Canicula a pus deja stăpânire pe zonele din sudul țării, așa că aerul va fi irespirabil în această perioadă. Și totuși, oricât de multe grade vor fi în termometre, vom putea suporta căldura cu ușurință folosindu-ne de mijloacele pe care le avem la îndemână.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 510, ediția print
Pe plină vară, o mare parte din venituri se duc pe procurarea mijloacelor de menținere a temperaturii confortabile în locuință. Ce facem, însă, când nu ne putem lăuda cu un buget generos? “Există soluții simple, cum ar fi ventilatoarele de tavan sau tragerea draperiilor pe timpul zilei, care pot răcori casa și pot reduce energia pe care trebuie să o consume un aparat de aer condiționat”, explică dr. Rick Smith, directorul Asociației Apărare pentru Mediu din Canada. Așadar, cum să ne răcorim cu bani puțini, în zilele caniculare?
Ventilăm casa
Dacă nu avem un aparat de aer condiționat și nici bugetul nu ne permite să achiziționăm unul, putem să folosim un ventilator. Aerul emis de ventilator ne va da senzația de răcoare. Dacă vrem să amplificăm răcoarea din casă, punem trei – patru sticle cu apă rece în fața ventilatorului. Pentru că, în cel mult o oră, se vor încălzi, trebuie să schimbăm apa cât mai des. Cel mai indicat ar fi ventilatorul special, care pulverizează și apă.
Tragem draperiile
Dimineața și seara, pe răcoare, ținem ferestrele larg deschise ca să aerisim bine casa. La orele amiezii, când soarele strălucește cu putere, le închidem și tragem draperiile. Economisind lumină vom atrage și mai multă răcoare.
Îmbrăcăm geamurile în folii reflectorizante
Cumpărăm folii reflectorizante și îmbrăcăm ferestrele cu ele. Acestea nu permit pătrunderea căldurii în locuință.
Ținem florile în camera în care stăm cel mai mult
Și florile de apartament ne-ar putea aduce un plus de protecție în fața razelor de soare. Plantele înalte țin umbră, reîmprospătează aerul și ne aduc un plus de răcoare în casă.
Folosim electrocasnicele mai puțin
În zilele toride de vară, ar fi bine să schimbi și regimul alimentar. Consumăm mai puține alimente preparate termic și mai multe salate, fructe, legume și gustări de vară. Astfel vom folosi aragazul și restul electrocasnicelor mai puțin decât în zilele obișnuite, ceea ce ne menține aerul mai răcoros în casă. Să nu uităm că aspiratorul, calculatorul, televizorul, aparatul de cafea și chiar becurile, emit căldură când sunt în stare de funcționare.
Facem dușuri reci cât mai des
Dușurile reci și dese sunt mai mult decât binevenite. Dacă nu avem posibilitate să facem cât mai multe dușuri pe zi, la serviciu sau oriunde ne-am afla, ne putem răcori aplicând pe piele prosoape sau batiste îmbibate în apă rece. Sau… luăm cu noi un pulverizator cu apă rece și pulverizăm din când în când corpul, acolo unde simțim nevoia. Tot un truc eficient este și punerea apei rece la încheieturile mâinilor. Apa rece are cel mai puternic efect anti-termic, la vreme de caniculă.
Bem măcar doi litri de apă pe zi
Hidratarea este extrem de importantă acum. Este necesar să consumăm cel puțin doi litri de apă pe zi, iar când ne simțim trupul supraîncălzit, punem apă rece la încheieturile mâinilor, gleznelor și pe grumaz. Rămânem așa circa 15 secunde. Vom resimți răcoarea timp de o oră.
Mâncăm cât mai multe fructe și legume proaspete
Mai mult decât oricând, din alimentația zilnică nu trebuie să ne lipsească legumele și fructele proapsete. Conțin o mare cantitate de apă, deci hidratează.
Ne stropim cu ceai de mentă
Preparăm un ceai din frunze de mentă și-l băgăm la frigider. Când se răcește, îl punem într-un pulverizator și stropim corpul cu el.
Zonele bogate în vegetație ne oferă un plus de răcoare
Dacă locuim la curte, ne putem crea o oază de verdeață în fața casei. Plantând arbori sau plante cât mai înalte în jurul casei, limităm cantitatea de căldură care va pătrunde în locuință. Pentru cei care locuiesc în zone umbrite, diferența este remarcabilă. În acest mod ne vom bucura și de un aer mult mai curat. Atenție, însă, la poduri și mansarde! De regulă, acestea se încing și emană căldură. De aceea, e nevoie să fie bine izolate. Mare atenție și la gradul de umiditate din locuință! Umiditatea sporește senzația de căldură, așa că în aceste zile nu este indicat să se usuce rufe în casă sau să se prepare mâncăruri care produc aburi.
Mituri despre răcoritoare
- Berea răcorește
Fals! O bere rece îți dă senzația de răcorire pe moment însă, în scurt timp, conținutul caloric ne încinge și mai tare,
- Înghețata răcorește
Fals! Delicioasa înghețată ne răcorește doar pentru câteva secunde. Zahărul ne aduce un aport de calorii care ne supraîncălzesc corpul,
- Sucurile răcoresc
Fals! Toate sucurile din comerț, care conțin zahăr, au efect răcoritor doar pentru moment. În plus, băuturile care au zahăr și cofeină au și un puternic efect diuretic.
- Iaurtul răcorește
Adevărat! O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca un pahar de apă.