Crucea Roșie Română lansează un apel umanitar de urgență pentru a veni în sprijinul albanezilor afectați de cutremurul devastator de luna trecută. Astfel, ilfovenii care vor să ajute sinistrații pot face donații în conturile bancare deschise special pentru această cauză nobilă sau prin SMS la numărul 8826 (2 euro/SMS), în toate rețelele de telefonie mobile.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 481, ediția print

Reamintim că în noaptea de 25 spre 26 noiembrie, în Albania, la 30 km vest de Tirana, a avut loc un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,4 a avut loc. 51 de persoane au murit în urma mișcării seismice, alte  10 persoane sunt în continuare date dispărute și 750 de persoane sunt rănite. Dezastrul lăsat în urmă de cutremur a făcut ca 4.000 de persoane să fie strămutate, 100.000 de persoane fiind afectate direct au nevoie de asistență umanitară. Peste 300 de case sunt distruse complet, iar alte 8.000 sunt afectate. De asemenea, în localitățile Thumane și Durres, infrastructura a suferit daune severe.

Societatea Națională de Cruce Roșie din Albania, în colaborare cu autoritățile naționale, a luat măsuri imediate pentru a asigura operațiunile de salvare și distribuirea de materiale de primă necesitate către populația afectată. Acțiunile Crucii Roșii din Albania sunt orientate către asigurarea de apă, pături, sprijin alimentar, servicii de asistență psihosocială, precum și prim ajutor de bază și adăpost. Pentru a susține operațiunile de ajutorare a victimelor acestui dezastru umanitar, Crucea Rosie Română sprijină acțiunile Crucii Roșii din Albania cu o donație de 3.000 de euro. Fondurile provin din fondul de urgență al Societății Naționale de Cruce Roșie din România. După dezastru, România a trimis două avioane de salvare și peste 50 de pompieri, însoțiți de medici și asistenți pentru scoaterea oamenilor de sub dărâmături și îngrijirea lor. De asemenea, Crucea Roșie Română s-a mobilizat strângând fonduri pentru ajutorarea persoanelor rămase în viață. Mai mult, începând de vineri, 6 decembrie, Crucea Roșie Română a amplificat campania „Apel umanitar pentru Albania”. “Mulți oameni și-au pierdut casele și persoanele dragi. Mii de persoane afectate vor avea nevoie de sprijin continuu pentru a reveni la o viață normală. Pentru a amplifica acest sprijin umanitar, apelăm la rândul nostru la populația din România să doneze”, spune Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii Române.

Cum puteți ajuta supraviețuitorii rămași pe drumuri?

Oricine dorește să ajute sinistrații albanezi pot face donații de 2 euro prin SMS la numărul 8826 în toate rețelele de telefonie mobilă.  „Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange și Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA”, informează Crucea Roșie Română. Sunt disponibile și donațiile online pe site-ul  www.crucearosie.ro  sau donații în conturile special deschise la BRD-Agenția Piața Romană:

RO31BRDE410SV21981334100 pentru donațiile în LEI și RO62BRDE410SV21981684100 pentru donațiile în EURO. Toate fondurile colectate vor fi direcționate către Societatea Națională de Cruce Roșie din Albania și vor fi utilizate pentru susținerea ajutorului de primă necesitate dar și pentru susținerea pe termen mediu și lung a familiilor rămase fără locuință.