Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) face precizări

Așa cum am anunțat, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a creat o Bază de Date cu Prețuri de Referință pentru fermierii care doresc să acceseze fonduri europene pentru achiziționarea de utilaje agricole. Pentru o mai bună înțelegere a acestui instrument de lucru, AFIR face clarificări privind scopul și utilizarea Bazei de Date cu Prețuri de Referință (BDPR) pentru mașini, utilaje și echipamente specializate.

 În acest sens, AFIR precizează faptul că Bază de Date a fost concepută că un mecanism menit să simplifice procedura de achiziție publică a echipamentelor specializate necesare beneficiarilor PNDR, mecanism pus la dispoziția solicitanților/beneficiarilor, producătorilor/importatorilor/dealerilor acestor echipamente și a experților AFIR. Baza de Date funcționează pe principiul cumpărării directe a echipamentului dorit, cu finanțare din fonduri europene nerambursabile, fără a mai parcurge altă procedură de achiziție, dar cu cu respectarea prevederilor comunitare și naționale, informează un comunicat AFIR.

Înscrierea în BDPR nu conferă calitatea de „firmă agreată”

Pentru înscrierea elementelor în BDPR producătorii/importatorii/distribuitorii autorizați ai mașinilor și utilajelor specializate trebuie să facă o solicitare oficială. În cadrul Bazei de Date vor fi afișate numai următoarele informații: codul CPV (cod comun internațional privind achizițiile de produse și servicii), marca, modelul, dotările standard și prețul exprimat în euro, fără TVA. BDPR prezintă numai elementele identificate prin combinația marcă-model și nu specifică denumirea producătorului/ importatorului sau distribuitorului care comercializează una sau mai multe mărci de produs.  Identitatea producătorului, importatorului sau distribuitorului care a transmis datele pentru înscriere reprezintă o informație confidențială și nu vor fi afișate pe pagina oficială a AFIR. Important de reținut este faptul că înscrierea/înserarea în BDPR cu prețurile de referință a elementelor propuse de către un ofertant de echipamente nu îi conferă acestuia calitatea de „firmă agreată” de către AFIR, acest concept neexistând din punctul de vedere al Agenției. Decizia achiziționării de la un anumit producător/importator/distribuitor aparține exclusiv beneficiarului de fonduri europene nerambursabile.

BDPR este publică și funcțională pe site-ul AFIR la secțiunea Informații Utile/Prețuri de Referință, subsecțiunea BD Prețuri de Referință PNDR.