În plină epidemie de gripă, este musai să discutăm despre infecțiile respiratorii acute (IRA) la copii. Cu atât mai mult cu cât, an de an, cei mai afectați de aceste tulburări sunt copiii. Virusurile activate de temperaturile scăzute îi afectează în special pe micuții cu vârste sub cinci–șase ani, care încă nu au un sistem imunitar bun. Ei devin și mai sensibili, mai ales dacă sunt în colectivitate, la creșă, la grădiniță sau la școală. Tocmai de aceea, peste o sută de școli au fost închise de la debutul cazurilor de gripă din acest an și până la momentul actual. Cum ajutăm copiii când se îmbolnăvesc?

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 489, ediția print

 

Avem grijă cum îi alimentăm

Alimentația este foarte importantă pentru copilul cu infecție res­piratorie. Aceasta trebuie adaptată în funcție de stadiile bolii. În formele ușoare și medii, când nu varsă și poate mânca, poate să primească alimentația obșnuită, potrivită cu vârsta, cu unele precauții. Dacă are apetitul în general mai scăzut, nu trebuie insistat ca atunci când este sănătos. Insistența poate să-i provoace vărsături. Trebuie, însă, suplimentate mai ales lichidele, dacă are febră, sub formă de apă, ceai, supă ușoară de legume (de evitat fasolea uscată, mazărea și varza), compot.

Le asigurăm o temperatură optimă în cameră

Microclimatul este, de asemenea, esențial. Temperatura optimă este în medie 22 – 24 de grade Celsius. Temperatura mai mare de 24 de grade Celsius în încăpere nu este benefică unui copil cu gripă sau orice infecție respiratorie, indiferent de vârstă. Evident că nici temperaturi sub 17-18 grade Celsius în cameră, mai ales dacă este vorba despre un bebeluș, nu sunt favorabile unei evoluții mai rapide spre vindecare a unei pneumonii. Aerisirea camerei și în general a locuinței în care se află copilul bolnav face parte din mijloacele de tratament tradiționale și eficiente în asemenea cazuri.

Îi ținem numai în casă

Izolarea copilului la domiciliu și repausul la pat sunt parte din tratament. Desigur, repausul poate fi absolut sau relativ. Repausul absolut înseamnă că boala este atât de severă încât trebuie să stea exclusiv la pat, caz în care copilul este tratat la spital. Pentru cel tratat acasă, vorbim de repausul relativ. În ceea ce privește ieșirea din locuință, “la aer“, mai ales în zilele însorite, a unui copil care mai este și tratat cu antibiotice nu este deloc recomandabil.

Le dăm sau nu, antibiotice?

Atenție, părinți! Tratamentul în cazul oricărei infecții respiratorii este recomandat numai de către medic. Acesta are în vedere combaterea virusurilor, bacteriilor, micozelor, paraziților. De departe cele mai frecvente sunt virusurile care determină circa 80% din cazurile de IRA, care evident nu se tratează cu antibiotice și, în general, nu se tratează cu medicamente antivirale decât în formele grave, în timpul unor epidemii sau în cazul unor imunodeficiențe primitive sau secundare, diagnosticate. Problema care se pune este utilizarea antibioticelor în tratamentul copilului. În mod categoric, se face exces de tratament cu antibiotice când acestea sunt recomandate în “virozele respiratorii”. Indicația majoră este reprezentată de boala cauzată de bacterii (microbi). Trebuie să știți că o pneumonie bacteriană, netratată cu antibiotice poate evolua spre deces. De foarte multe ori o IRA virală se complică în câteva zile cu suprainfecție bacteriană, care evoluează spre forme grave și chiar deces, dacă nu se aplică un tratament prompt și energic cu antibiotice.

Cum știm sigur că micuțul nostru a făcut o astfel de boală?

– are febră;

– se simte slăbit;

– tușește, tusea fiind în general iritativă;

– îi curge nasul;

– are tulburări digestive care pot fi însoțite de greață, vărsături și/sau diaree;

– îl dor urechile, mai ales la o atingere sau o ușoară apăsare în zona din față sau din spate a urechii;

– respiră mai greu și are vocea modificată.

Rețineți! În cazul în care aceste simtome sunt tratate la timp, adică imediat după debut și în mod corect, boala se vindecă și nu are urmări. În schimb, dacă nu se aplică de urgență tratamentul adecvat, boala poate evolua chiar spre deces în numai câteva ore.