Ne-am propus, așa cum vă anunțam în edițiile trecute ale ziarului, să redactăm pentru fiecare localitate din județ câte un ”raport” al proiectelor realizate sau nerealizate în primul an din mandatul 2016-2020 al edililor aleși de către ilfoveni.
Articol apărut în nr. 364 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Prin urmare, am ajuns și la Dobroești, unde primarul Ștefan Condu a preluat, din mers, funcția, fapt care nu face ca activitatea domniei sale să fie mai puțin eficientă. Iar realizările sunt vizibile cu ochiul liber, și vorbim aici doar de câteva elemente – străzile asfaltate, curățenia din întrega comună sau campusul educațional, din satul Fundeni, care prinde contur cu fiecare zi. Așadar, fapte, nu vorbe! Și, fapte bune! Fapte ”dobro”, dacă ținem cont că pe aceste meleaguri s-au stabilit, în urmă cu aproape două veacuri, bulgari pribegiți de urgia otomană. De altfel, de la ei a venit și denumirea localității, „dobro”, în bulgară, însemnând „bun”, „bine”.
Pentru început amintim contextul administrativ de la Dobroești, unde, pe 12 iunie 2016 a fost consemnată realegerea fostului primar, Valentin Condu. Iar la ședința de constituire a Consiliului Local, viceprimar a fost ales Ștefan Condu. Pentru că primul a fost suspendat din funcție, viceprimarul a preluat prerogativele de primar interimar al comunei, pe 11 iulie 2016, pentru a doua oară.
”Prioritatea mea au fost școlile. Pentru că se apropia un nou an de educație și aveau nevoie de pregătire. Așa că, am făcut imediat igienizarea celor două grădinițe și a celor două școli pe care le avem în satele noastre – Dobroești și Fundeni. Am scos din garaj și (re)pus în funcțiune autobuzul școlar pentru elevii din clasele 0-IV și, tot pentru ei, consilierii locali au aprobat programul ”Primul ghiozdan”.
Din primăvara acestui an s-a votat și majorarea burselor școlare de la 75 lei, astfel: bursele de merit (acordate elevilor cu media generală peste 8,50 și nota 10 la purtare) – 150 lei/ lună, bursele de studiu (pentru familiile cu un venit lunar mediu pe membru de familie cel mult egal cu salariul minim pe economie și media școlară a elevului peste 7, evident și nota 10 la purtare) – 120 lei/lună, bursele de ajutor social (condiții speciale) – 150 lei/lună și bursele de performanță, pentru olimpici (locurile 1, 2 și 3) și sportivi – 300 lei/lună”, ne-a declarat Ștefan Condu.
Mândria celor din Dobroești – campusul educațional
Am vorbit, în continuare, tot despre școli și, evident, tema de actualitate a reprezentat-o campusul educațional din Fundeni, un proiect început pe fonduri europene, în 2010, dar la care lucrările erau oprite. S-au reluat în forță și, într-un an de zile s-au recuperat întârzieri mari și, iată că, în septembrie 2017, noua școală (cu 8 clase de studiu, laboratoare de informatică, biologie, chimie, dar și cu un amfiteatru generos), noua grădiniță (de 200 de locuri) și terenul de sport acoperit, construite la standarde europene, își deschid porțile. Și, nu peste mult timp va fi gata și bazinul de înot din incinta campusului, tot pentru elevii din Dobroești.
Notele bune aduc daruri
La finele anului școlar, în vară, copiii buni la învățătură au fost recompensați și, pe lângă bursele de care am vorbit mai sus, fiecare cel mai bun elev din clasele I-VIII a primit o tabără în Bucovina, iar ceilalți premianți, cu media generală peste 9, au primit din partea administrației loale, câte o tabletă.
Mai mult, înaintea vacanței de vară, de 1 iunie, toți copiii din Dobroești au avut parte de daruri și surprize, pe cinste, cu ocazia zilei lor.
