Vrei să-ţi impresionezi invitaţii la masa de Paște cu delicatesuri foarte rafinate? Ei bine, pe cât sunt de gustoase preparatele tradiţionale, pe atât sunt de grele pentru organism. Nu și dacă le pregătești după reţete speciale care luptă împotriva arsurilor și durerilor de stomac, crizelor biliare, tulburărilor de tranzit intestinal. Mai mult, gătite sănătos, ajută digestia și vitaminizarea organismului.
Ciorba de miel
1kg și 250 gr carne de miel;
50 g orez;
1 ţelină;
1 păstârnac mediu;
1 ceapă;
1 ardei gras;
2 linguri ulei;
3 morcovi medii;
3,5 l apă;
1 legătură de leuștean verde;
sare și piper după gust.
Mod de preparare
Spală carnea de miel și pu­ne apă la fiert, într-o oală în­căpătoare. Când apa a clo­co­tit trage oala deoparte, pu­ne carnea în ea și las-o la opărit circa cinci minute. Apoi scoate carnea într-o stre­curătoare și pune 3,5 l de apă în altă oală și adaugă sare și piper după gust. Pu­ne-o pe foc și dacă scade mult la fiert, completează cu apă. Lasă carnea puţin să dea în clocot și adaugă uleiul, ceapa, ţelina, morcovul, ar­deiul și leușteanul spă­late și tocate mărunt. Când carnea și legumele sunt fierte, pune orezul bine ales și spălat. La final, o ploaie de leuștean pen­tru savoare și aspect. Poftă bună!
Pasca
Ingrediente
Pentru aluat
1 kg făină;
1 lingură de drojdie de bere;
1 cană cu lapte dulce;
200 gr de unt;
300 gr zahăr;
8 gălbenușuri de ou;
coajă de lămâie.
Pentru umplutură
1 kg de smântână groasă;
100 gr stafide;
300 gr de zahăr;
3 gălbenușuri de ou;
câteva fructe confiate;
coajă de lămâie;
esenţă vanilie;
1 praf de sare.
Mod de preparare
Frământă un aluat de cozonac și lasă-l la dospit cam două ore. Apoi împarte aluatul în două părţi egale și întinde fiecare parte ca un sul. Ia o cratiţă și împletește în jurul ei, o coroană din acest aluat. Amestecă bine într-un bol smântâna, gălbenușurile de ou, esenţa de vanilie, stafidele, fruc­tele confiate, coaja de lămâie și zahărul. În mijlocul cratiţei așează o parte din umplutură, astfel încât aceasta să fie mai înaltă decât aluatul. Introdu vasul la cuptor și lasă pasca să se coacă până când aluatul va fi rumen. Poftă bună!