-le capul sub apă, le-a expus noaptea la temperaturi scăzute, ţinându-le dezbrăcate afară“, arată un comunicat al Parchetului. În plus, pe fată, Fănica Grădinaru a lovit-o pe tot corpul cu o bâtă de lemn, a opărit-o, a tăiat-o în zonele intime, precum și la braţul stâng, leziuni pe care le-a tratat într-un mod superficial, favorizând infectarea acestora. Pentru a justifica absenţa de la grădiniţă și de la școală a copiilor, Fănica Grădinaru îi obliga să mintă și să răspundă la alte nume, dar și să relateze aspecte nereale privind rănile suferite. De asemenea, asistenţii sociali de la DGASPC Ilfov – Marinela Constantin, Viorica Pandele și Ana-Daniela Moise, au întocmit rapoartele de vizită și de evaluare false, consemnând, nereal, că au vizitat copiii la domiciliul asistentei maternale și că starea de sănătate a acestora era bună, rapoartele fiind întocmite, de fapt, fără a vedea părţile vătămate. Procurorii au mai stabilit că Maria Popescu, în calitate de psiholog în cadrul DGASPC Ilfov, în perioada decembrie 2008-11.12.2009, nu și-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu privind evaluarea psihologică a părţilor vătămate și a asistentului maternal Fănica Grădinaru, iar în perioada 11.12.2009-08.04.2010, pe cele privind consilierea psihologică a unuia dintre copii, cauzând o vătămare importantă a drepturilor minorilor la viaţă, integritate corporală și dezvoltare psihică armonioasă. Iar Ana-Cristina Mitișor, în calitate de medic de familie al minorei maltratate, a făcut menţiuni necorespunzătoare adevărului în scrisorile medicale adresate DGASPC Ilfov și înregistrate la această instituţie, referitoare la examinarea minorei și lipsa semnelor de rele tratamente.