Ministrul Agriculturii promite fermierilor că se vor face demersuri la Comisia Europeană pentru a obține plăți în avans la subvențiile din agricultură. Potrivit Regulamentului European, plățile se fac, îndeobște, între 1 decembrie 2015 și 30 iunie 2016. Daniel Constantin susține că există toate premisele să se plătească un avans, din 16 octombrie. „E o procedură care nu depinde de Ministerul Agriculturii. În fiecare an, trebuie să venim cu elemente cu care să convingem Comisia Europeană că avem motive pentru care să plătim un avans”, a spus ministrul Agriculturii.

La rândul său, Mihai Puțintei a declarat că România va încerca să plătească și în acest an un avans de 50% din plata pe suprafaţă  și a precizat aceeași dată, ca și șeful de la Agricultură, adică 16 octombrie.

 

„Singura formă de plată din care se poate acorda avans este subvenţia europeană pe suprafaţă, SAPS. Pentru plăţile cuplate, plata pentru înverzire, care are elemente verificabile inclusiv în primăvara anului viitor și alte forme de sprijin, precum plata redistributivă, cea pentru tineri fermieri și plata pentru fermierii mici, care necesită controale, APIA va putea face plăţi abia după finalizarea tuturor controalelor”, spunea Puțintei, pe 25 iunie.