Sâmbătă, 12 octombrie, în sala de sport a Facultății de fizică din Măgurele, a avut loc debutul unui concurs inedit de karate, „Cupa Orașului Măgurele”. Evenimentul sportiv a fost organizat la inițiativa Direcției Județene pentru Sport și Tineret Ilfov. Printre organizatori s-au mai numărat și clubul sportiv ASC Măgurele și Palatul Copiilor din Buftea.

La competiție au participat copii și tineri din județul Ilfov, dar și din Pucioasa, Moreni, Plo­iești, Târgoviște și București. Ei au reprezentat cluburile sportive ASC Măgurele, Karate Club SHINGTAI-Ploiești, Budo-Ken-Pucioasa Dâmbovița, Club Alex Târgoviște, Palatul Copiilor Buftea, CS Arte Marțiale Olimpic-București, CS Olimp-București, CS Fortuna București și CS Budokai Okinawa-Târgoviște. Probele de kata și kihon s-au desfășurat pe 7 categorii de vârstă: 6-7 ani, 8-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani, 14-15 ani, 16-18 ani și peste 18 ani. Micuții sportivi i-au încântat pe cei prezenți cu măiestria lor, iar câștigătorii au primit diplome, medalii și cupe. Printre cei care i-au premiat pe participanții la competiție s-a numărat și viceprimarul orașului Măgurele, Narcis Constantin, care s-a și fotografiat cu învingătorii competiției. La premiere a participat și directorul executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Ilfov, Horia Ion. „Ne dorim ca prima ediție a Cupei Orașului Măgurele la Karate să fie doar un preambul pentru o competiție de tradiție a artelor marțiale în județul Ilfov și un motiv de încurajare a activității sportive în ansamblul ei. În continuare, trebuie să creăm cadrul organizatoric și material necesar copiilor  și tinerilor din Ilfov, pentru a practica sportul pe care ei și-l aleg, fără a fi constrânși să se deplaseze în București, din lipsa bazelor sportive”, ne-a declarat Horia Ion.

Într-adevăr, com­peti­ția s-a bucurat de o participare largă, sportivii prezenți luptând cu ardoare pentru a-și demonstra măiestria în acest sport care este deopotrivă unul al trupului, dar și al minții. Putem spune că prima ediție a fost un real succes și le urăm inițiatorilor acesteia să reușească să o transforme într-o competiție de elită pe plan național.

Ce sunt kata și kihon

La origini, kata a fost singura cale utilizată pentru studiul tehnicilor de karate. Kihon și exercițiile de kumite vor apărea mult mai târziu. Karate katas este învățat și practicat în stagii. Atitudinea mentală din kata este de fapt o ”stare a mintii”, o așteptare liniștită în alertă. În aceasta stare mentala, tehnicile de karate pot fi aplicate în orice situație apărută. O minte calmă și un corp antrenat permite întregii forțe obținute cu ajutorul antrenamentelor să se manifeste. Atunci când acestea – educația mentală și fizică – se echilibrează, karateka poate să „explodeze” în acțiune și să învingă un adversar dintr-o lovitură. 

Kihon este o combinație de tehnici efectuate în deplasare sau pe loc, având la bază o idee logică și practică a execuției acestora. Efectuate respectând principiile de bază, aceste tehnici stau la baza desăvârșirii tehnicilor și a dezvoltarii măiestriei și a abilităților în ceea ce privește execuția de kata și abordarea kumite-ului (lupta cu un adversar).