La primăria Chiajna, în Joia Mare, a avut loc un eveniment inedit pentru comună. Întrunit în ședință extraordinară, Consiliul local a acordat titlul de „Cetățean de Onoare” unui număr de nouă personalități care locuiesc aici.
Nu mi-aș fi putut închipui niciodată că în Chiajna locuiesc, de o bună bucată de vreme atâtea personalități ale științei, diplomației și politicii, ale învățământului, culturii, sportului și ale mass-media. Surpriza ne-a făcut-o primarul localității Mircea Minea, cel care a condus festivitatea. Printre cei 9 proaspăt numiți cetățeni de onoare sunt și nume care nu mai au nevoie de prezentare: Ion „Liță” Dumitru, Teodor Meleșcanu, Florentina Dumitru, Niculae Tabarcea, Ovidiu Ioanițoaia, Mirabela Dauer, Gabriela Ilisie, Mariana Hojică și Gabriel Sandu. În deschiderea ceremoniei, primarul Mircea Minea, le-a spus invitaților: „În ședința extraordinară de astăzi a Consiliului Local, vom acorda titlul de „Cetățean de Onoare” unui număr de 9 persoane. Sunt cetățeni distinși, oameni cărora li s-a intonat imnul României, oameni care își respectă munca și, în același timp, subliniez, pun în valoare comunitatea noastră. Ei ne-au făcut onoarea de a se stabili în comuna Chiajna, de a face parte din comunitatea noastră și la bine și la rău.
La 20 de ani, a participat la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic
Primul căruia i s-a înmânat diploma și placheta de cetățean de onoare a fost Ion „Liță” Dumitru, fost jucător în echipa națională de fotbal, care, în 1970, la vârsta de 20 de ani, a participat la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic. „Puțini au șansă să-l „ țină” pe Pele, într-un meci de fotbal”, a subliniat primarul Mircea Minea. Între 2007-2008 și 2009-2010 Liță Dumitru a antrenat și echipa locală, Concordia Chiajna. „Împreună cu el am clădit clubul sportiv. Prin ambiția lui, a reușit să promoveze echipa în Liga a III-a, apoi în Liga a II-a. A fost alături de noi și la bine și la greu, de aceea consider că merită pe deplin titlul de cetățean de onoare”, a spus primarul.
La rândul său, Liță Dumitru a spus: „Vreau să-i mulțumesc domnului Minea pentru că m-a ajutat să construiesc o casă în Chiajna și să mă stabilesc aici. Am contribuit și eu, cum am putut, la bunul mers al fotbalului din această comună. Am reușit să promovez echipa Concordia în liga a III-a și apoi în Liga a II-a. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au fost lângă mine și m-au ajutat să duc la îndeplinire aceste obiective și, de asemenea, dumneavoastră, celor prezenți în această sală.”
Florentina Dumitru, „femeia anului” în Africa de Sud
Mircea Minea a continuat: „Următorul cetățean de onoare, dintre cei nouă, este o doamnă medic, care acum se află peste mări și țări și de aceea nu poate fi prezentă aici. Medicului Florentina Dumitru, căci acesta este numele său, guvernul de la Johannesburg i-a acordat titlul de „femeia anului” în Africa de Sud.
De aceea, Consiliul Local a considerat că Florentina Dumitru face cinste comunei noastre și merită, pe deplin, să devină cetățean de onoare al Chiajnei.”
Teodor Meleșcanu: „astăzi se repară o greșeală istorică”
Teodor Meleșcanu a ținut un discurs plin de umor. „Sunt foarte fericit pentru că astăzi se repară o nedreptate istorică, pe care mi-a făcut-o primarul, pentru că, de obicei, te numește cetățean de onoare al comunei și abia după aceea te ajută să-ți construiești o casă în comuna respectivă. Eu locuiesc acum într-o zonă rezidențială, în Dudu, așadar, aproape de centrul comunei. Pot să vă spun că, aproape în fiecare zi am probleme să regăsesc drumul spre casă, așa de repede se schimbă peisajul. Am cunoscut comuna atunci când pe strada principală trecea o mașină la 5-10 minute. Apoi, treceau două-trei mașini la 10 minute. Acum am ajuns în stadiul în care nu mai pot să ies de pe ulița noastră și, de aceea, cred că următoarea decizie pe care trebuie să o ia primăria este instalarea unui semafor, sau amenajarea unui sens giratoriu în zonă. De ce spun toate astea? Pentru că rar mi-a fost dat să văd un asemenea ritm de dezvoltare al unei comune. Este o așezare frumoasă, avem pădure, lac, oamenii sunt primitori, ai de toate. Acestea sunt date obiective. Din punct de vedere subiectiv, pot spune că atunci când te muți în comuna Chiajna și-l cunoști pe domnul primar, ai două certitudini, în viață. Prima certitudine este că știi că, într-o zi, vei muri, orice ai face, iar cea de-a doua este că Mircea Minea va fi și atunci tot primar. Vă mulțumesc tuturor foarte mult!”
