Asocierea fermierilor, un pas important către prosperitate

O problemă importantă a agriculturii românești este reprezentată de „fărâmițarea” acesteia. În aceste condiții, în România se găsesc 36,8%, (adică mai mult de o treime!) din totalul fermelor existente în Uniunea Europeană. Această situație are ca rezultat o agricultură necompetitivă, cu o productivitate scăzută și, implicit, cu o rentabilitate redusă pentru micii fermieri români, care reprezintă majoritatea agricultorilor din țara noastră.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 422

Unica și cea mai lucrativă soluție în această situație, o dovedește experiența fermierilor din alte state UE, este asocierea, care permite practicarea unei agriculturi intensive, cu productivitate ridicată. Un exemplu în acest sens este Franța, una dintre marile puteri agricole ale Europei, în care trei sferturi din fermierii francezi au aderat la cel puțin o cooperativă agricolă, potrivit ­site-ului lacooperationagricole.coop. „Cooperativele agricole, care se sprijină pe o viziune antreprenorială asupra agriculturii mizând pe colectiv, sunt brațul armat al dezvoltării agriculturii franceze”, afirmă sursa citată.

Românii sunt reticenți la ideea de cooperativă

Experiența traumatizantă a cooperativizării forțate din perioada comunistă a lăsat urme adânci în mentalul colectiv al micilor fermieri din România. În subconștientul acestora încă mustește convingerea că asocierea ­într-o cooperativă este, din start, o întreprindere păguboasă care nu aduce decât bătăi de cap și pierderi financiare. Pe de altă parte, ei se plâng că nu găsesc piață de desfacere pentru produsele lor, din cauza puterii economice scăzute a exploatațiilor lor agricole.

Iată de ce aceste convingeri reprezintă marea provocare pentru diriguitorii agriculturii românești, în această perioadă și, în acest scop, se încearcă acordarea unor facilități legislative și financiare care să stimuleze asocierea fermierilor.

Un exemplu de demers în acest sens este și inițiativa directorului executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Ilfov, Georgiana Ene, care a demarat o campanie de sensibilizare a fermierilor ilfoveni cu privire la înființarea de cooperative agricole și, de ce nu, pasul următor, de organizații de producători, structura cea mai competitivă în acest domeniu.

Avantajele asocierii

Despre demersul DAJ Ilfov de a încerca să-i sprijine pe fermieri să înființeze cooperative agricole și despre avantajele unei astfel de întreprinderi ne-a vorbit directorul acestei instituții, Georgiana Ene.

„Am constatat că există mulți fermieri ilfoveni care sunt în mod clar interesați să se dezvolte, pentru că sunt conștienți de faptul că nu au ­mari șanse de succes dacă își scot marfa individual la piață, nu au forță, vin producătorii mari din spate și sunt îngropați de prețurile oferite de samsari. Mai mult, ei nu au timpul necesar să se ocupe și de producție și de constituirea cooperativei, de administrarea acestei cooperative. De aceea, acești oameni trebuie ajutați să se organizeze, încet, încet să capete încredere unii în alții, altfel vor ajunge în situația în care să planteze doar cât consumă, să facă agricultură de subzistență! Cooperativa este o forță! Nu mai vorbesc de oganizațiile de producători… Nu trebuie decât să ne unim. Numai astfel vom putea produce o marfă în cantități mari și de bună calitate, care să concureze legumele ieftine din import și vom putea impune astfel un preț corespunzător. De asemenea, marfa care rămâne nevândută trebuie să fie valorificată prin procesare, nu aruncată, așa cum se întâmplă deseori”, ne-a explicat directorul DAJ Ilfov.

O sămânță pe cale să răsară…

… așa am putea caracteriza întâlnirea care a avut loc, de curând, la sediul DAJ Ilfov, dintre câțiva fermieri ilfoveni din mai multe localități ale județului și directorul instituției, la care am fost prezenți și noi. În această întâlnire am avut ocazia să asistăm la momentele în care au fost puse primele „cărămizi” la temelia unei noi cooperative agricole în județul Ilfov.

La întâlnire au participat 8 dintre fermierii contactați de DAJ, hotărâți să se „înhame” la crearea unei astfel de asocieri: Cosmin Gabriel Olteanu (legumicultor – Săftica), Florea Vlad (Victorița Vlad – legumicultori – Vidra), Mircea Gabriel Ionescu (Floarea-Lăcrămioara Ionescu – legumicultori – Vidra), Liviu Constantin Ionescu (legumicultor – Vidra), Bogdan Iulian Burlacu (legumicultor – Periș), Emil Tojeschi (deținător al unei plantații de muri – Izvorani), Dumitru Neagu (crescător de animale – Glina) și Ștefan Sfetcu (legumicultor – Măgurele). Ei au devenit, astfel potențiali membri fondatori ai noii cooperative. Dintre toți cei prezenți, l-am putea caracteriza pe Cosmin Olteanu ca fiind „sufletul” acestei inițiative, cel care a prezentat un „plan de bătaie” privind înființarea cooperativei. Au fost luate în discuție cheltuielile necesare pentru bunul mers al lucrurilor, cum ar fi contribuții pentru remunerarea unui administrator, al unui contabil, jurist, dar și pentru înscrierea cooperativei la Registrul Comerțului.

El le-a explicat viitorilor asociați avantajele acestei forme de asociere. „Trebuie să pornim cu pași mici, să fim promotori și, veți vedea, când vom crea cooperativa, ni se vor alătura și alții. E adevărat, unii avem temeri cu privire la implicarea celorlalți, dar trebuie să trecem peste ele și să mergem înainte. Să vă dau un exemplu despre ce înseamnă o cooperativă: să presupunem că eu am o greutate foarte mare. Singur, nu pot s-o ridic. Dar dacă o luăm împreună, vom reuși s-o ridicăm”, le-a spus Cosmin Olteanu potențialilor săi viitori asociați.

Așadar, după cum se vede, lucrurile încep să se miște. Primul pas a fost făcut, iar „sâmburele” unei cooperative pare că va rodi. Vom reveni cu amănunte, pe măsură ce demersurile vor avansa până în punctul final, când cooperativa va începe să funcționeze la întreaga capacitate.