13 medalii, „recolta” sportivilor de la clubul ilfovean, la Campionatele Mondiale de Karate SKDUN, desfășurate în Cehia
Marea majoritate a acelora cărora la vorbești despre Concordia Chiajna se gândește imediat la fotbal. Dar puțini sunt cei care cunosc faptul că clubul ilfovean are în rândurile sportivilor săi și campioni mondiali. Și nu unii oarecare, ci campioni ai unui sport care cere foarte multe calități, de la bărbăție, agilitate, viteză și curaj, până la disciplină și un caracter puternic. Pentru că, dacă îți dorești să practici artele marțiale, toate aceste calități îți sunt absolut indispensabile.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 622, ediția print
Așadar, la clubul din Chiajna a luat naștere, în urmă cu câțiva ani, o secție de Karate Shotokan care a ajuns în scurt timp să dea naștere la performanțe deosebite. Totul printr-o muncă deosebită și un sprijin consistent din partea Primăriei Chiajna, dar și a conducerii clubului.
Un alt factor important care a contribuit la succesele tinerilor karateka de aici au fost ce doi mari antrenori care au format sportivi ce au dus faima României peste hotare la această disciplină sportivă. Ei sunt, fără doar și poate, printre cei mai buni karateka ai țării noastre – Shihan Aurel Pătru și Sorin Alexandru Burtan.
Despre tot ceea ce înseamnă performanță în acest domeniu sportiv am avut plăcerea să aflăm de la Aurel Pătru, antrenorul echipei naționale de karate a României, centură neagră 8 dan și practicant al acestui sport de peste 40 de ani. Shihan Aurel Pătru, ca urmare a performanțelor reușite de-a lungul timpului, a fost ales de mai multe ori antrenor al anului în sporturile neolimpice, la Galele Sportului Românesc, fiind cotat unul dintre tehnicienii cu cele mai multe performanțe din această categorie de sporturi.
Antrenor emerit, Aurel Pătru este, totodată, și președintele Federației Internaționale de Karate Shotokan SKDUN.
Shihan Aurel Pătru ne-a spus că în cadrul CS Concordia Chiajna activează sportivii cadeți, juniori și tineret din lotul național de karate. Acesta ne-a precizat că activitatea celor doi antrenori la CS Concordia se axează pe două direcții – performanță și inițiere în acest sport.
Grupa de inițiere în karate efectuează 2-3 antrenamente pe săptămână cu copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 12-13 ani, dar și cu doritorii adulți, pentru că nu există nicio limită de vârstă pentru ei, din zona comunei Chiajna. În acest moment, la această categorie sunt înscriși 42 de copii, care fac antrenamente de două ori pe săptămână. De aceștia se ocupă sensei Sorin Alexandru Burtan, centură neagră 3 dan, multiplu campion european și mondial, maestru emerit al sportului, ”un profesionist foarte bun, un tânăr pasionat, și cu experiență și sportiv activ”, așa cum l-a caracterizat Aurel Pătru.
Potrivit lui Pătru, din anul viitor, și acești copii vor putea participa la competiții corespunzătoare vârstei lor și nivelului de pregătire, tocmai din ideea de a-i stimula și a-i pregăti.
”Scopul nostru, însă, nu este numai acela de a-i iniția pe copii în karate și de a contribui astfel la educația lor, dar și de a pregăti viitori performeri în acest sport. Practic, aici avem o pepinieră pentru sportivii noștri care urmează să intre în competițiile de karate.
În ceea ce privește performanța, aici avem legitimați 10 sportivi, poate cei mai buni ai României la nivel de cadeți (14-15 ani), juniori (16-17 ani) și tineret (18-20 ani). Ei au confirmat deja, au în spate rezultate de nivel mondial, mulți dintre ei sunt medaliați la campionatele europene și mondiale de profil, anume Karate Shotokan, care este profilul nostru, dovadă fiind și rezultatele excepționale obținute week-end-ul trecut la Campionatele Mondiale de Karate SKDUN desfășurate în Cehia.
