L-am întâlnit pe viceprimarul Ștefan Costel  chiar în ziua următoare a celui de-al doilea viscol. Era schimbul I sau III al comitetului local pentru situaţii de urgenţă? Dar unde-i primarul?  Viscolul – ce bun prilej de vorbe și ipoteze, întâi în căldura primăriei și apoi în comună.

Toată lumea „la post”!

„Sunt schimbul I după schimbul III și schimbul II. Am stat până dimineaţă la 3 cu Ninel, am dormit 3-4 ore și la 8 am fost din nou la primărie. Nu am avut probleme nici acum, nici la viscolul cel mare de sâmbăta trecută.  Oricum, chiar dacă nu mai funcţionează comitetul local pentru situaţii de urgenţă, la primărie este în permanenţă cineva care preia telefoanele cetăţenilor și ne comunică imediat cine și unde are probleme cu zăpada sau de orice alt fel. Ultima raportare expediată către Prefectură a fost la 4 dimineaţă, după ce viscolul se oprise”, povestește viceprimarul comunei Domnești.

Și drumurile private au fost desfundate…

Chiar dacă porţiunea de drum privat nu intră în sarcina primăriei și acestea au fost desfundate de zăpadă, ne spune viceprimarul Ștefan Costel, la fel ca și drumurile mici de servitute, late de doar 

4-6 m. Dar, da, sunt și oameni mai pretenţioși faţă de primărie. „Este o diferenţă între felul în care domneștenii de baștină privesc zăpada și cei care au cumpărat recent, de un an-doi. Există oameni care și-ar fi dorit ca primăria să le cureţe și prispa, dacă se poate. Și noi le-am spus că, pentru aceste gen de lucrări, societatea înfiinţată de primărie îi poate ajuta cu plăcere, contra cost. Orice locuitor al Domneștiului poate încheia un contract și, indiferent de anotimp, să aibă parte de servicii de întreţinere a curţii și a spaţiului din faţa porţii”, adaugă viceprimarul.

Unimog de nota 10!

Și tot povestind despre zăpadă și felul în care poate fi înlăturată cel mai eficient, viceprimarul din Domnești povestește despre Unimog, o investiţie de nota 10 pe care a făcut-o Primăria Domnești.

Și ne explică viceprimarul: „N-a fost nou acest camion din gama utilitarelor, că nu ni l-am fi permis. Însă cei de la Mercedes au creat un vehicul extraordinar, pe care poate fi montat orice: lamă, sărăriţă, foarfece etc, în funcţie de anotimp. Am dori să mai cumpărăm unul ca acesta și un buldoexcavator, pe lângă cele 3 freze mici cu care am curăţat trotuarele. Ești mult mai eficient dacă ai utilajele proprii, plus că, într-un final, costă mai puţin decât închirierea. Desigur, repet, nu am avut probleme, în plus, în curtea primăriei este una dintre bazele firmelor care asigură deszăpezirea Centurii. Am colaborat foarte bine cu ei, comunicarea a fost excelentă și atât eu, cât și primarul suntem mulţumiţi de munca lor. Am văzut pe traseu și echipele CJI în control, în fine, situaţia din teren a fost mereu verificată”

Pe când să plecăm, îi sună telefonul din nou viceprimarului. Era un cetăţean din Domnești care, fără să se prezinte, i-a mulţumit pentru circulaţia bună și deszăpezire. Iar zâmbetul de faţa viceprimarului a fost emoţionant, de-a dreptul!

P.S. Încă o dovadă că lumea e foarte mică: a doua zi după această întâlnire cu viceprimarul Ștefan Costel, la un spital din București întâlnesc o doamnă care locuiește în Domnești, pe strada Baboi. „Ce treabă bună face Ninel al nostru cu echipa lui, suntem foarte mulţumiţi. Au dat zăpada și din staţii și de pe străzi!”, îmi spune ea despre primarul Ninel Boșcu adugând: „ E din familie foarte bună, au avut moară, în sfârșit avem și noi pe cineva la primărie care n-are nevoie de banii oamenilor”.