Dragobetele, ziua dragostei la români celebrată pe 24 februarie, aduce creștinilor ortodocși o mare sărbătoare. Întâia și a doua Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Un eveniment religios deosebit, consemnat în Evanghelii datorită temeiului său biblic.
Cartea Sfântă ni-l prezintă pe Ioan Botezătorul ca fiind înaintemergătorul Domnului și totodată, prietenul Mirelui Celui Tainic al inimilor. El a pregătit lumea pentru venirea lui Iisus Hristos și L-a descoperit omenirii ca fiind Fiul lui Dumnezeu. Ioan a venit pe lume cu șase luni înaintea Mântuitorului, în Cetatea Orini fiind fiul preotului Zaharia. Nașterea lui a fost vestită tatălui său de către îngerul Gavriil care nu a dat crezare acestei minuni și a rămas mut până când i-a pus numele fiului său. Ioan Botezătorul este considerat drept “cel mai mare între cei născuţi din femei” și “cel mai mic în împărăţia cerurilor”. Ultima afirmaţie face referire la faptul că atunci împărăţia cerurilor nu era deschisă omenirii, însuși Sfântul Ioan fiind mai mic decât un înger. El a fost și primul model de viață călugărească. Multă vreme el a trăit în nevoie, retras în pustiu. Ulterior, a început să predice.
Decapitat la un ospăț
Sfântul Ioan a murit decapitat la un ospăţ prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere a lui Irod. La vremea aceea, el era întemniţat în castelul lui Irod de la Maherus. Îl mustrase pe Irod pentru trăirile sale nelegiuite cu Irodiada, care era soţia fratelui său. Înverșunată și orbită de ură, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei care dansase și plăcuse oaspeţilor, și în special lui Irod, să ceară capul lui Ioan drept răsplată. După decapitare, Irod a poruncit ucenicilor săi ca trupul acestuia să fie îngropat separat de cap, ca nu cumva să învie. În cele din urmă, el a dat ucenicilor doar trupul Sfântului Ioan spre a fi înmormântat în Sevastia. Capul a fost îngropat de Irodiada în curtea casei sale, la mare adâncime.
Sfânta Ioana a găsit capul Botezătorului
Cea care a descoperit capul Botezătorului este Sfânta Ioana, soţia dregătorului lui Irod. Aceasta a luat capul lui Ioan din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Ziua aceea se consideră ca fiind cea dintâi aflare a Sfântului Cap. Cu timpul, un proprietar bogat, cu o credinţă puternică în Dumnezeu, a devenit monah chiar în locul unde era îngropat capul Sfântului Ioan. Dorind să-și construiască acolo o chilie, în timp ce săpa adânc a descoperit vasul unde era îngropat capul Botezătorului. Monahul a cinstit sfintele moaște și le-a îngropat în același loc, unde au rămas până în vremea Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena, când capul a ajuns în Siria. Episcopul Uranie al Emesei (Siria) a așezat moaștele în biserica din cetate. Aceasta este a doua aflare a cinstitului cap al Sf. Ioan. Astăzi, o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul se află într-o biserică din Amiens, Franţa.
Rugăciune către Ioan Botezătorul, înaintemergătorul Domnului
Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule,
Tu, care ai fost chemat încă dinainte de naștere ca să faci voia Domnului
Și să-i pregătești pe oameni pentru venirea Fiului Său,
Iisus, Mantuitorul nostru, care pentru noi s-a urcat pe cruce,
Pentru izbăvirea noastră și pentru împăcarea noastră cu Dumnezeu.
Tu care, asemenea marelui prooroc Ilie, ai adus Cuvântul Domnului printre oameni
Și ai pregătit mulțimile pentru venirea Lui,
Iar oamenii primeau botezul pocăinței de la tine,
În semn de dragoste pentru cuvântul lui Dumnezeu.
Tu, căruia Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său înaintea tuturor,
Iar tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor săi, spunând:
“Iată Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii!”
Tu, care în fața Hristosului te-ai smerit spunând:
“El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez”,
Roagă-te pentru iertarea păcatelor mele,
Săvârșite cu voia sau fără de voia mea,
Cu vorba, cu fapta sau cu gândul
Și mijlocește pentru mântuirea mea
În fața Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh.
Amin!