Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a afirmat, la finele săptămânii trecute că, din cele 19.000 de școli din România, doar 7% au autorizație cu privire la protecția contra incendiilor.

„Pe baza principiului pe care l-am anunțat deja, al transparenței, pentru că nerecunoașterea problemelor nu înseamnă rezolvarea lor, vă răspund și în calitatea pe care o am încă, de deținător al portofoliului de la educație: din cele 19.000 de școli din România, doar 7% au autorizație (…) cu privire la protecția contra incendiilor (…) 1.295 de școli mai exact“, a spus Cîmpeanu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, răspunzând la întrebarea ce viza numărul școlilor și grădinițe din București și din țară care au avize de la ISU.

Cîmpeanu a explicat că procedura de autorizare pentru pază și securitate contra incendiilor „nu este nici simplă, nici rapidă și nici ieftină“.

„S-a ajuns, în timp, prin faptul că această autorizare nu este nici simplă, nici rapidă și nici ieftină. Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestați. Are costuri ce se situează între 10, 12 – 15.000 de euro și durată de realizare de 6, 7, 8, 12 luni, în funcție de complexitatea fiecărei clădiri, fiecărui amplasament. Există o slabă capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat și o atenție insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect“, a mai spus Cîmpeanu.

 

La rândul său, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, întrebat câte spitale sunt fără autorizație de la pompieri, a răspuns că sunt în evaluare și urmează a fi făcut public acest bilanț.