15 septembrie a fost Zi de Curățenie Națională. Românii şi-au pus mănuşile, au luat saci şi au participat la “Let`s Do It, Romania!”, cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale. Și în județul Ilfov, voluntarii au strâns tone de gunoaie în doar câteva ore, ambalaje, hârtii, cartoane, haine şi sticle, dar și cauciucuri şi foarte mult plastic.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 420, ediția print

La curățenie au participat primării, școli, instituții județene, alături de companii, ong-uri și centre de plasament. De asemenea, sute de soldați ai Armatei Române, angajați ai Poliției, Pompierilor, Jandarmeriei Române au luat parte la Ziua de Curățenie Națională, dar și angajați ai penitenciarelor și deținuți.

Comisarii Gărzii de Mediu Ilfov au făcut front comun cu voluntarii și organizatorii în lupta contra deșeurilor, fiind prezenți în zonele în care există deșeuri abandonate. Pe lângă faptul că au participat efectiv la ridicarea deșeurilor, comisarii Gărzii Naționale de Mediu s-au implicat în coordonarea activităților de pe teren, monitorizând colectarea selectivă a deșeurilor și asigurându-se că acestea au fost transportate de operatorii de salubritate, în vederea sortării și valorificării.

Comisarii de Mediu, alături de voluntari

Din cauza focarelor de pestă porcină, Ziua de Curățenie Națională s-a desfășurat doar în anumite zone din Ilfov. O primă estimare arată că aproape 2.000 de voluntari au făcut curățenie în aproape 20 de localități ilfovene, ne-a declarat comisar Brîndușa Orășanu, de la Garda de Mediu Ilfov. ”Pentru Ilfov este importantă supravegherea zonelor vulnerabile. Cei de la Let`s Do It, Romania! au identificat zone cu deșeuri necontrolate. Problema deșeurilor este una reală peste tot, dar Ilfovul  este un județ foarte dezvoltat, la limita Capitalei. Majoritatea deșeurilor inerte, adică pământ din excavări și materiale din demolări din București își găsesc locul pe câmpurile județului. De aceea, avem acțiuni de patrulare săptămânal, printr-un protocol de colaborare cu colegii noștri de la Jandarmeria Ilfov. Lucrăm în general cu toate ong-urile și cu toți cei care vor binele mediului”, ne-a declarat Emil Grigore, comisar șef al Gărzii de Mediu Ilfov. „Ziua Curățeniei ar trebui să fie în fiecare zi! Haideți să arătăm și noi, românii, că putem să ne mobilizăm pentru o Românie mai curată și mai frumoasă!”, potrivit unui mesaj al Gabrielei Dorojan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.