Zilele premergătoare Sfintelor Paști și cele de sărbătoare sunt propice infecției cu noul coronavirus, chiar și în condițiile stării de urgență. De altfel, specialiștii avertizează că după Sărbătorile Pascale, România va înregistra o creștere mare a numărului cazurilor de îmbolnăviri, perioadă considerată a fi vârful epidemiei în țara noastră. Cum să ne bucurăm de Sărbători frumoase și sănătoase?

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 495, ediția print

Folosim mască, mănuși și dezinfectanți când mergem la cumpărături

Fiind perioada în care trebuie să ne facem aprovizionarea pentru ma­rea sărbătoare, trebuie să acordăm o atenție deosebită măsurilor de protecție la cumpărături. În primul rând, nu trebuie să luăm nimic de la persoane fizice. Chiar dacă sunt mai ieftine produsele de la oameni care vând pe stradă, la metrou, în fața porții sau pe câmp, cumpărăturile de la supermarket sunt cele mai sigure. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor verifică periodic modul în care sunt comercializate alimentele în marile centre comerciale și se pare că aici sunt respectate regulile de igienă, cărucioarele și suprafețele care pot fi atinse de cumpărători sunt dezinfectate în mod regulat, se folosesc mănuși, se respectă distanța socială la casierie, se poate plăti cu cardul. La intrarea în magazine sunt întotdeauna așezate covorașe îmbibate în dezinfectanți. Un alt lucru foarte important este să nu ieșim din casă fără mască, mănuși și dezinfectanți. Ne dezinfectăm la intrarea și la ieșirea din magazin. Când punem mâna pe un produs, îl și luăm, nicidecum nu îl punem înapoi pe raft. Nu punem mâna pe pâine, dacă nu este ambalată. Dacă vrem să cumpărăm mezeluri, cel mai indicat ar fi să le luăm direct ambalate, nu feliate, mai ales dacă observăm că vânzătoarea nu poartă un echipament de protecție corespunzător. Banii pot fi purtători de microbi, așa că ar fi mai bine să plătim cu cardul, dacă avem posibilitatea. Pentru a proteja persoanele vârstnice, nu vom merge la cumpărături între orele 11.00-13.00. În cazul în care alegem să ne facem cumpărăturile online, la primirea produselor păstrăm distanța față de curier, plătim cu cardul și stropim ambalajele cu dezinfectant înainte de a scoate alimentele din ele.

Acasă, ne spălăm bine pe mâini și manevrăm alimentele cu atenție deosebită

Când ajungem acasă este esențial să ne spălăm pe mâini cu apă caldă și săpun, cel puțin 20 de secunde. Apoi folosim un dezinfectant pentru mâini. Punga în care am adus alimentele o aruncăm la coșul de gunoi. Dacă am cumpărat fructe și legume, le spălăm bine și le depozităm în frigider, astfel încât să nu ia contact cu carnea și produsele din carne. Alimentele ambalate în plastic, hârtie sau carton le scoatem din ambalaj folosind mănuși. Ambalajul îl aruncăm la coșul de gunoi și ducem gunoiul la ghenă cât mai repede posibil. Înainte de a ne apuca de gătit, trebuie să ne spălăm foarte bine pe mâini. Atenție! Carnea trebuie să o gătim fiartă, friptă sau prăjită. Trebuie evitat consumul cărnii care nu este preparată termic foarte bine. Să nu uităm că virusul se propagă prin tuse sau strănut, particulele minuscule ajungând pe suprafețe, obiecte sau în atmosferă. “Supermarketurile sunt locurile ideale pentru a contracta virusul. Mulți oameni ating și înlocuiesc obiecte, benzile de la casele de marcat, cardurile, tichetele de parcare, butoanele bancomatelor, bonurile… Ca să nu mai zic de apropierea altor oameni”, spune Sally Bloomfield, profesor la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, citată de BBC.