Ședința lunară a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Prefecturii Ilfov, care a avut loc săptămâna trecută, la sediul instituției, a avut ca temă analiza rezultatelor Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți, eveniment organizat la nivelul județului, pe 25 septembrie a.c.

Antoaneta Manea, din partea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Ilfov a vorbit membrilor Comisiei despre o tendinţă specifică în ceea ce privește ocuparea la nivel local. Și anume, slaba receptivitate a şomerilor tineri la încadrarea în muncă prin măsuri active de combatere a şomajului, precum și, în egală măsură, neîncrederea angajatorilor în calitatea ofertei de forţă de muncă existentă în baza de date a serviciului public de ocupare.

”Cu toate acestea, în ciuda aparenţelor, la nivelul județului Ilfov se înregistrează cea mai scăzută rată a şomajului (1,32% aferentă lunii septembrie) datorată în mare parte efortului susţinut în a elimina, prin creşterea calităţii serviciilor, handicapul aşezării geografice (de jur împrejurul Bucureştiului), care stimulează munca la negru”, spun reprezentanții AJOFM Ilfov.

Referindu-se la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, care a oferit o oportunitate tinerilor de a-și spori șansele în găsirea unui loc de muncă, reprezentantul AJOFM Ilfov a declarat că, în baza de date a instituției, sunt înregistrați 385 de tineri sub 25 de ani, solicitanți de loc de muncă, respectiv 17% din totalul stocului de șomeri.

Pentru cea mai recentă Bursă a absolvenților, au fost contactați 250 de agenți economici din județ, dintre care 31 au onorat invitația, ofertând 620 de locuri de muncă vacante. Peste o treime din locurile scoase spre angajare a reprezentat-o categoria agenților de securitate. Din totalul ofertelor, 55% s-au adresat persoanelor cu studii medii, 25% muncitorilor necalificați, 15% mun­­­­citorilor calificați și 5% celor cu studii superioare. Din cele 210 persoane participante, 104 au fost absolvenți din promoția ultimului an, beneficiari de indemnizație de șomaj în cuantum de 50% din indicatorul social de referință (98% dintre aceștia având studii liceale). 8% dintre participanți au fost selectați de către agenții economici în vederea încadrării.

 

Fii activ la orice vârstă!

AJOFM Ilfov a anunțat și participarea la implementarea proiectului strategic ”Fii activ la orice vârstă!”, al cărui beneficiar este Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Obiectivele proiectului sunt, pe de o parte conștientizarea de către șomerii de peste 55 de ani și de către angajatori – cu privire la importanța conceptului de îmbătrânire activă pe piața muncii, iar pe de altă parte, oferirea de instrumente informative, necesare structurilor teritoriale pentru a putea asigura servicii personalizate. ”Este foarte important pentru orice agenție de ocupare, în calitate de mediator între persoanele neocupate de peste 55 de ani și angajatori, să facă toate demersurile necesare în vederea facilitării încadrării pe piața muncii a acestei categorii vulnerabile, cu atât mai mult cu cât datele statistice arată că, în viitorul apropiat, populația vârstnică va atinge un procent îngrijorător”, arată reprezentanții AJOFM Ilfov.