„Consider Chiajna comuna mea natală”
Aamărturisit jurnalistul Ovidiu Ioanițoaia. „Vreau să vă mulțumesc și să vă declar că sunt pe cât de bucuros, pe atât de onorat. Acum 11 ani, când m-am mutat în Chiajna, la lac, nu era șosea, nu exista canalizare, iar lumina se întrerupea cam de 250 de ori pe zi. Între timp, toate acestea s-au îndreptat, datorită primarului pe care îl cunoașteți. A apărut și sala de sport, a apărut și stadionul și hotelul. În urmă cu câteva luni, am hotărât, împreună cu soția, să vindem casa, pentru că era prea mare și pentru că era pe firmă și toate costurile erau prea mari și am vândut-o! Am chemat agenții imobiliari și le-am zis că vreau o casă mai mică, dar o casă elegantă, o casă frumoasă. Au început să vină cu propunerile. Și le-am spus un lucru: măi băieți, voi nu ați înțeles un lucru! Vreau o casă, dar tot în Chiajna! Și, ieri (16 aprilie n.r.), am cumpărat o casă nouă, din care, probabil, nu voi mai pleca decât la cele veșnice. Casa este tot în Dudu. Acest gest este o dovadă de fidelitate față de Chiajna, pe care o consider, de acum, comuna mea natală. Vă mulțumesc, încă o dată, mă simt bucuros și onorat!”, a spus Ioanițoaia.
„Servesc Chiajna!”
A spus în încheierea discursului său generalul de armată Niculae Tabarcea, reprezentantul MApN la NATO. El a început prin a le face o confesiune celor prezenți: „Să știți că am devenit cetățean al Chiajnei doar datorită lui Mircea Minea. Pregătisem un „laudatio”, dar nu vreau să vă plictisesc. De aceea, extrag din el ceva ce mi se pare foarte important și vreau să vă mărturisesc că este un lucru pe care nu l-am făcut niciodată în viața mea: închipuiți-vă un militar făcând un lucru, pentru prima dată în viața lui – versuri. Țineți-vă bine, dar vă rog să fiți indulgenți. «Eu nu credeam că voi trăi vreodată/ Așa emoții provocate de voievodul Mircea,/ Și de al lui Divan./ Sunt declarat la curtea Doamnei Chiajna, de-o vară, cetățean.»
Este un catren pe care-l dedic primarului Mircea Minea și Consiliului Local. Vreau să vă mulțumesc pentru onoarea pe care mi-ați făcut-o. Vă asigur că, în ceea ce mă privește, voi face tot ceea ce depinde de mine pentru ca localitatea să devină o comună de 7 stele. Și, pentru că de fiecare dată când am primit ceva am spus «Servesc Patria!», astăzi voi spune «Servesc Chiajna!»”.
Un filosof de renume mondial
Gabriel Sandu este un filosof român care trăieşte şi profesează de o lungă perioadă de timp în Finlanda. S-a născut la Bucureşti şi a urmat, în România, cursurile Academiei de Ştiințe Economice (1978), apoi, în Finlanda, master-ul (1985) şi doctoratul în filosofie sub îndrumarea lui Jaako Hintikka. A devenit cercetător al Academiei Finlandeze, iar din 1997 este profesor de filosofie al Universității din Helsinki. Membru al Academiei Finlandeze, al Academiei Europene și vicepreședinte al Institutului Național de Filosofie din Paris.