O altă performanță deosebită am înregistrat-o la Cupa României din această primăvară, unde Chiajna a ocupat locul I la nivel de cluburi, dintre cele 32 de participante, deși Concordia a fost reprezentată doar de 9 sportivi. Este, din punctul meu de vedere, o performanță extraordinară”, a subliniat Aurel Pătru.
L-am întrebat pe antrenor cum de a ajuns să își desfășoare activitatea la Chiajna. A fost „karma”, ne-a mărturist el, mai în glumă, mai în serios.
”În anul 2012, am organizat în sala de sport de la Chiajna Campionatul European de Karate. Bineînțeles, cu sprijinul nemijlocit al domnului primar Mircea Minea, care a fost entuziasmat de propunerea noastră. După această competiție, care a fost un mare succes, și pentru asta aș dori să le mulțumesc, pe această cale, tuturor celor care s-au implicat în proiect, am rămas într-o relație apropiată cu acest club. Ziaristul Horațiu Ciornei, care a avut copiii la mine la antrenament, mi-a propus să antrenez și la Chiajna. L-am întrebat pe dl. primar Minea dacă dorește să înființăm o secție de karate performantă la club, iar acesta a fost imediat de acord. Și sperăm să continuăm aici, în ciuda unor probleme cu bugetul”, ne-a mai spus Shihan Aurel Pătru.
Un cod al onoarei stă la baza educării sportivilor
Antrenorul a ținut să sublinieze și faptul că artele marțiale nu reprezintă doar un simplu sport, ci și un mijloc de educație a celor care practică karate. De aceea, această latură reprezintă pentru antrenorii de arte marțiale un obiectiv foarte important.
„Pentru mine, ca antrenor, obiectivul meu se axează nu numai pe obținerea de performanțe sportive, ci și pe partea educativă a acestui sport.
Karate-ul este o artă marțială care are în spate o filosofie aparte de sorginte japoneză, și anume «Codul Bushido», un cod al samurailor, un cod al onoarei, iar în acest spirit încercăm să-i creștem pe micii sportivi. Majoritatea părinților este foarte încântată deoarece am rămas unul dintre puținele sporturi care pune mare preț pe latura educativă”, ne-a spus antrenorul.
La rândul său, sensei Sorin Burtan ne-a explicat care sunt beneficiile practicării de către copii a artelor marțiale.
„Părinții își aduc copiii la karate mai ales pentru latura educativă a acestui sport, unul autodidact. Copiii învață aici să respecte o serie de reguli care îi disciplinează. Pe lângă dezvoltarea calităților motrice și psihomotrice, acest sport îi ajută să fie mai calculați, să fie prietenoși, să trăiască în colectiv. De asemenea, punem un accent deosebit și pe dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a corpului. Îmi doresc să facă mișcare, să practice karate cu plăcere, urmând ca din acest an să le insuflu și partea de performanță, având în vedere că urmează să participăm la competiții naționale, iar cei mai buni, la Cupa Mondială și Cupa Europeană, destinată copiilor și celor cu centuri inferioare”, ne-a explicat Sorin Burtan.
Circa 450 de copii sunt legitimați la clubul din Chiajna
Un factor principal responsabil cu buna desfășurare a activităților sportive la Concordia Chiajna este președintele clubului, Cristian Tănase, cel care are un merit deosebit și în susținerea secției de arte marțiale.
„Avem o activitate complexă la clubul nostru, având în vedere că, pe lângă secția de fotbal, avem și secțiile de baschet, handbal, cea de arte marțiale pentru copii și juniori. De la an la an, numărul copiilor care fac sport la clubul nostru a crescut constant, fapt care ne mulțumește și, mai mult, ne dorim ca numărul lor să crească. În prezent, avem circa 450 de copii care practică activități sportive aici.
Ne finanțăm din venituri proprii și din finanțările oferite de Consiliul Local pentru activitățile sportive. Copiii beneficiază de o bază sportivă la standarde înalte, echipament sportiv gratuit”, ne-a spus Cristian Tănase, președintele CS Concordia și președintele Comitetului Director al clubului din Chiajna.
