Consilierii aleși în comuna Dascălu la alegerile locale din 27 septembrie 2020 au fost convocați, marți, 3 noiembrie, prin Ordinul Prefectului județului Ilfov, pentru ceremonia de constituire a Consiliului Local Dascălu.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 524

”În conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 57/2019 cu modificările și completările ulterioare, am emis Ordinul Prefectului nr. 594/30.10.2020, prin care v-am convocat la ceremonia de constituire a Consiliului Local al comunei Dascălu”, a anunțat, în deschiderea ceremoniei, Daniel Tudorel Zamfir, prefectul județului Ilfov.

Secretarul general al UAT Dascălu a anunțat că în comună au fost aleși 11 consilieri, din care au fost validați 10, fiind înregistrat un dosar de invalidare ca urmare a renunțării. În acest context, secretarul general a precizat că urmează să fie validat un supleant de pe lista PNL.  La ceremonie au fost prezenți toți cei 10 consilieri locali validați.

Prefectul a mai anunțat că a venit la ceremonie împreună cu subprefectul județului Ilfov, Andrei Scutelnicu.

Conform procedurii, reprezentantul Primăriei Dascălu cu atribuții de secretar general a dat citire ordinului prefectului și a anunțat că ședința este condusă de consilierul local, decan de vârstă, Pantazi Anton, asistat de doi dintre cei mai tineri consilieri, respectiv Manea Mugurel Costin și Pavel Emil.

Secretarul general al comunei Dascălu a prezentat încheierea pronunțată de către Judecătoria Buftea privind validarea consilierilor locali aleși. Prin încheierea dată în ședința din camera de consiliu, din data de 20.10.2020, de către Judecătoria Buftea, în dosarul 27126/94/2020, privind validarea mandatelor de consilieri, instanța a dispus: ”În baza art. 114 alin. (1) din O.U.G. nr.57/2019 actualizată, validează mandatele următorilor consilieri locali ce intră în componenţa Consiliului local al comunei Dascălu: Iacob Nicolae, Toma Nicolae, Baicu Marian, Nicu Cristina, Pantazi Anton, Manea Mugurel Costin, Mihalache Gheorghe, Pavel Emil, Drăghici Violeta, Toma Viorel, ce au fost declaraţi aleşi potrivit procesului verbal privind centralizarea voturilor, constatarea rezultatelor alegerilor şi atribuirea mandatelor pentru Consiliul local la alegerile locale din data de 27 septembrie 2020 încheiat de Circumscripţia Electorală nr. 22 – comuna Dascălu. Invalidează, ca urmare a declaraţiei de renunţare, mandatul doamnei Mănăilă Doina. Prezenta hotărâre se va comunica Prefectului judeţului Ilfov şi Secretarului General al comunei Dascălu şi persoanei pentru care s-a invalidat mandatul. Cu drept de apel în termen de 3 zile de la comunicare către persoanele interesate. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Buftea. Pronunțată astăzi, 20.10.2020, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei”.

În ordine alfabetică, consilierii aleși și validați de Judecătorie au depus jurământul, cu mâna pe Biblie și pe Constituția României. După ce Consiliul Local Dascălu s-a constitut legal, a fost citită hotărârea civilă prin care a fost validat de instanță prin hotărâre definitivă mandatul de primar al doamnei Doina Mănăilă, candidat din partea Partidului Național Liberal. Aceasta a depus, la rândul său, jurământul de credință.

”Sper să ne înțelegem pe tot parcursul timpului, chiar dacă am trecut toți printr-o perioadă grea și urâtă. Cred că o să ne înțelegem fără niciun fel de problemă. Nici eu nu sunt persoana cea mai rea, nici dvs. nu sunteți colegii cei mai răi. Până la urmă, toți vrem să facem ceva bine pentru localitatea noastră”, a punctat primarul reales al comunei Dascălu, singura femeie primar din județul Ilfov.

Prefectul Daniel Tudorel Zamfir a precizat: ”Mă bucură că am reușit să ajung într-o zi deosebită atât pentru dvs, cât și pentru comunitate. De doamna primar mă leagă o prietenie de aprope 30 de ani. Îi mulțumesc că a fost alături de mine de-a lungul timpului și împreună am evoluat. Astăzi ați depus un  jurământ și o să vă rog ca în toate acțiunile pe care le veți avea în calitate de consilieri  să aveți în gând acest jurământ și să faceți tot ce stă în puterile dvs. pentru binele acestei localități. Comuna Dascălu este frumoasă, cochetă, în plină dezvoltare, are oameni frumoși și este păcat ca această comună să nu se dezvolte așa cum trebuie. Sunt convins că dvs. consilierii, împreună cu doamna primar, puteți să faceți o echipă care să lupte în interesul comunității”.

În final, consilierilor locali și primarului reales li s-au adus la cunoștință prevederile legii privind conflictul de interese pentru aleșii locali.

Potrivit prevederilor noului Cod Administrativ, în prima ședință a Consiliului Local, prin vot secret, cu majoritate absolută, se va alege din rândul membrilor Consiliului Local Dascălu, la propunerea primarului sau a consilierilor locali, viceprimarul comunei.