Înnoită și înfrumusețată, biserica satului este cel mai frumos dar pentru localnici, la vreme de restriște

Din dragoste pentru Dumnezeu și pentru oamenii locului, cei doi preoți ai bisericii Parohiei Sfântul Nicolae, din satul Tamași, comuna Corbeanca, susținuți de autoritățile locale, întăresc tot mai mult credința în sufletele localnicilor. Acum, cânda molima lovește din plin România, părintele paroh Cosmin Manea și părintele coslujitor Bogdan Ștefan Benchescu vin, poate mai mult decât oricând, în întâmpinarea nevoilor credincioșilor. Așa se face că duminică, pe 11 octombrie, prin osteneala acestor preoți și grija primarului Valeriu Anton, s-a mai scris o filă din istoria comunei Corbeanca.

Astăzi a apărut nr. 520 al Jurnalului de Ilfov!

Biserica închinată Sfântului Nicolae, din Corbeanca, este mai frumoasă ca oricând, devenind un nesecat izvor de liniște, speranță, sănătate sufletească și trupească pentru creștinii locului. După mulți ani de trudă, duminică, pe 11 octombrie, cei doi duhovnici au reușit să le aducă sătenilor din Tamași, o mare bucurie, dăruindu-le un lăcaș de cult înnoit, înfrumusețat cu picturi deosebite și împodobit cu o catapeteasmă care îi conferă o strălucire aparte. Pe fundalul împletirii armonioase a vechiului cu noul, astăzi, micul lăcaș se înalță semeț, ca unul dintre cele mai  prețioase valori arhitecturale care conferă unicitate, splendoare și însuflețire așezării.

Momente de intensă trăire spirituală

Un sobor ales de preoți, condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, alături de Părintele Costel Burlacu, Protopopul Protopopiatului Sector 6 București, părintele paroh Cosmin Manea, părintele coslujitor, fost paroh Bogdan Ștefan Benchescu și preoții din parohiile învecinate, a sfințit biserica, la finele multor lucrări la care a fost supusă în ultimii ani. Slujba, de înaltă frumusețe duhovnicească ce a revărsat o mare putere sfințitoare asupra sufletului și a trupului, a fost sărvâșită în prezența primarului comunei Corbeanca, Valeriu Anton, a primarului orașului Buftea, Gheorghe Pistol, a autorităților locale și a binefăcătorilor lăcașului de cult. Bucuria a fost împărtășită de mulți credincioși, oameni cu o intensă trăire spirituală. Pentru ca evenimentul să se desfășoare în condiții de maximă siguranță în contextul epidemiologic, slujba a avut loc în curtea bisericii. Toți participanții au purtat măști de protecție împotriva noului coronavirus și au păstrat distanța socială. Măsurile au fost respectate inclusiv de preoții slujitori. Ca o recunoștință pentru strădania de a le asigura rugătorilor toate cele de trebuință în biserică, preotul paroh a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, cel mai mare rang acordat de Biserică unui preot. De asemenea, părintelui Ștefan Bogdan Benchescu i-a acordat rangul de iconom. Primarului comunei, Valeriu Anton, i-a fost acordat Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni, primarului Gheorghe Pistol i-a fost oferită o medalie comemorativă omagială, iar celorlalți oameni de bine le-au fost oferite diferite distincții onorifice. Toate, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. După ce le-a mulțumit celor care i-au fost aproape pe acest drum lung și anevoios, preotul paroh Cosmin Manea i-a oferit Preasfințitului un superb buchet de flori, simbol al purității, al iubirii sincere și o icoană, adevărul și frumusețea Ortodoxiei care să-l ocrotească permanent și să-i amintească de evenimentul istoric din satul Tamași, al comunei Corbeanca. La fel și Părintelui Protopop.

Așa cum i-a obișnuit pe credincioșii ortodocși de pretutindeni, la finalul rânduielilor bisericești, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul le-a împărtășit gândurile sale bune și frumoase tuturor celor care au asistat la slujbă. Cu o dragoste de Dumnezeu, neclintită, cu iubirea-i de oameni și de frumos, Preasfințitul Părinte i-a îndemnat pe credincioși să poarte mereu haina credinței. În cuvântarea sa de suflet, ­le-a vorbit oamenilor despre iubirea Divină și despre modul în care noi toți putem să împărtășim aceeași iubire, prin faptele noastre bune. Și ne-a dat nouă, tuturor, încă o frumoasă lecție despre îndreptarea inimii spre Dumnezeu, spre aproapele nostru și spre noi înșine, spre iertare și iubire, cele mai înalte virtuți duhovnicești. “Sunt bucuros că s-a ajuns la acest moment care invocă coborârea darurilor Sfântul Duh peste lucrările care s-au făcut, pentru că, odată cu trecerea anilor, observăm și la biserici, și la casele noastre, la orice edificiu, la orice instituție, nevoia unei reînnoiri, a unui nou început, așa cum părinții Bisericii ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să punem început bun în fiecare dimineață. Așadar, început bun s-a pus și la această biserică deși, doar în urmă cu vreo 40 de ani a fost pictată și atunci restaurarea picturii s-a făcut cu greu pentru că la vremea aceea, în dictatură, și pictorii erau puțini și aprobările se dădeau foarte greu. Prin osârdie și prin multă lucrare biserica aceasta s-a înnoit. Pictura a fost restaurată. Există chiar și o pictură nouă, în pridvor. S-a făcut o catapeteasmă nouă, mobilier, exteriorul ș.a.m.d. Vă mărturisesc că am găsit aici un exemplu de comuniune între cei doi preoți, chiar dacă parohul este mai tânăr, el s-a arătat foarte muncitor și cinstitor preotului împreună slujitor cu el. Armonia aceasta este una deosebit de importantă. Deși meritul principal îi aparține preotului mai tânăr, este important de învățat de la amândoi. (…) De multe ori l-am rugat pe domnul primar. Multe griji are un primar. Numai el și Consiliul Local știu, pentru că sunt numeroase lucrări de făcut într-o comună, mai ales într-o comună cu pretenții, așa cum este Corbeanca. Dar s-au găsit bani și pentru acest sector deosebit al vieții unei comunități, cum este biserica. De aceea, eu îi sunt recunoscător domnului primar pentru ajutorul pe care l-a oferit nu doar acestei biserici, ci tuturor bisericilor din comună”, a spus PS Timotei.

