Dan Voiculescu va fi judecat din nou de magistraţii Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), după ce Tribunalul Bucureşti a luat act de faptul că acesta a fost ales senator. 

Tribunalul Bucureşti a luat joi în discuţie dosarul lui Dan Voiculescu, constatând că în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea privind validarea mandatelor sena-torilor aleşi în 9 decembrie. Instanţa a luat act de faptul că Dan Voiculescu a fost ales senator, iar în acest context şi-a declinat competenţa de judecare a dosarului pri-vind privatizarea ICA în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dosarul privind presupuse fapte de corupţie în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Ali-mentare, în care Dan Voiculescu este judecat alături de Gheorghe Mencinicopschi şi de alte 11 persoane, va fi, astfel, trimis instanţei supreme, care va continua judeca-ta. Procesul privind privatizarea ICA s-a judecat din luna iulie la Tribunalul Bucureşti, după ce în 29 iunie instanţa supremă a admis cererea lui Dan Voiculescu de decli-nare a cauzei, în condiţiile în care acesta şi-a depus demisia din funcţia de senator începând cu data de 25 iunie. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că pri-vatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. 

Dan Voiculescu este acuzat de “folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată”. Potrivit procurorilor, preju-diciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro. Gheorghe Mencinicopschi fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti este acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.