Plăţile directe pentru fermierii români vor creşte prin propunerea făcută pentru bugetul agriculturii post 2020 a declarat, într-o conferinţă de presă, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, care a adăugat că speră să se realizeze mai mult sub preşedinţia României de la 1 ianuarie 2019.
„Oamenii vor să ştie care va fi bugetul după 2020 şi având în vedere faptul că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, iar din acest lucru rezultă cu 12 miliarde de euro în minus la bugetul total al Uniunii Europene, propunerea pe care am făcut-o pentru bugetul agriculturii post 2020 înseamnă pentru fermierii români o creştere pe plăţile directe. Am reuşit să facem ceva pentru a micşora această diferenţă între fermierii din vestul şi din estul Europei. Sigur, vor fi şi negocieri în următoarele luni, şi vom realiza mai mult sub președinţia României de la 1 ianuarie 2019. Am să amintesc şi de finanţarea de coeziune crescută cu 8%, deci comisarul pe care îl cunoaşteţi a făcut o treabă bună pentru România”, a spus Hogan, după semnarea unor acorduri operaţionale între Fondul European de Investiţii (FEI) şi reprezentanţii a patru bănci selectate pentru creditarea fermierilor cu partajarea riscului.
Credite avantajoase pentru agricultori
Potrivit sursei citate, cu ajutorul Băncii Europene de Investiţii şi al Programului Naţional de Dezvoltare Rurală din România pot fi mobilizate sume importante pentru accesul la credite pentru fermierii români.
Fondul European de Investiţii (FEI) a selectat patru bănci româneşti în cadrul primului acord de finanţare în domeniul agricol din România, pentru a oferi noi finanţări fermierilor din întreaga ţară. Cele patru bănci sunt Banca Comercială Română, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank, care vor acorda finanţări în valoare de 155 milioane de euro pentru peste 1.300 de fermieri şi întreprinzători din mediul rural.
Potrivit reprezentaţilor FEI, acesta este un produs de creditare cu partajarea riscului, care va reduce semnificativ ratele dobânzilor şi va îmbunătăţi cerinţele de garantare a împrumuturilor acordate întreprinderilor active în sectorul agricol.
Un milion de euro, valoarea maximă a creditului
Valoarea maximă a unui credit va fi de un milion de euro, iar rata dobânzii va fi 0% pentru contribuţia PNDR reprezentând maximum 70% din credit, iar pentru contribuţia instituţiilor financiare rata dobânzii va fi conform propriei politici de creditare. Instrumentul se adresează cu prioritate fermelor mici şi celor care fac investiţii până în 50.000 de euro.
România a obţinut, anul trecut, 126 de milioane de euro printr-un acord de finanţare derulat prin Fondul European de Investiţii (FEI), bani destinaţi fermierilor români pentru a putea beneficia de credite de investiţii şi de dezvoltare în condiţii avantajoase.
Acordul de finanţare este susţinut 70% din fonduri europene şi 30% din contribuţia băncilor.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.420