“Ziua de astăzi a fost o zi de mare bucurie pentru comunitatea din localitatea Corbeanca, pentru Protopopiatul Ilfov Nord, pentru că, iată, eforturile de peste cinci ani ale celor doi preoți și ale credincioșilor din această parohie astăzi au fost încununate în această zi de sărbătoare, cu bucurie, zi în care s-a târnosit sfânta biserică. Cred că în mod fericit, la această parohie s-au îmbinat pe de o parte experiența părintelui Ștefan Bogdan Benchescu și, pe de altă parte, elanul tinereții părintelui paroh Cosmin Manea, care au lucrat cu mult drag, cu eforturi deosebite pentru a înfrumuseța locașul de cult. Se văd activitățile de la această parohie nu numai din punct de vedere administrativ, ci și din punct de vedere social filantropic. Și activitățile cu tinerii sunt foarte frumoase. Suntem foarte încântați de modul în care cei doi părinți își desfășoară activitatea la această parohie și îi felicităm. Dorim să mulțumim pentru modul de organizare de astăzi Jandarmeriei, Poliției Județene Ilfov și reprezentanților DSP, care au prezenți la eveniment pentru a ne sprijini în a asigura distanța fizică între credincioși”, a spus Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord.

“Preasfințite Părinte, este o cinste și o onoare să vă avem astăzi, în mijlocul nostru, să ne bucurăm împreună de aceste momente frumoase. Vă iubim, vă respectăm și ne dorim să fiți și de aici înainte alături de noi, cum ați fost până acum! Vă mulțumim pentru tot! În semn de recunoștință, astăzi i-am oferit PS Timotei o diplomă de excelență deoarece, de mulți ani a venit în comunitatea noastră duhovnicească și ne-a îndrumat, ne-a învățat numai de bine. Am avut multe de învățat de la dânsul, iar pentru mine evenimentul de astăzi a fost unic”, a spus primarul Valeriu Anton, cu prilejul primirii distincției din partea Bisericii. Recunoscut pentru dragostea față de biserică și față de aproapele, edilul comunei Corbeanca a subliniat faptul că a crescut aproape de biserică și este alături de ea atât sufletește, cât și material. “De 12 ani aștept acest moment. În toți acești ani, am ajutat biserica aceasta, puțin câte puțin. Am făcut clopotnița, am împrejumit lăcașul de cult cu gard, am făcut aleea, am restaurat pictura, am consolidat interiorul și exteriorul bisericii. Mi-am dorit cu ardoare ca toți cetățenii noștri să aibă un loc frumos de închinăciune, unde chiar să-și găsească liniștea sufletească de care au nevoie. Tuturor le doresc sporire în credință pentru că numai așa vom trece peste această perioadă grea”, a spus primarul Valeriu Anton.

“M-am alăturat și eu, în calitate de primar al orașului vecin, enoriașilor acestei parohii, la sfințirea bisericii. Mă bucur că domnul primar a înțeles că atunci când investești în tradiții, în lăcașurile de cult, de fapt investești în viitor. M-aș bucura ca și enoriașii să fie alături de biserică, să o îngrijească și să o modeleze după pasiunea fiecăruia. Sunt sigur că aici, în biserica de la Tamași, vor găsi liniște și îndrumare. Vreau să aduc mulțumiri PS Timotei pentru grija pe care o are față de biserici, pentru îndrumarea, pentru învățarea mirenilor de a urca pe scara credinței. Îi doresc sănătate, putere de muncă, pentru a continua cu aceeași pasiune această activitate de pe tărâmul binelui pentru oameni în slujba Domnului Iisus Hristos. Sunt sigur că Primăria Corbeanca, împreună cu parohia de aici de la Tamași, are o colaborare foarte bună, bazată pe respect, dialog și încredere. Nu-mi rămâne decât să urez tuturor mirenilor de aici sănătate, liniște în această perioadă de agitație și speranță, pentru că avem nevoie și de speranță în aceaste vremuri grele”, a spus primarul Gheorghe Pistol.