În lipsa unui vaccin care să oprească răspândirea coronavirusului și a unui tratament care să asigure vindecarea completă, singura șansă a noastră în fața virusului ucigaș este creșterea imunității. Imunitatea este capacitatea organismului de a se apăra de infecție.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 491, ediția print

Pe lângă respectarea regulilor de igienă, este esențial, așadar, să creștem imunitatea organismului. Măsura este necesară cu atât mai mult cu cât, odată cu înaintarea în vârstă, sistemul nostru imunitar slăbește semnificativ. Nu mai vorbim de faptul că ne aflăm în sezonul rece, când imunitatea este oricum ceva mai dezechilibrată decât în restul anului, de pe urma alimentației sărăcăcioase în nutrienți. Iată cum am putea ține la distanță virusul care sperie o lume întreagă!

Dormim între 6 și 8 ore în fiecare noapte

Somnul suficient și de calitate este extrem de important pentru o imunitate bună. Un somn echilibrat și stabil în timpul nopții, cu o durată de 6-8 ore, menține echilibrul hormonal și diminuează starea de oboseală și de stres de peste zi, aducând o stare de spirit mult mai bună și o rezistență crescută organismului.

Luăm suplimente alimentare

Desigur, ar fi de preferat să creștem imunitatea în fața infecției cu COVID-19 prin alimentație. Dar, în situația în care avem deja o capacitate scăzută a organismului la infecții, este indicat să luăm vitamine și săruri minerale din suplimente. Vitamina D3, este pentru un sistem imunitar mai rezistent și pentru buna funcționare a inimii și vaselor de sânge care ar putea fi afectate foarte grav din cauza acestui virus puternic. Nu trebuie să ne lipsească nici vitamina C, recunoscută pentru capacitatea ei de a interveni în apărarea imunitară și scăderea riscului de infecție. Vitaminele A, E, zincul și seleniul ne sunt, de asemenea, esențiale în aceste zile.

Bem multe ceaiuri, siropuri și tincturi

Tinctura de echinaceea, de propolis, de usturoi, de cătină și arnică măresc producția de celule a organismului, pe care le fac mult mai rezistente. Acestea sunt în topul tincturilor din plante care ne stimulează imunitatea. Ceaiul de gălbenele, ghimbir, arnică, aloe-vera, tei, mușețel, echinaceea, muguri de pin, măceșe, cimbrișor și iasomie nu trebuie să ne lipsească din casă în această perioadă. Siropurile naturale de măceșe, de cătină și muguri de brad conțin de zece ori mai multă vitamina C decât portocalele, de de douăzeci de ori mai multă decât merele și de optzeci de ori mai multă decât roșiile. Deci, și ele trebuie să facă parte din tabietul nostru cotidian.

Mâncăm miere crudă și propolis

Mierea pură, în stare crudă, este un aliment cu adevărat miraculos în această situație. La fel și propolisul. Aceasta este substanța preparată de albine din rășina culeasă de pe ramurile tinere ale copacilor, la care albinele adaugă ceară și secreții proprii. Acesta conține 300 de substanțe active care ajută la formarea de anticorpi.

Facem mișcare

Chiar și în situația în care suntem izolați la domiciliu, mișcarea nu trebuie să lipsească din viața noastră de zi cu zi. Cel puțin 30 de minute le putem dedica efectuării exercițiilor fizice, acasă. Acestea permit celulelor să se regenereze și ajută la dezvoltarea de noi celule sănătoase.

Alimentele care ne-ar putea face imuni în fața virusului

O serie de alimente ne-ar putea feri de cronavirus. Ardeiul iute, curcuma, ghimbirul, scorțișoara, morcovii, spanacul, varza, broccoli, țelina, sfecla, salata verde, pătrunjelul, păstârnacul, ceapa, usturoiul, merele, lămâile, portocalele, kiwi, grapefruitul și afinele conțin o gamă largă de vitamine și săruri minerale benefice sistemului imunitar. Limonada, sucurile naturale și salatele cu oțet de mere trebuie consumate acum, în mod regulat. Este de preferat să consumăm cât mai multe fructe și legume crude pentru că atunci aportul de vitamine și minerale este mai ridicat.