Unul din trei români are spondiloză, dar nu știe

Spondiloza este un termen generic folosit pentru a descrie problemele coloanei vertebrale și nu un diagnostic clinic. Practic, când spui spondiloză spui durere și modificări degenerative ale coloanei vertebrale. Mai grav este însă că, potrivit statisticilor, unul din trei români are spondiloză lombară, dar, în lipsa simptomelor, nu se îngrijește. Cum afli dacă suferi de această afecțiune și mai ales, cum scapi de dureri?  

La unele persoane, spondiloza provoacă dureri la nivelul spatelui și la nivelul gâtului, din cauza contracturilor musculaturii paravertebrale de profunzime, care irită nervii spinali (măduva spinării) prin fenomene de compresie. În astfel de cazuri apar inflamații locale acute, cu rol inițial de a repara structurile anatomice degradate. Ulterior, cu trecerea timpului, inflamațiile se vor croniciza prin repetitivitatea  episoadelor de contractură, iar nervii de la nivelul coloanei vertebrale vor deveni astfel mai sensibili, ceea ce va face ca durerile să cedeze din ce în ce mai greu. Există însă și foarte multe cazuri în care persoanele depistate cu spondiloză în urma radiografiilor, a testelor RMN sau CT, deși nu au nici un simptom.

“De fapt, spondiloza lombară afectează în prezent circa unul din trei români, în special de vârstă mijlocie sau ceva mai în vârstă, chiar dacă nu se manifestă prin durere. În plus, mulți dintre cei care au simptome, nu o iau în serios, ci o „tratează” cu așa-zise reprize de masaj, care, deși pe moment pot calma disconfortul, pe termen lung pot face mai mult rău. Sunt mai mulți factori care determină apariția durerilor de spate, nu doar poziția fixă timp îndelungat, postura defectuoasă la birou ori la volan, inactivitatea sau, din contra, activitatea exagerată, nesusținută continuu (spre exemplu, activitățile sportive realizate fără îndrumător). Simptomele de spondiloză includ durerea localizată de obicei la gât sau la mijloc. În cazul în care o hernie de disc determină compresia unui nerv, durerea poate migra către membre sau pot apărea amorțeala și furnicăturile, ori, mai grav, slăbiciunea membrelor, lipsa coordonării, dificultăți la mers ori reflexe anormale. Mai pot apărea amețeli, dureri de cap, greață sau tulburări vizuale și auditive. În astfel de cazuri trebuie pus diagnosticul clinic de către specialist, pentru că nu spondiloza e cauza, ci poate fi vorba de artroză, osteoartrită, hernie discală, deficiențe posturale generate de sindroame vestibulare, inegalitate de membre inferioare etc.”, susține dr. Ion Manea, directorul medical al Bio Ortoclinic.

Ce să eviți dacă ai spondiloză?

 Menținerea unor poziții fixe pe perioade îndelungate;

 Frigul;

 Ridicarea sau purtarea greutăților;

 Activitățile fizice și sportive fără recomandări de la specialiști;

 Slăbitul sau creșterea în greutate;

 Constipația;

 

 Răceala și gripa.