Vineri, 22 aprilie, comuna Balotești era într-o ușoară stare de efervescență. Se montau, pentru prima dată, decorațiunile pentru Sfintele Paști și cei care le amplasau aveau imediat și spectatori, uimiți de ceea ce se întâmplă. Și timp de o oră, cât am stat în apropierea Monumentului Eroilor, am pierdut numărătoarea oamenilor care au venit special, unii cu copii, alții fără, să vadă iepurașul și ouăle strălucitoare. Ba chiar, o mașină de Harghita, în trecere, s-a oprit și călătorii și-au făcut fotografii spunând că așa ceva nu au mai văzut. Ce căutam la Monumentul Eroilor din Balotești? Am demarat cu primarul comunei, Cristian Ștefan Pretorian, seria articolelor ușor nonconformiste, în aer liber, profitând de vremea bună și de deschiderea pe care o are un primar din generația tânără. Un primar al unui altfel de politică, de la care, nu numai oamenii, dar chiar și presa așteaptă altceva.

Cum era Baloteștiul…

Primarul Cristian Ștefan Pretorian se pregătea pentru depunerea dosarelor de candidatură la alegerile locale din 5 iunie. Firesc, l-am întrebat cum arăta și în ce stare a preluat comuna, după alegerile din 2012. “Înainte de toate, doresc să mulțumesc public, prin Jurnalul de Ilfov, tuturor cetățenilor comunei, pentru susținere și încredere. Mi-am respectat toate angajamentele. Cum era comuna? De exemplu, aici unde v-am propus să stăm, era o groapă de gunoi, improvizată bineînțeles. Niciun centimetru pătrat din această intersecție, C.I.Brătianu cu Șoseaua Unirii, nu mai este cum a fost. Totul a fost refăcut, curățat, vopsit etc. Monumentul? În primul rând că avea un gărduleț de beton și astfel se crease un loc pentru aruncarea sticlelor, literele plăcii comemorative erau șterse, marmura era pătată. Și uitați-vă astăzi, vă rog. Arată ca un adevărat monument în cinstea eroilor”, povestește primarul.

 

S-a lucrat și se lucrează la blocuri

Starea de degradare a celor 40 de blocuri din Balotești a fost una dintre prioritățile primului mandat de primar al lui Cristian Ștefan Pretorian. “Am promis reabilitarea blocurilor și tot ce s-a făcut este numai din bugetul local. Calculele au demonstrat că primăria poate suporta 100% costurile și, până la urmă, o facem tot cu banii oamenilor. Tot ce au plătit ca impozit, li se  întoarce acum. Poate nu a mers atât de repede cum și-ar fi dorit locuitorii și chiar și noi, la primărie, dar am început întâi cu schimbarea completă a acoperișurilor. Se lucrează acum la patru blocuri și, dacă totul merge bine, în iulie, toate blocurile de la intrarea în comună de pe DN 1 vor fi terminate. Urmează în Balotești încă trei blocuri și ne mai rămân 5-6 blocuri pe care le vom face în cursul anului 2017. După ce terminăm cu acoperișurile, urmează anveloparea exterioară.

 

2013-2016: 30 de km de canalizare

O problemă și o necesitate a  oricărei comuni­tăți, în anul 2016, sunt apa și canalizarea. “Pentru apă s-au forat două puțuri noi, s-au cumpărat două bazine de 500 mc care să asigure apa și, anul trecut, în vară, cu toate că au fost călduri mari, la Balotești nu au fost probleme cu apa. Pentru a vă răspunde la întrebarea privind canalizarea,  vă fac un mic rezumat al istoriei canalizării la Balotești: până în 1989 au fost 4,5 km de rețea de canalizare, din zona blocurilor, la intrarea în Balotești de pe DN1 și până la stația de epurare.  Între 1989 și 2012 au mai fost realizați încă 2 kilometri.  În perioada  2013-2016, în noul mandat, s-au  realizat 30 de kilometri. Cât despre asfalt, toate străzile au fost acoperite cu un nou covor asfaltic, după terminarea lucrărilor de apă și canal. Iar toate lucrările s‑au făcut, din nou, exclusiv din bugetul local. Avem o lucrare în curs cu Ministerul Dezvoltării pe Programul Național de Dezvoltare Locală, am început în Săftica rețeaua de canal, pe Fondul de Mediu. Și la acest subiect, am o precizare importantă de făcut. Umblă vorba prin târg că proiectele sunt din din perioadele dinaintea mandatului meu. Exclus și vă explic:  momentul zero al pro­iectelor este aprobarea indicatorilor tehnico-economici în ședința Consiliului local. De unde rezultă costul unei investiții. Acela este momentul zero. Cu acte demonstrăm că momentul zero a fost începând cu august 2012, când noi, cei care am preluat noul mandat, am făcut prima rectificare a bugetului, continuând cu 2013, 2014, 2015 și 2016.  Toate s-au născut în mandatul acesta. Sunt și dovezi: contractele de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, hotărârile, contractele de finanțare semnate de mine, sunt dovezile care vorbesc. Restul…sunt declarații fără acoperire, de campanie. Da, știu, mai sunt unii localnici care fac fotografii cu zonele unde sunt șantiere. Păi, este normal să fie șantier din moment ce se lucrează la canalizare! Cum s-ar putea face altfel?”, afirmă primarul Pretorian.

