Corala ”Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române va susține sâmbătă, pe 29 aprilie, un concert Pascal, la Catedrala Patriarhală. Evenimentul care se va desfășura cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel, va începe la ora 18:00. Corala va fi dirijată de părintele profesor Stelian Ionașcu.

 

Corala ”Nicolae Lungu” datează de peste două secole. Cu un repertoriu vast, preponderent religios și liturgic, care se încadrează cu demnitate în spațiul liturgic al Catedralei Patriarhale, corala oferă răspunsurile liturgice în duminici şi sărbători la Sfânta Liturghie săvârșită la Patriarhie. Aceasta reprezintă pentru modernitate mărturia evoluției muzicale polifonice la noi.

”Pupitrul corului a găzduit de-a lungul vremii  nume de excepţie în dirijat şi compoziţie. Aceşti artişti au adus constant noi forme şi direcţii în evoluţia muzicii corale româneşti şi au pus mai presus de orice dragostea pentru muzică, religie şi societate.  îşi află originile în însuşi începutul fragil al coralisticii româneşti din Muntenia. Domnitorul Alexandru Ghica va aduce de la Silistra pe Arhimandritul Visarion, preot rus, cunoscător al notaţiei pe portativ, dar şi al limbii ruse şi române; acesta va alcătui primul cor la Bucureşti, în 1836. Era un cor bărbătesc, format din ostaşi, de aceea se va numi Corul cântăreţilor Ştabului Oştirii. Deşi funcţiona la Curtea Veche (Biserica Sfântul Anton), unde, credem că făceau repetiţiile, corul bărbătesc alcătuit de Arhimandritul Visarion era solicitat în dese rânduri să cânte la Mitropolie în Duminici şi sărbători. O perioadă înfloritoare a corului Catedralei Mitropolitane este cea între 1912-1932, când la conducerea dirijorală s-a aflat Gheorghe Cucu, o personalitate incontestabilă a muzicii corale laice şi bisericeşti. Sfârşitul anului 1947 marchează începutul unei noi epoci artistice în viaţa coralei Catedralei, cea mai fructuoasă şi mai îndelungată marcată de personalitatea profesorului Nicolae Lungu (1947-1985). A urmat apoi la conducerea coralei Patriarhale părintele Constantin Drăguşin, doctor în Teologie, absolvent al Conservatorului de muzică din Bucureşti, profesor, dirijor şi compozitor. Urmând liniei trasate de profesorul Nicolae Lungu, părintele Constantin Drăguşin şi-a apropiat la rândul său mai mulţi discipoli între care preot lector dr. Stelian Ionaşcu (dirijor secund din 1993 si actualul dirijor al coralei din 2008)”, scrie patriarhia.ro.

Nicolae Lungu, de numele căruia se leagă denumirea corului Patriarhiei Române s-a născut la data de 2 martie 1900, în localitatea Dobridor, din județul Dolj și a murit pe 18 iulie 1993, în București. Acesta a fost compozitor, autor, printre altele și a unor cunoscute colinde, intrate în repertoriul tradițional românesc.