Dr. Gheorghe
Mencinicopschi
Șef Institutul de Cercetări Alimentare-București
www.doctormenci.ro
“La cei 40 de ani ai mei sunt supect de diabet. Deși cred că este o formă incipientă care nu necesită tratament cu insulină, mi-e teamă că dietele îmi fac mai mult rău decât bine din cauza chimicalelor din produsele alimentare. Ce alimente sunt periculoase în cazul meu și ce stil de viaţă trebuie să am având în vedere că sunt nevoit să mă expun mult la frigul de afară?“
Marius Balaban – Jilava
Răspuns
Cel mai important este să te ferești de produsele cu E-uri. Este adevărat că, în ziua de azi, cam în toate alimentele sunt băgate E-uri pentru a le conserva mai mult timp. Însă, niciun aliment procesat artificial nu este echivalent nutriţional cu vreun aliment natural (integral neprocesat). Prin urmare, dincolo de aparenţe, resursele alimentare sănătoase s-au redus drastic. Necesarul de glucide pentru un adult este de minimum 100 de grame pe zi, din care 20-30 de grame trebuie să fie fibre. Este recomandat să elimini glucidele rapide, în favoarea carbohidraţilor complecși, precum cei din legumele boabe, care se absorb lent, nu duc la creșteri bruște de glicemie și nu determină eliberarea de insulină. Supa de pasăre cu rădăcinoase, băută caldă reușește în timp scurt să răspândească în tot organismul o căldură plăcută. Ea poate fi indusă și de vitamina C și fierul din kiwi, citrice, măceșe, respectiv, ficatul de porc, de pui, de vită, crevete, sardine, carne de pasăre, vită sau fasole.
Așteptăm întrebările dvs. pe adresa redacţiei sau la e-mail: doctordegarda.jurnaluldeilfov@yahoo.com
Pagină realizată de Ionela Chircu