Petreceri pentru căsniciile trainice și sprijin pentru cei la început de drum
Anul trecut, pe 6 noiembrie, cuplurile cu 50 de ani de conviețuire împreună au fost, de asemenea, sărbătorite. Pentru 120 de miri (60 dintre cele mai longevive culpuri din Fundeni şi Dobroeşti) s-au organizat o ceremonie religioasă la biserică, apoi o masă festivă la restaurant, cu invitați de seamă. Primarul Ștefan Condu, în semn de respect și prețuire, le-a oferit mirilor diplome și cadouri. Nici tinerele cupluri nu au fost uitate, iar Consiliul Local al comunei Dobroești a aprobat acordarea, din acest an, a unei prime de 1.000 de lei, la momentul căsătoriei. Stimulentul se poate solicita în 45 de zile de la data căsătoriei, iar condițiile impuse sunt ca cel puțin unul dintre soți să aibă domiciliul în Dobroești sau Fundeni,
Străzi mai curate, asfaltate, și cu mai multă vegetație. RATB, pentru Dobroești
O altă prioritate a primului an din acest mandat a fost, pentru Ștefan Condu, modernizarea drumurilor din Dobroești. Pentru început – un pachet de 45 de străzi, din care 8 sunt finalizate și două în lucru la acest moment (targetul personal al edilului este ca până în luna noiembrie să fie gata 20 de străzi). Pentru restul, imediat ce ies toate documentațiile și avizele necesare, se începe modernizarea. Am fost și am văzut cum arată, spre exemplu, str. Serei (care are acum și vegetație plantată, lângă trotuar) și am văzut cum se lucra pe străzile Cloșca sau Horia. Arată bine, iar cârcotașii chiar nu au ce să spună. Pentru că, întreaga față a comunei este schimbată în bine. Indicatoarele au fost înlocuite, sistemul de supraveghere video a fost extins (90% din comună este acum ”sub control”), poliția locală a fost dotată cu mașini noi și, din primăvară, linia preorășenească 400 a RATB a fost introdusă în comună. Pentru pensionari, pe baza talonului de pensie, dar și pentru toți cei care au vârsta pensionării, dar nu au pensie, copiiiÎn plus, tot pentru o mobilitate mai bună a cetățenilor comunei, în aprilie 2017, s-a aprobat în Consiliul Local, înființarea unei curse interne de maxi taxi – pentru satul Fundeni, pe un traseu cu 19 stații, la un preț de
Nu trebuie să uităm aici de lucrările de peisagistică, în Dobroești plantându-se foarte mulți pomi, în ultimul an, salvând comuna de gri-ul betonului vizibil până de curând în toată localitatea.
Gata și PUG-ul
În ședința de Consiliu Local din 28 martie, s-a aprobat Planul Urbanistic General (PUG) al comunei, pentru următorii 10 ani, un proiect la care s-a muncit mult și care stabilește printre altele introducerea întregii suprafețe a comunei, de 1.235 ha, în intravilan. Așadar, toată suprafață comunei va fi construibilă, evident, cu respectarea Regulamentului de urbanism local. Noul PUG determină o nouă zonificare fiscală
Parcurile, o altă temă în atenția edilului
Imediat ce copiii din grădinița din Fundeni se vor muta, din toamnă, în noua grădiniță modernă din campusul educațional, pe locul vechii construcții, administrația locală intenționează construirea unei case de cultură, de care Dobroeștiul are nevoie, iar terenul generos din zonă poate deveni cel mai atractiv parc al comunei. Până atunci, se plantează mult, se udă florile, se colorează, din nou, în verde, comuna…
Aleea Lacului, prin PNDL II, un proiect de 2 milioane de euro
Comunei Dobroești i s-au alocat recent, prin PNDL II, fonduri pentru proiectul”modernizare Aleea Lacului” (8.316.810 lei). Prin urmare, acum se pun la punct studiul de fezabilitate și cel geotehnic și, imediat după primirea banilor, se organizează licitația pentru desemnarea constructorului care va realiza proiectul, lucrările urmând a fi demarate, cel mai probabil, la începutul anului 2018. Este vorba de 4,2 km de alee, pe malul Lacului Dobroești, cu o lățime de 6,5 m, cu o parte carosabilă și o parte pietonală. Se vor amenaja pistă de biciclete și zone verzi de relaxare, se vor monta bănci, evident – stâlpi pentru iluminat etc. În paralel, se vor efectua și lucrări de protecție pentru malulul lacului.
Salubrizarea, o altă problemă rezolvată
Eco-Sal Dobroești, firma de salubritate în care Primăria Dobroești este unic acționar, face angajări. Pentru că are nevoie de personal, fiind multă trebă de făcut în localitate. ”Am cumpărat, prin licitație publică, o măturătoare nouă și performantă, pentru că cea pe care o aveam nu făcea față curățeniei în cele două sate. Acum vom îmbunătăți situația, mai ales că cea nouă poate să și stropească străzile. Așteptăm în scurt timp și două autogunoiere noi și atunci se va rezolva și situația problematică a gunoiului”, ne-a declarat primarul Ștefan Condu.
Ziua comunei
Să nu uităm a menționa petrecerea oferită de Primăria și Consiliul Local Dobroești cetățenilor din comună, de ziua lor, pe 1 mai 2017. Mici, bere, înghețată, invitați pe măsură, muzică și multă voie bună iar toți cei care au venit îmbrăcați în costum popular sau purtând cel puțin un obiect vestimentar popular au participat la o tombolă cu premii generoase.
Apoi, târgurile de Crăciun sau de Paști, unde localnicii și-au putut vinde produsele, iar banii strânși au fost donați copiilor orfani de la Valea Plopului.