Karateka de la Concordia, rezultate deosebite la ultimele competiții
Roadele nenumăratelor ore de antrenament ale tinerilor karateka de la CS Concordia Chiajna au fost culese de curând, la cea de-a 29-a ediție a Campionatului Mondial de Karate SKDUN, desfășurat în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2022 în Karlovy Vary, competiție destinată sportivilor de top, centuri maro și negre, dar și la a 14-a ediție a Cupei Mondiale de Karate SKDUN, destinată deținătorilor de centuri colorate (albe, galbene, portocalii, verzi și albastre), care s-a desfășurat în aceeași perioadă. La această competiție participă sportivi aflați la începutul carierei, un prilej de a căpăta experiență internațională și de a promova spre Campionatul Mondial.
Participarea a fost una foarte numeroasă, la competiții înscriindu-se peste 900 de sportivi din 28 de țări, inclusiv Japonia, de pe 4 continente. Și România a concurat cu un număr mare de sportivi, obținând la finalul competițiilor locul 1 în clasamentul general atât la Campionatul Mondial SKDUN, cât și la Cupa Mondială SKDUN.
Clubul Sportiv Concordia Chiajna a fost reprezentat de 10 sportivi de la grupa de performanță a secției de arte marțiale deținători de centuri maro și negre, antrenați de Aurel Pătru 7 Dan Karate (antrenor emerit) și Sorin Alexandru Burtan 3 Dan Karate. Karateka de la Concordia s-au remarcat atât în probele de kata (măestrie tehnică), cât și în cele de kumite (luptă) și au înregistrat rezultate de excepție la Campionatul Mondial de Karate Shotokan SKDUN, după cum urmează:
l Daria Ștefana: locul 1 la Kata individual feminin – Copii; locul 2 la kumite individual ippon shobu feminin 40 kg – Copii; locul 3 la kata echipe mixt – Cadeți.
l Denis Hanceriuc: locul 2 la kumite individual sanbon shobu masculin – 43 kg – Minicadeți; locul 3 la kumite echipe masculin – Cadeți; locul 3 la kata echipe mixt – Cadeți.
l Gabriel Balaban: locul 3 la kumite echipe masculin – Cadeți; locul 3 la kata echipe mixt – Cadeți; locul 1 la kumite echipe mixt – Cadeți.
l Karina Stânciu: locul 3 la Kata individual feminin – Cadeți; locul 2 la kata echipe feminin – Juniori; locul 1 la kumite echipe mixt – Cadeți; locul 3 la kumite individual ippon shobu și sanbon shobu + 53 kg – Cadeți.
l Aurora Marcu: locul 1 la Kata individual feminin – Juniori; locul 2 la kumite echipe feminin – Juniori.
l David Frățilă: locul 1 la Kata individual masculin Dan – Juniori; locul 3 la kumite echipe masculin – Juniori; locul 2 la kumite individual ippon shobu -73 kg – Juniori.
l Ricardo Paganetti: locul 2 la Kata individual masculin – Juniori.
l Alvin Ghindoanu: locul 1 la kumite echipe masculin – Juniori; locul 2 la kumite individual ippon shobu +73 kg – Juniori.
l Horia Lăcătușu: locul 3 la Kata individual masculin – Seniori.
l Serena Balaban: locul 1 la kata echipe mixt – Juniori; locul 2 la kumite individual sanbon shobu -58 kg – Tineret; locul 2 la kata echipe feminin – Juniori; locul 2 la kumite echipe feminin – Juniori.
„Astfel, bilanțul sportivilor secției de arte marțiale s-a ridicat la un număr de 13 medalii obținute în probele individuale (3 aur, 6 aur și 4 bronz). Contribuția lor a fost însă importantă și în probele de echipă, unde alături de alți colegi din lotul național au mai obținut 7 medalii. Toate aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără sprijinul primit din partea conducerii clubului atât în ceea ce privește susținerea performanței sportive la nivel internațional, dar și în ceea ce privește investiția în grupa de inițiere – care este pepiniera din care se vor ridica, cu siguranță, viitorii campioni mondiali și europeni. Mai mult, doresc să subliniez faptul că rezultatele obținute la Campionatul Mondial nu sunt singulare. Sportivii secției de arte marțiale au participat cu succes și la Campionatul European de Karate SKDUN care a avut loc în primăvara acestui an în Subotica, Serbia”, ne-a precizat sensei Aurel Pătru.