Și femeile din Domnești au fost supuse investigațiilor medicale pentru prevenirea și depistarea cancerului de col uterin și a cancerului de sân. Medicii și asistenții Institutului Oncologic din București s-au aflat în localitatea lor sâmbătă, 7 septembrie, când  le-au consultat gratuit și le-au oferit cele mai bune sfaturi de sănătate.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 468, ediția print

La inițiativa și prin implicarea activă a voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, femeile din comuna Domnești și-au putut controla și ele sănătatea, fără să plătească. „Acțiunea a făcut parte din campania de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”. Din nou, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului ne-au ajutat în mobilizarea oamenilor. Apoi, noi, medicii de la Institutul Oncologic București, am realizat recoltări pentru examenul Babeș-Papanicolau și examenul clinic al sânului. De la începutul anului, au fost diagnosticate 250 de femei. Mai nou, am început să examinăm clinic și sânul, aceste femei fiind invitate să-și facă un examen ecografic sau o programare la mamografie. În momentul de față sunt aproximativ 100 de femei care au fost investigate”, ne-a spus dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening pentru cancerul de col uterin din București – Ilfov. „Sunt onorată să fiu parte din această echipă a campaniei de «Prevenție și depistare a cancerului de col uterin», mai ales că în cercul de apropiați am avut femei care au fost afectate de această maladie și dacă pentru ele nu s-a mai putut face nimic, mă bucur acum că pentru aceste doamne se poate face ceva”, ne-a explicat Sorina Aurică, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

„Prezența și impor­tanța acestei campanii în localitățile din județul Ilfov este confirmată și de statisticile Ministerului Sănătății, datele fiind publicate pe site-ul acestuia. Mai exact, din cele 900 de femei cărora li s-a recoltat testul Babeș-Papanicolau anul trecut, în județul Ilfov, 340 de femei, adică 38%, au fost teste efectuate în cadrul campaniei noastre”, ne-a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Ca de fiecare dată, preoții din comună s-au îngrijit ca programul să se desfășoare cât mai bine și să fie investigate cât mai multe femei. „Prevenția pe care voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului o fac împreună cu specialiștii Institutului Oncologic București și cu Patriarhia Română este primită cu bucurie și sprijinită de enoriașii noștri, pentru că este un lucru extraordinar de benefic pentru ei. În acest fel se pot depista la timp anumite boli grave și se pot lua la timp măsuri care să le salveze viața”, ­ne-a spus părintele Nicolae Anghel, parohul Parohiei Domneștii de Jos. Campania de la Domnești, ca de altfel toate acțiunile voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale, s-a desfășurat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sub atenta coordonare a arhim. Ciprian Grădinaru.