Având în vedere că locuiești în aproprierea Bucureștiului, te poți adresa cu încredere unui spital de obstetrică ginecologie. Spitalul Filantropia este unul dintre acestea. Unitatea se află pe bulevardul Ion Mihalache nr.11-13, și te poți programa la telefon: 021/318.89.30).
Dr. Dana Brînduşa Mitroi Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Filantropia din Bucureşti
În ziua programării trebuie să te prezinți cu următoarele documente: bilet de trimitere de la medicul de familie, adeverință de salariat sau de coasigurat de la soț în cazul în care ești casnică, sau cupon de pensie dacă ești pensionară și buletinul. Dacă ai aceste documente mamografia va fi gratuită. În mod practic, mamografia înseamnă o radiografiere a țesutului mamar din 2 incidențe și durează doar câteva zeci de secunde.
Există viață după cancerul de sân!
Ce se întâmplă dacă în urma consultului și mamografiei medicul îți spune că ai putea avea cancer mamar? Pentru a avea o confirmare a diagnosticului trebuie să efectuezi o biopsie, urmată de examen histopatologic (microscopic) a fragmentelor extrase. Există mai multe tipuri de biopsie și medicul îți va propune ce este mai avantajos pentru tine. Odată avută confirmarea se decide apoi ce e de făcut. Se realizează o stadializare a bolii în funcție de dimensiunea nodulului, invazia ganglionilor și prezența metastazelor, apoi oncologul/chirurgul vor opta pentru chimioterapie, radioterapie sau intervenție chirurgicală în diferite combinații. Astfel, pentru stadiile incipiente se poate opta doar pentru chirurgie și radioterapie, iar pentru stadii avansate chimioterapie, la începutul tratamentului, apoi chirurgie și radioterapie.
Tumora se tratează cu succes…
Din cele ce am observat până în prezent, majoritatea femeilor asociază apariția unui nodul la sân cu o lovitură. Trebuie să menționez că este fals și cel mai probabil lovitura nu a făcut decât să le atragă atenția asupra unei probleme care exista deja, dar a fost neglijată. De asemenea, multe femei se tem de efectuarea unei biopsii sau operații de frica apariției metastazelor. Și aceasta este o informație total greșită. Majoritatea femeilor care ajung să se opereze amână acest lucru până când boala este deja metastazată, iar medicul nu poate face minuni în această situație. Apare astfel un mit popular că operația face mai mult rău decât bine, și te rog să nu crezi în el. În secolul în care trăim, cancerul de sân se tratează cu rezultate foarte bune.
Dar trebuie depistată la timp
Totul este să ajungi din timp la medic. Nu trebuie să amâni până când sânul ajunge să se transforme în totalitate într-o tumoră, sau până când ajunge să se infecteze sau să sângereze. Ar putea fi prea târziu. Tratamentele bine cunoscute cu “foi de varză” etc. nu fac decât să îți întârzie prezentarea la medic. Trebuie să conștientizezi din timp problema și să ai curajul și încrederea de a te prezenta la medic. Te putem ajuta!