Despre domnia sa, ne-a vorbit rectorul Universității București, Mircea Dumitru: „Îl admir și-l apreciez foarte mult pe colegul meu, domnul Gabriel Sandu, pe care-l cunosc de foarte mult timp. Gabriel Sandu a colaborat și colaborează cu unul dintre cei mai importanți filosofi din ultimii ani, un adevărat mentor și deschizător de drumuri, profesorul Jaako Hintikka și, împreună cu acest uriaș gânditor al secolului al XX-lea, domnul Sandu a deschis noi drumuri în studiul unui anumit gen de înțelegere a limbajului, care se bazează pe tranzacții și pe teoria jocurilor, o teorie matematică foarte abstractă care modelează schimburile economice. Ceea ce a făcut dânsul a fost să pună laolaltă niște domenii, care, până atunci, păreau să fie complet diferite. Vreau să-l felicit, mă bucur ca și cum ar fi propriul meu succes și sunt încântat de faptul că un fiu al comunei dumneavoastră a dus atât de departe și atât de sus stindardul culturii și școlii românești”. La rândul său, profesorul Gabriel Sandu s-a adresat invitaților cu următoarele cuvinte: „Stimați concetățeni, vă mulțumesc că ați venit la această ceremonie. Sunt puțin jenat de uriașele complimente pe care atât domnul primar cât și domnul rector mi le-au adresat. Este o mare onoare și pentru mine, pentru că sunt „roșean”. M-am născut în Roșu, aici am făcut școala generală. Deși am plecat din țară, m-am întors în fiecare an, părinții mei locuiesc aici. Ne aduceam aminte, când veneam la biblioteca din Chiajna, de competiția care exista între cele două școli. Îmi amintesc că în anul 1969 era o competiție între școala generală din Roșu și cea din Chiajna, pe care au câștigat-o roșenii. Salut foarte mult inițiativa domnului primar de a reface biblioteca din Chiajna. Nu mai recunosc comuna, datorită efortului dumneavoastră și al domnului primar. Vă felicit pentru ce ați făcut aici! Este extrem de emoționant pentru mine că mă aflu aici și că regăsesc niște repere din tinerețea și copilăria mea. Este foarte emoționant să fiu menționat în aceeași sală cu vărul meu, Liță Dumitru, pe care-l admir foarte mult. La fel de emoționant este să fiu alături de doamna Mirabela Dauer.
Fetița mea cea mare a crescut cu melodiile dumneavoastră, mi-aduc aminte una dintre ele, parcă se numea „Bună dimineața, soare!”. Îmi face plăcere că ați venit aici și vă mulțumesc foarte mult pentru acest lucru, titlul de cetățean de onoare. Sper ca la fel cum copilăria m-a atașat de comună și bătrânețile să mă atașeze, în continuare”.
„Eu m-am născut în Chiajna!”
Aafirmat cunoscuta interpretă Mirabela Dauer, deși este născută în București. „Eu spun ce gândesc. Și nu îl laud, neapărat, pe Mircea, ci laud acest loc. Pentru mine, vă spun din tot sufletul, este un loc mirific. M-am născut în București. Am locuit în București, până acum 3 ani. Nu este adevărat! Eu m-am născut în Chiajna! Eu m-am născut aici pentru că toată lumea îmi spune, nu te-ai schimbat! Da, pentru că eu am 45 de ani și merg pe 28! De când m-am mutat în Chiajna simt că m-am născut aici. Sunt fericită că am fost adoptată! Vă mulțumesc că m-ați primit aici!”
O viață dedicată școlii
Gabriela Ilisie, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, ne-a povestit că școala a fost locul în care a învățat să meargă și să vorbească. „Mama a fost directoare, aici în Chiajna, ani de zile. Mie mi s-a părut toată viața. Așa că eu am fost în școală de când mă știu. Cred că am învățat să merg, în școală, am învățat să vorbesc, în școală, am învățat să visez, în școală… Consider că această diplomă nu este numai a mea, ci și a tuturor cadrelor didactice care și-au dăruit viața Chiajnei și copiilor de aici. Și, nu în ultimul rând, aparține și mamei mele care a trudit, împreună cu mulți profesori de elită, la școala din Chiajna”, a mărturisit, emoționată, Gabriela Ilisie.
„Mulțumesc celor care conduc Chiajna spre progres”
Un alt cetățean de onoare din domeniul învățământului este Mariana Hojică, directoarea Școlii „Alexandru Odobescu”. „Doresc să vă mulțumesc pentru acest prilej deosebit de a primi titlul de cetățean de onoare al comunei Chiajna, comună în care m-am născut, în care am copilărit, am devenit profesor, la Școala Alexandru Odobescu, unde am o activitate, neîntreruptă, de 30 de ani. Acum sunt director al acestei școli, iar din septembrie 2013, directorul liceului „Doamna Chiajna”, datorită domnului primar, care m-a susținut. Sunt bucuroasă și onorată că mă găsesc, acum, aici, lângă dumneavoastră. Vreau să mulțumesc tuturor celor care conduc comuna Chiajna spre progres, spre binele locuitorilor ei”, a spus, vădit marcată de solemnitatea momentului, Mariana Hojică.