Transport “ineficient și scump”?

Și pentru că suntem la capitolul “vorbe-n vânt”, Cristian Ștefan Pretorian continuă demontarea afirmațiilor unui contracandidat la fotoliul de primar. “Nici nu vă spun cine anume face următoarea afirmație cum că, printre problemele actuale ale localității este și  transportul care, la Balotești, este ineficient și scump. În primul rând costă 0,50 lei și știu sigur că chiar dvs.  ați scris asta, prin 2013. Apoi, condițiile din caietul de sarcini la momentul cumpărării autobuzelor au fost: zero kilometri, dotate cu rampă pentru accesul persoanelor cu dificultăți, aer condiționat și locuri în picioare. Toate aceste condiții sunt respectate. Transportul în Balotești este subvenționat 100% pentru elevi și studenți, dar și pentru pensionari. Și să-ți amintească cei din Dumbrăveni cum veneau pe jos și acum nu se mai întâmplă așa. Am mai auzit tot felul de alte critici: că mi-am mai făcut încă o primărie și mă refer la această clădire renovată, alături de care stăm. Păi, cum să mai vină bătrânii din partea asta de sat până la Săftica, la primăria mare, pentru orice hârtie le trebuie? Eu, ca primar, trebuie să fac viața mai bună tuturor, nu numai celor tineri și în putere! Cine face astfel de afirmații, ”probabil că nu a pus niciodată piciorul în comuna Balotești, e clar!”

 

Nenea Bibi și campania din 2012

Și, pe când discutam despre noul centru medical de pe strada Martha Bibescu, unde funcționează în condiții mai mult decât decente cei trei medici de familie din comună, foarte mulțumiți de condițiile pe care le au,  se apropie vesel la vederea lui Cristian Pretorian, nea Bibi. Îi făcuse semne  prietenoase de salut încă din stradă și nu putea trece nepăsător, căci se ducea undeva, nu se grăbea.  Nea Bibi – de fapt, Constantin Munteanu – fusese patru zile la biserică să tundă iarba cu trimmerul. “A fost idea mea, că nu-i frumos ca în curtea bisericii să fie iarba de-un cot. Toți trebuie să facem câte ceva pentru comună, ca să păstrăm ce avem. 20 de ani nu s-a făcut nimic și acum eu, când  văd că de la primărie oamenii se implică, cum aș putea să nu fac și eu ceva? Pe măsura puterilor celor 73 de ani ai mei. Vedeți, doamnă, cum s-a schimbat Baloteștiul nostru? Lui Cristi i se datorează și sunt mândru de el. A crescut sub ochii mei și când am auzit că vrea să candideze, singur m-am dus și l-am întrebat cum pot să-l ajut. Am fost cel mai în vârstă din echipa de campanie și am mers din poartă-n poartă, știind că nu mă va dezamăgi. Mi-a respectat bătrânețea și încrederea”, povestește emoționat Nea Bibi. “Ce povestește nenea Bibi despre campania din 2012 este adevărat și sunt recunoscător și dânsului, și altora. Niciodată nu am bătut la poarta nimănui pentru a le cere să mă ajute. Toți cei care m-au susținut au venit din proprie inițiativă, cu încredere spre viitor. Intrăm oficial, peste puțină vreme, în campania electorală și sunt sigur că oamenii vor citi despre istoricul fiecărui candidat. Căci există un lucru comun al unora dintra candidați”, adaugă Cristian Pretorian.

O oră, cât am stat de vorbă, zeci de oameni au trecut în sus și-n jos salutându-și primarul cu vorbe bune sau claxonând. Nimeni nu știa că e presa de față și spontaneitatea oamenilor nu poate fi pusă la cale, căci nimeni nu știa că vom sta de vorbă afară. E foarte util să vezi reacțiile oamenilor în fața unei autorități. Spune multe despre felul în care tu, ca primar, îți faci datoria.